építészet : környezet : innováció

Fóka medence a Nyíregyházi Állatparkban

Tervező: Gáva Attila építész, vezető tervező - GAV-ART Stúdió Kft.

A Nyíregyházáról észak felé, Sóstófürdőre kivezető fő forgalmi út mentén található az Állatpark területe.

 

A főbejárat a terület nyugati telekhatárán van. A főbejárattól északra, a külső kerítés mentén kb. 900 m2 alapterület biztosított a fókák elhelyezésére. Az adott területet északról a közönségforgalmi vizesblokk, nyugatról a kerítés, keletről a belső közlekedési út határolja.

 
 

A területen kialakításra kerülő építmények 3 fő célt szolgálnak ki.

 
 
  • A fókák életterét, mozgásigényét, téli védelmét biztosító terek.
 
  • A látogató közönség minél változatosabb, szélesebb betekintését az állatok mindennapi életébe.
 
  • A víztechnológia szempontjából szükséges gépészeti tereket.
 

A fókák élettere alapvetően a víz, így a fő elem a medence. Kb. 200 m2 vízfelületű, 200 m3 térfogatú, változó, maximálisan 2,00 m mélységű,  nagyrészt feszített víztükrű medence kerül kialakításra. A medencéhez kb. 150 m2 alapterületű kifutó kapcsolódik, mely középső részén félsziget szerűen benyúlik a medencébe. A medence legmélyebb alsó síkja a belső közlekedési út szintjével egyezik meg. A keleti oldalán az állatok víz alatti életének megfigyelését biztosító üvegfal határolja a medencét. Ez statikailag méretezett ragasztott biztonsági üvegezés. Az északi oldalon a látogatók számára kialakított alacsony dőlésű rámpa vezet a felső szintre a medence vízszintjére. Itt betekintő ablakok kerülnek a medence északi falába. A medence nyugati oldalán kerül kialakításra a látogatók és a technológia számára szükséges épület. Itt egy nyitott – fedett 80 férőhelyes lelátó biztosítja a fóka bemutatók megtekintését. 3 sorban a vasbeton lelátó szerkezeten fa ülőfelületeken foglalhatnak helyet a nézők. A mögötte lévő zárt épületrészben az állatok téli belső tartózkodója és kis medencéje található. A lelátó alatt kapott helyet a vízgépház és a technológiai puffer tartály. A nyugati homlokzaton lévő kétszárnyú ajtón keresztül, illetve a felső szintről egy kezelő lépcsőn át is elérhető ez a tér. A gondozók biztonságát a szükséges helyeken kialakított acél rács szerkezetek és ajtók biztosítják. 

 
 

Az épület és medence egység körbejárható, az épület nyugati irányba lejtő félnyeregtetővel fedett. A belső terek természetes megvilágítása és szellőzése homlokzati üvegezett nyílászárókon és zsalus acél ajtókon keresztül biztosított. Az épület külső megjelenésében a kő burkolatok, vakolt felületek, fa burkolatok, fémlemez fedés, biztonsági-ragasztott üvegfelületek dominálnak.


 

Tervező: Gáva Attilaépítész, vezető tervező - GAV-ART Stúdió Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »