építészet : környezet : innováció

Fülemüle Csárda - Villány

A több, mint 150 éves múltra visszatekintő, híres villányi „Fülemüle Csárda“ a megfelelő elhivatottság és hozzáértés hiánya miatt az 1980–as években hanyatlásnak indult, majd később bezárt. 1995-ös újranyitás óta ismét gazdát cserélt. 2010. júniusában nyitott a megújult, kibűvült csárda. A belsőépítészeti munkákat Hegedűs Viola és Rex-Kiss Béla - Technoart Kft. mutatja be.

A több, mint 150 éves múltra visszatekintő, híres villányi „Fülemüle Csárda“ a megfelelő elhivatottság és hozzáértés hiánya miatt az 1980–as években hanyatlásnak indult, majd később bezárt. Az elhanyagolt épületet megvásárló tulajdonos felújította, majd 1995–ben nyitotta meg újra. Az időközben ismét közismertté vált csárdának idén új tulajdonosa lett, nagy tervekkel és ambícióval.

 

Fülemüle Csárda, Villány - fotó: Rex-Kiss Béla
Fülemüle Csárda, Villány - fotó: Rex-Kiss Béla

 

Ez év júniusában nyitott a megújult és bővített, új funkciók kielégítésére is alkalmas csárda, melynek honlapjáról idézve:

  • „Az ideális étterem szó szerint vendégűl lát. Nem csak az enni és innivalóról gondoskodik, hanem programokról is.“
  • „Az idén megújult Fülemüle Csárda a sváb világ hangulatát, hagyományait képviseli, ugyanakkor minden ízében megfelel a mai kor gasztronómiai és vendéglátási elvárásainak.“
  • „A hagyományok életben tartása és a modern kihívások elfogadása. E két gondolat vezérelt minket, amikor kialakítottuk kínálatunkat és a megvalósítás hátterét.“
  • „A legmodernebb technológiákat felvonultató konyhánkat a kulináris élvezetekre fogékony csapat működteti. Közreműködésükkel különleges ínyencségek és tradícionális fogások születnek a szakmai elhivatottság és a legmodernebb konyhatechnika frigyéből.“

 

Fülemüle Csárda, sátorbelső - fotó: Rex-Kiss Béla
Fülemüle Csárda, sátorbelső - fotó: Rex-Kiss Béla
Fülemüle Csárda, felújított állapot - fotó: Tuba István
 

 

Megvalósítás
A konyha bővítése mellett az épület és belső terei teljes felújításra kerültek. Az addig parkoló céljára szolgáló udvaron az épülethez csatlakoztatva – kerthelyiségként - 200 főt befogadó, fűthető sátor készült a rendszeres programok, előadások és sváb hagyományörző rendezvények tereként is. A sátor mellett a gyermekek számára játszóteret alakítottak ki.

Az épületben két helyiségből álló, - a következő ütemben bővíteni szándékozott - összesen 100 m2 alapterületű fogyasztótér található. A beépített berendezések
- a „box“-rendszerű űlőhely kialakítás - nem feleltek meg a szándékozott többcélú használat igényeinek, ezért bontásra kerültek, csakúgy mint a söntés és a kemence. A 15 éve készült egyedi székek, asztalok továbbra is – mobil bútorokként -
a berendezés részei maradtak.

 

Fülemüle Csárda, felújított belsőtér - fotó: Tuba István
Fülemüle Csárda, felújított belsőtér - fotó: Tuba István
Fülemüle Csárda, felújított belsőtér - fotó: Tuba István
 

 

A kerámia padlóburkolat és a látszó gerendás fafödém megtartandó volt. Az új söntés és íves alaprajzú pultja visszafogott formai kialakítással készült. A „sváb világ hangulatát“ a falfelületeken kívántuk megjeleníteni: a teljes falfelületen tapétaként fotómontázs jelenik meg, föllelt, régi sváb életképeket, környezetet ábrázoló fotókból összeállítva. (Fotógrafika, reklám-design, csárda-logo: Tuba Reklámstúdió Kft.)

A falak felületét, falnyílásokat keretező burkolatelemek egyúttal a fotómontázsok keretezéséűl is szolgálnak. A fogyasztóterek beépített berendezése a falak mentén – a meglévő boxok anyagát felhasználva készült - padsorok, fölöttük a falkeretező burkolat vízszintes keretelemei. A terekbe a tulajdonos által választott világítótestek, függönyök és fölszerelési tárgyak kerültek.

tervezők: Hegedűs Viola, Rex-Kiss Béla - TECHNOART Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »