építészet : környezet : innováció

Felújították a magyarkapusi református templomot

Június 18-án adták át a magyarkapusi (Erdély) református templom resaurált famennyezetét.

A Kalotaszeg szívében, Kolozsvártól mintegy 30 km-rel nyugatra fekvő község református temploma az elmúlt években megújult.
A templomot eredetileg a 13. században építették. E korszak emléke a nyugati bejárati kapu kőkerete, a déli falon részben megmaradt román kori résablakok és a nyugati fal sarokkövei.
A 17.-18. században átépítették az épületet. Díszes famennyezet és festett fa templomberendezés készült ekkor. A berendezést az idők során még többször átalakították, újították, így a 18. század második felében a híres festő-asztalos családot, az Umlingokat is foglalkoztatták itt. A feltehetően 17. század végi korai famennyezetet a későbbi átalakítások egyike idején, 1846-ban „lecserélték”. A középkori szentélyt és a pusztulófélben lévő haranglábat is ekkor, 1844-45-ben bontották el, hogy egyúttal megtoldhassák a templom terét és megépíthessék a ma is álló tornyot.

Június 18-án, vasárnap délelőtt 11 órakor dr. Varga Kálmán, a KÖH elnöke adta át a magyarkapusi (Erdély) református templom resaurált famennyezetét.
A templom teljes körű helyreállítása során, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a korai famennyezetből megmaradt, a karzat aljára felerősített különleges értékű famennyezet 24 táblájának restaurálását és a mennyezeten történő elhelyezését támogatta 1,2 MFt.-al. A munkát a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, a KÖH felügyeletével, Mihály Ferenc festő-restaurátor végezte el. 

vélemény írásához jelentkezzen be »