építészet : környezet : innováció

Hallgatói műterem a Pécsi Építészkarnak

A termékeny alkotómunka a cél. A műterem legyen fóruma az egyetemi képzést kiegészítő programoknak, illetve biztosítson helyet egy öntevékeny hallgatói közösségnek. Hajdu Veronika diplomamunkája.

Témaválasztás
Az egyetemi évek alatt különösen nagy előny, ha a hallgatók egymástól tanulhatnak. Erre adnak lehetőséget a hallgatói műtermek, ahol az egymás mellett folyó munka nagy húzóerőt jelent. Külföldi tanulmányaim során én is megtapasztalhattam ezt. Egy-egy műteremhez 10–15 fő kapott hozzáférést, ahol kialakíthatták egyéni munkaterületüket saját felszerelésükkel, és használhatták a terem eszközeit. A pécsi építészhallgatók fejlődéséhez is jelentősen hozzájárulna hasonló alkotómunka lehetősége. Ezért választottam diplomamunkámnak egy hallgatói műterem tervezését számukra, melyet birtokba vehetnek, és igényeik szerint használhatnak.

 

Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak
Hallgatói műterem a pécsi építészkarnak
helyszín
helyszín
helyszín
 
 

Helyszín
A pécsi építészképzés a Pollack Mihály Műszaki Karon folyik, ezen belül a Boszorkány úti campus épületeiben és Rókus utcai tanszéken. A campus bővítése és felújítása új lehetőségeket és helyzetet teremtett: a főépület megnyílt a hátsó füves terület felé, amely sportpályáival eddig sem volt kihasználatlan, de kiszorult a campus vérkeringéséből. A bővítést követően ez a terület jobban előtérbe került, és a még megoldatlan problémákra szobrász- és építészhallgatók kerestek választ egy közös szeminárium keretében. Javaslataikat rendszerezve és a hallgatói műteremmel kiegészítve kialakult egy átfogó koncepció a terület újraélesztésére.

 

célok
célok
telepítési koncepció
 

 

Az összefüggő füves, parkos terület a főépület mögött végigfutva, a kollégiumot érintve egy szoborparkkal összeköti a műszaki és a művészeti campust. Ezen kívül a főépülettel összekapcsolja egy tetőterasz és a büfé terasza. A hallgatók ezekre a pontokra (tetőterasz, büfé, kollégium) dolgoztak ki kisebb beavatkozásokat igénylő javaslatokat, melyek erősíthetik a főépület, a kollégium és a szomszédos campus kapcsolatát a zöld felülettel, illetve élettel töltik meg azt. A sort a hallgatói műterem zárja, melynek párja az ellenkező oldalon lévő művészeti kar műtermei.

 

 
látvány a rendezvény térre
látvány a platón
látvány az előtérből

 

Célok
A termékeny alkotómunka a cél. A műterem legyen fóruma az egyetemi képzést kiegészítő programoknak, illetve biztosítson helyet egy öntevékeny hallgatói közösségnek. Az épületben az alábbi alkotói tevékenységek kapnak helyet:

  • alkotómunka a műhelyekben (6-8 fő/terem)
  • alkotóhetek lebonyolítása
  • kiállítások
  • közösségi programok

 

látvány a közösségi térben
látvány a műtermek felé
műtermi bútorok
 

 

Telepítési koncepció
Elsődleges szempont volt, hogy az összefüggő zöld felületet ne bontsam meg egy nagyobb épülettömeggel. Ezért a műtermeket a földbe süllyesztettem és átriumokkal világítottam be. A műtermek közé közösségi terek ékelődnek be, melyek közül az aula/előadótér a tetőterasz rendezvényterével folytatódik a kültérben. Az aula kibukó tömege emellett a rendezvényteret szolgálja ki, valamint érkezési pontja a terasz mellett felvezető lépcsőnek.

Hajdu Veronika
Diplomaterv, Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar

konzulens: Kovács-Andor Krisztián
külső konzulens: Pelényi Margit

9 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »