építészet : környezet : innováció

Herman Ottó Általános Iskola, Budaörs

Megvételt nyert 28. sz. pályamű
SZINT Építőipari Kft.
vezető építész tervezők: Kövesdi Katalin, Szirmay Zoltán, Barcza Gergely,

Megvételt nyert 28. sz. pályamű
SZINT Építőipari Kft.
vezető építész tervezők: Kövesdi Katalin, Szirmay Zoltán, Barcza Gergely,
szakági tervező: Szabó Zoltán
munkatársak: Csiszár Dalma, Kukucska Gergely, Weiser Balázs

 

Budaörsi általános iskola - Szint Építőipari Kft.
Budaörsi általános iskola - Szint Építőipari Kft.
könyvtár
tanári szoba
III. emeleti zsibongó
 

 


Részletes bírálat

A terv körültekintően elemzi az iskola jelenlegi helyzetét. Felismerve a meglévő anomáliákat a bejárat és előtér kialakításával kapcsolatban is határozott állásfoglalást alakít ki, melyet meg is valósít tervében. Új főbejáratot javasol, ehhez igazítja a parkolót. A Kiss & Drive sáv helyett sajátos közlekedési sávok közötti leállósávot javasol, mely forgalmi szempontból nem értelmezhető.

Jó központi helyen, a főbejáratnak megfelelően alakítja ki a központi teret, mely a meglévő közlekedési blokkokhoz és túloldali „mellékbejárathoz” is jól igazodik.
Az iskola funkcionálisan jól működik. A tetőszinten két szint részleges ráépítését javasolja tetőterasz részek létrehozásával, külső és belső felületet színben elkülönítetten jelölve. A fenti építészeti játékkal a paneles karakter megtartásával is értékelhető tömeg- és homlokzati kompozíciót állít elő. Vitatható viszont, a kétszintes bővítés lehetősége, mert a jelenlegi szabályozás ezt nem teszi lehetővé, építménymagassági számítás ellenőrzésképpen viszont nem készült. Ennek következtében az épület megvalósulása csak időveszteséggel volna lehetséges, egy sikeres szabályozási módosítás esetén.

A bejárati megoldásért, előcsarnok kialakításáért az iskolai funkció jó kialakításáért a tervet a bíráló bizottság megvételre javasolta.

vélemény írásához jelentkezzen be »