Épülettervek/Hallgatói terv

Föld és víz között

2019.09.09. 05:47

Projektinfó

Földrajzi hely:
Ábrahámhegy

Építészek, alkotók:
Balogh Attila Zsombor

Ábrahámhegy vitorlás kikötő főépülete és apartman házak

Tervezés éve:
2019

Stáblista


Tervező: Balogh Attila Zsombor

Intézmény: Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Konzulens: Ferencz Marcel

Dosszié:

Balogh Attila Zsombor a kikötőépítészet egyik mintaprojektjét szerette volna létrehozni diplomamunkájában, amelyben ember és víz kapcsolata oly módon kaphat hangsúlyt, hogy közben a természet a lehető legkevesebb kárt szenvedi. Fontos felvetés ez manapság, mikor a Balaton partján sorra épülő kikötőket leginkább csak a gazdasági szempontok befolyásolják.

Gyerekként édesapámmal, később családommal és barátokkal nagyon sokat jártam vitorlázni a Balatonra. Ennek az élménynek köszönhetően a vitorlázás számomra hobbiból versenysporttá vált az elmúlt tíz évben. A víz szeretete miatt fontos volt számomra, hogy a diplomamunkám témája is a Balatonnal és a vitorlázással kapcsolatos legyen. A balatoni kikötőket az elmúlt években folyamatosan felújítják vagy átépítik. Az átalakulást leginkább gazdasági szempontok határozzák meg, amelyek nem mindig a kialakult környezetet és annak érdekeit tartják szem elött.


 

Diplomamunkámban szerettem volna olyan mintaprojektet létrehozni, amely tiszteletben tartja a már kialakult környezetet és közben kapcsolatot teremt az ember, a természet és a víz között.
 

Tervezési helyszínként olyan kikötőt kerestem, melynek mérete és nem túl frekventált elhelyezkedése még őrzi a régi kikötők családias hangulatát. Így esett a választásom Ábrahámhegyre.


 

Ábrahámhegy festői környezetben fekszik, a Balaton északi partján a nyugat felől magasodó Örsi hegy és a Tapolcai-medence tanúhegyeinek karéjában, a Burnót-patak völgyében megbúvó 550 fős település, Révfülöp és Badacsony között. 

Sokáig a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye volt. Egyrészről azért, mert hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél. Fövenyes partját pedig a gyorssodrású Burnót-pataknak köszönheti, mely a Káli medencéből felszedett homokot torkolatánál rakja le.


 

A településen az 1960-as évek végén a part államosítása és parcellázása megváltoztatta az eddig kialakult partszakaszt. Ennek eredményeként napjainkban a strandon kívül, nem lehet lejutni a Balatonpartra.Választott témámmal, a tervezett épületekkel a kikötő és környezetének rendezésére, valamint a vízparti kapcsolat bővítésére keresek megoldást.


 

A tervezést megelőző helyszíni bejáráson azt tapasztalatam, hogy a kikötő hangulatát erősen meghatározza a természetközeliség. A kikötő területe, mérete és rejtett elhelyezkedése miatt, vadregényes és szinte érintetlen.

A kikötő működéséhezhez szükséges infrastruktúra biztosítása mellett az értékes zöld felületek megőrzése volt a célom. A beépített területeket csak minimális mértékben szerettem volna növelni. Az ingatlan melletti terület használatával a hasznos partszakaszt bővítettem. A vízpartot nem beépítve, inkább a természettel együtt élve szeretném visszaadni az embereknek.


 

A nádasban elhelyezett stégek, valamint a palló járdák jellegzetes elemei a helynek. Az apartmanok alap gondolatát is a növények között elbújó stégeket adták. A régi nádvágók épületeihez hasonló, vízen álló épületeket terveztem. A vízre helyezett „házak" lehetőséget nyújtanak az ide látógató részére a természet szinte közvetlen megélésére, az élővilág megfigyelésére, az elszigetelt part használatára. A növényzetben megbújó épületekhez a nádas között kanyargó ösvényeken juthat el vendég, megidézve a csónakok és horgász stégek fa pallós csapásait.


 

Az apartmanok elhelyezése és formája a Balaton úszó vitorlák sziluettjét idézi. Ahogy a horizonton szétszóródó hajók, úgy úsznak az egymás mellett álló fehér apartmanok a víz felett. Ahogy az apartmanok a vízen szétszóródó vitorlásokat, úgy a főépület tömege a nap végén visszatérő és egy helyre gyülekező vitorlások látképét eleveníti meg. Az egymás mellé beálló hajók vitorlái szinte összeérnek, a fehér formák egy egységgé állnak össze és alkotnak egy egészet. A különálló épületrészeket a Balaton horizontjaként kifeszülő tető fogja össze, létrehozva fedett-nyitott tereket.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Ferencz Marcelnek, aki konzulensként lényegre törő meglátásaival, pozitív hozzáállásával és építő kritikájával támogatott a tervezés folyamata alatt.

 

Balogh Attila Zsombor
SZIE – Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Msc

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk