építészet : környezet : innováció

Fenntarthatóság felsőfokon: kutatóközpont Barcelonában

A barcelonai egyetem kampuszán található a spanyol H Arquitectes által tervezett természettudománnyal és paleontológiával foglalkozó kutatóközpont. A dolgozók kutatási területeihez illeszkedve, az építészek már a tervezési fázis legelejétől egy olyan épület tervezésébe fogtak, amely igényes és megfontolt választ ad a fenntarthatóság kihívásaira.

A kutatóközpontban öt, 40x40m2-es szint és két pince különül el. A földszinten található a csarnok, a menza, az osztálytermek, tárgyalók és az adminsiztratív részleg. A következő három emeleten további irodák és laboratóriumok vannak, míg az épület tetején kis kerteket és pihenésre alkalmas tereket alakítottak ki. A félalagsorban található a parkoló és a gépház, míg a pinceszinten raktárak és további laboratóriumok vannak. 

Az irodák és a laborok is sok belső teherrel rendelkeznek, így ezek a helyiségek hajlamosak a túlhevülésre. A kutatóközpontot éppen ezért úgy tervezték, hogy a felmelegedésből télen profitáljon, míg nyáron a folyamatasan termelődő hő szétoszlik az épületben. Ez az adaptálható és rugalmas infrastruktúra képes reagálni és elviselni a változásokat, továbbá számtalan egyéni és működő stratégiát dolgoz ki mindezekre.

Kutatóközpont - tervező: H Arquitectes - fotó: Adria Goula

Hosszú életű, alacsony költségvetésű betonfalak adják az épület főtartószerkezetét, ez közvetlenül járul hozzá az épület passzívház mivoltához. A beton mennyiségét úgy optimalizálták, hogy a hőcsere érdekében saját tömegét oszlassa szét. Ahhoz, hogy könnyűszerkezetes házakat idéző épületet építhessenek, betonfödémet használtak, amelyen csöveken keresztül áramlik ki a levegő. A födém tetején és alján geotermikus energiával aktiválódik a hőtömeg.

Burkolat

A betonszerkezet alacsonyköltségű bioklimatikus külsőburkolat fedi és védi. Ez a burkolat az üvegházak elvén működik, magától nyílik és csukódik, így a napenergia és a szellőzés is szabályozott, a belsőhő természetes módon emelkedik. 

Kutatóközpont - tervező: H Arquitectes - fotó: Adria Goula


Belső terek

Az épület közepén négy olyan belső udvar is van, amelyek fényt és szellőzést biztosítanak a munkaterületeken, ráadásul ennek segítségével csökken a mesterséges fény felhasználása is. A belsőudvarokra, a köztes terekre és a tetőre a megfelelő páratartalmat biztosító növényeket ültettek, ezek a dolgozók kényelmét növelik.

Faboxok

A dolgozók helyét a szintenként változó, egymástól jól elkülönült faboxok biztosítják. A közbenső terek alakulását az egyes dolgozók szükségletei határozzák meg. Ezek a terek bekapcsolódnak az épület körforgásába, fesztelen beszélgetésekre, találkozókra vagy éppen csendes pihenőre van lehetőség. 

Kutatóközpont - tervező: H Arquitectes - fotó: Adria Goula

Klíma és menedzsment

A tervek szerint az épületben a használat erősségétől függően háromféle klím váltakozik. Egy: a köztes tereket kizárólag passzív és bioklimatikus rendszerekkel fűtik; kettő: az irodáknál természetes szellőzést és sugárzást kombinálták félpasszív fűtési rendszerekkel, míg a hermetikus és hagyományos elven működő laborok és osztálytermek biztosítják a klíma harmadik változatát. 

Minden egyes klímának megvan a hozzátársuló rendszere. Az épület ilyesfajta "viselkedését" egy számítógép folyamatosan ellenőrzi és kontrollálja. Ez felel az épület fűtésének irányításáért, továbbá olyan fontos információkat dolgoz fel, amelyekkel optimalizálja a kényelmet és az energiafogyasztást is. A rendszert úgy programozták, hogy a passzívházakra jellemző energiafelhasználást részesítse előnyben, és minimalizálja a nem megújuló energiaforrások használatát. Az épület olyan, mintha élne: reagál a változásokra és adaptálja a körülötte lévő történéseket, nyitja és csukja, aktiválja és deaktiválja magát, továbbá magába olvasztja a környezet adta lehetőségeket is. 

Kutatóközpont - tervező: H Arquitectes - fotó: Adria Goula

Anyagok

A kutatóközpont szerkezetét olyan anyagok kombinációja adja, amelyek termikus tehetetlenséggel bírnak és hosszú élettartalmú ásványi anyagokat tartalmaznak. Prioritás volt az organikus vagy újrahasznosítható anyagok használata, hogy minél inkább környezetbarát épület jöhessen létre. Maga az épület is újrahasznosítja a benne felhasznált anyagokat, pl. optimalizálja a vízkörforgását miközben csökkentik a fogyasztást azzal, hogy újra felhasználják az eső- és a szennyvizet is.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »