építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Geometriai játék - Erich Sattler borászat, Burgenland

Jó bornak cégér ugyan nem kell, viszont nem árt, ha van hozzá megfelelő épület. Ha az ital keresett, szükség van terjeszkedésre, ezért egészítette ki borászatát az osztrák Erich Sattler cég egy új létesítménnyel, ahol hordótárolásra, borkóstoltatásra, rendezvények tartására is mód nyílik. Az épületet a bécsi Architects.Collective iroda tervezte.

Az Erich Sattler Borászat Tadten faluban, a magyar határ mentén húzódó osztrák borvidék, Burgenland egyik jellegzetes településén található. A telek 12 x 120 m nagyságú, ahol két meglévő épület közé került az új létesítmény. A faluközpont felé egy meglévő, L-alakú lakóház helyezkedik el, mely kerttel és gyalogos megközelítéssel rendelkezik. A telek másik végében, a szőlők irányában áll a meglévő feldolgozó- és tárolóépület, amihez szervizbejárat tartozik. A helyszín közepére épült a két tűzfal határolta új ház, melynek földszintjét hordótárolásra, emeletét kóstoltatásra használják, és itt található a konyha, irodák és vendégszobák is. Az első emelet belső teréhez hosszú üveghomlokzattal egy keleti és egy nyugati terasz kapcsolódik, így téve lehetővé a külső és belső terek közötti áramlást. A tetőterasz a falura néz, és 360 °-os panorámát biztosít a környező szőlőkre, tavakra és az Alpok lábára.

 

Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
 
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
Erich Sattler Borászat, Tadten - Architects.collective
 
 

 

Az új épület földszinti alaprajza téglalap alakú, míg az emelet kelet-nyugati tájolású paralelogramma. A két alapformát térbeli átlók sorozata köti össze, ami végül egy áramló egységes formában olvad össze, s hoz létre számtalan különböző teret, látványt és topográfiát, melyek a naphoz, a pációhoz és a környezethez kapcsolódnak. A paralelogramma többi része meghagyja a keleti és nyugati teraszokat, melyeket rendezvények, illetve borbemutatók alkalmával lehet használni. A belső egyetlen hatalmas térként vagy – egy nagy tolófal és négy ajtó segítségével – különálló helyiségekként is funkcionálhat. A tér közepén szabadon áll egy ötszögű, fa panelekből álló konstrukció, ahol  a fürdők és a konyha kapott helyet. Maga az épület betonból és téglából készült, a födémek és a falak fából vannak. Minden terasz faburkolatú, a homlokzatot kívül sötétszürkére, belül fehérre festették. Az üvegfelületek tájolása, a beépített, konzolos árnyékolók, a keresztszellőzés biztosítása minden szobában, valamint a jó hőszigetelés egész évben kellemes hőérzetet biztosít.


Borászat hordópincével, kóstolóteremmel, irodával és vendégszobákkal

vezető tervező: Andreas Frauscher, Patrick Herold, Richard Klinger, Kurt Sattler
generáltervező: Architects.collective

tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2010
bruttó szintterület: 450 m2
bruttó beruházási költség: 460.000€
építtető: Erich Sattler Winery
generálkivitelező: Gartner Schienerbau GmbH,
ácsmunkák: Holzbau Kast GmbH,
üveghomlokzat: Metallbau Raditsch GmbH,
asztalos munkák: Glen Lynch

 

vélemény írásához jelentkezzen be »