építészet : környezet : innováció

Herman Ottó Általános Iskola, Budaörs

Megosztott II. díjban részesült 7. sz. pályamű
SAGRA Architects Kft. és Építészlabor Bt.
vezető építész tervező: Sajtos Gábor

Megosztott II. díjban részesült 7. sz. pályamű
SAGRA Architects Kft. és Építészlabor Bt.
vezető építész tervező: Sajtos Gábor
munkatársak: Grand Gabriella, Tóth Ádám

 

Nézet délnyugat felől
Nézet északnyugat felől
Nézet dél felől
Nézet északnyugat felől bejárat felé
Bejárat
 

 


Részletes bírálat
A pályamű a pályázati mezőny azon tervei közé sorolható, melyek az épület új külső felületeinek megfogalmazására fókuszálnak, és kevesebb figyelmet szentelnek a megközelítésre, külső kapcsolatokra, a térszervezésre és a belőlük származtatható formákat adó és az építészeti megjelenítést is alakító lehetőségekre.

A kellemes és az iskola világához igazodó szép környezetet teremtő, ám kissé defenzív terv szerzői tudják, hogy a Herman Ottó Általános Iskola a lakótelepi kék paneliskolából az idők folyamán a település legkeresettebb intézményé vált. Az épület fizikai, erkölcsi avultsága miatt szorul felújításra. A terv az újrafogalmazást, az emeletráépítést, -helyesen-, a korábbi strukturális egység megtartásával, annak erősítésével képzeli el. A homlokzati panelek elbontása után a „Csontvázon” a panelek helyén kifalazással, hőszigeteléssel és speciális vakolattal új ruha készül. A szalagablakok sávja játékos, hullámzó felületeket alkot, dinamikus, plasztikus megjelenésű, egyirányú ferde gyémántbemetszéssel szegélyezett tükörben. A vakolat színe meleg barnásszürke, a befelé forduló betétsíkok színe kék. Az épület földszintje transzparens, az épület mintegy lábakon áll.

A terv a felújítás eszmei alapjaként az iskola névadójának munkásságára utaló jelek, jelzések, jelképek megformálását és alkalmazását alkalmazza. A pályamű szerzői szabad asszociációs képsorozatot hoznak létre, melynek kiinduló pontja az iskola lógója:
a „Nyitott könyv – tudás – szabadság – madár – szárnyak – természet - hullámzás – kék” sorozatról meg kell jegyezni, hogy annak elemei a verbális fogalmi körben születésük miatt az építészeti metanyelvre nem igen fordíthatók.

A sorozat elemei murális ikonként jelennek meg. Különösen attraktív a bejárati elő-építmény falába lyukasztással kialakított madár jel. A finom részletekkel, a fent említett ikonográfiával kialakított, a környezet felé forduló, földszinten nyitott épület értékét növeli a lépcsőkkel szembeni beugrók kiszabadítása és az így létrejövő függőleges hornyok, melyek az épület tagoltságát hangsúlyozzák.

Pozitív, de nem forradalmi tett, hogy Aulává bővíti a bejáratot és elé fedett előépítményt tesz.

A pályamű leírásai gondos megoldásokat tartalmaz az akadálymentesítésre. Tartószerkezeti és gépészeti műleírása alapos. A terv felfogása környezettudatos.

A rendkívül alapos, magas építészeti kvalitású terv, szépségei és gondossága miatt, megosztott 2. díjban részesült.

vélemény írásához jelentkezzen be »