építészet : környezet : innováció

Hévíz I. - az Archiko csapatának megvételben részesült terve

Inkább hotel, mint kórház képét fogalmazta meg Kovács Péter DLA és csapata a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház távlati fejlesztésére kiírt ötletpályázatra beadott koncepciójukban. Tervük megvételben részesült. 

Építészeti koncepció

A pályázati kiírásban is megfogalmazódott alapkérdés a kórház új környezetben vagy meglévő épületekhez kapcsolódó fejlesztése volt. Az új terület kijelölése megkettőzi a terápiás funkciókat, jóval nagyobb volumenű, ez által költségesebb beruházást jelent. További veszély, hogy a felhagyott épületek nem találnak gazdára, így a fedett fürdő és a pavilon együttese amortizálódik. Ennek ellenpontjaként a pályázatban a meglévő környezet rehabilitációja, értékeinek felerősítése fogalmazódott meg:

  • a fedett fürdő déli irányba bővül, első és második ütemben is működőképesen, fejleszthetően.
  • az új kórházi épületek a pavilonok mögött a felső parkhoz hidakkal kapcsolódva létesülnek
  • a hidakkal közvetlenül bekapcsolt felső park rehabilitációs parkként felértékelődik
  • a pavilonok közötti bontható részek új elemekre cserélődnek
  • a funkcionális egységeket egy belső utcaként működő passage köti össze
  • a kórház és a terápiás rész térszín alatti kapcsolattal csatlakozik a tóhoz
  • a park a szükséges mértékben átépül
  • az Ady Endre út mögötti terület felszabadul, ahol gyorsabban megfogalmazható hotel, strand célú fejlesztés

2-2 metszet - építész: Kovács Péter DLA


A koncepciót minden szinten az az elv kíséri, mely szerint mindenkinek minden elérhető, függetlenül a paciens státuszától, azaz sokkal inkább az egyenlőség, a betegségtudat csökkentésére irányuló magatartás fogalmazódik meg az építészeti terek minőségében is. Inkább hotel, mint kórház képét szerettük volna megfogalmazni.

Telepítési koncepció

A bontások és építések komplett rekonstrukciót és rehabilitációt jelentenek az épített és a természetes környezetben, azok egyenrangú kezelése mellett. A beavatkozások minden esetben a „step by step” elven működnek. Jelenleg párhuzamos rendszerben 4 zóna detektálható: tó – park – pavilonsáv - felső park. Ez egy újabb elemmel egészül ki: tó – park – pavilonsáv – új építés – felső park. A terápiás centrum metszetében analóg módon park-fedett fürdő – új építés- felső park rendszer található, ahol hasonló kapcsolatok jönnek létre 

fedett fürdő, átrium tér - építész: Kovács Péter DLA


Terápiás centrum, fedett fürdő

Az épület belső udvarát lefedtük, az udvar átriumtérként váró, közlekedő, télikert funkciót kap. A térben elhelyezett szabályos szerkesztésű akadálymentes rámpa alatt gépészeti terek alakulnak ki, így a kutak működőképesek maradnak. Az épület az udvar körül egy szinttel magasodik. A fürdő déli irányba további medencetérrel bővül. A bővítés a távlati fejlesztéshez tartozó passage I. ütemét is tartalmazza. Az új medencetér alatt parkoló tér, víz- és épületgépészeti helyiségek létesülnek.

A funkcionális egységek szintenkénti elrendezésének fő szempontja a letisztult használhatóság és a technológiai keveredések kizárása volt. Így a bejárat után a földszinten található a diagnosztika, a medencetéren kívüli vizes terápiák és az iszapkezelések. Az I. emeleten a medenceterek, az öltözők, kiegészítő tevékenységhez tartozó szakrendelők, a II. emeleten a masszázs és a gyógytorna terei, valamint személyzeti öltözök és kutatólaborok találhatók. A vizes (papucsos) területeket kék színnel jelöltük A terápiás medencébe vízben használható kerekesszékkel lehet bejutni, miután a vendég a saját székéből abba átült. A medencetérben wellness elemek is találhatók, valamint a külső közlekedő felé egyaránt működő büfé.

távlati kép a felső rehabilitációs park felől - építész: Kovács Péter DLA


Kórház

A fő funkciók 5 egységre bonthatók:

  • Kórház új épület I. Rehabilitációs osztályok
  • Kórház új épület II. Rehabilitációs osztályok
  • Kórház új épület-igazgatás
  • Kórház „A-B” pavilon
  • Kórház kiszolgáló egységek

Kórház - Rehabilitációs park

A koncepció egyik legnagyobb lehetősége, hogy az eddig kihasználatlan és elhanyagolt felső parkot a mozgásszervi rehabilitációba bevonja. A terület terv szerint szándékoltan része a belső térrendszernek, a hidakon kívül a télikert is kapcsolóelem, mely így a park részévé válik. A télikert felvezeti a park funkcióit, tartalmaz ugyanis egy olyan rámparendszert, ahol rossz időben is működtethető a nordic walking terápia. A rehabilitációs park szintén erre a terápiára épül, de kiegészül speciális tornapályákkal, ahol szabadban szerveződnek a gyakorlatok a foglalkozást vezető konduktor vezetésével.

passage - építész: Kovács Péter DLA


Passage

Közlekedő és közösségi tér. A passage lehetővé teszi, hogy a végpontok között (betegszoba, terápiás egység, távoli szálloda illetve tófürdő) a „vendégek” élménygazdag belső térben mozogjanak. A klasszikus fürdőhely kultúrákban mindig megtalálható volt ez a „városi utca” elv. Mivel a passage egyaránt tartalmaz gyógyászati, wellness, fitness, kereskedelmi és vendéglátó funkciókat, ezért itt megengedetten keverednek a fürdőköpenyes és a normál öltözékű járókelők. A passage nem elzárt terület, folyamatosan „public space” –ként működik, ennek része az önkiszolgáló étterem és kávézó is.

Étterem, rendezvényterem, konferenciaterem

Az étterem a belső passage-rendszer központja. Itt a park szintjéhez csatlakozva 84 férőhelyes belső étkezőtér, és 72 férőhelyes terasz létesült, modern menzaként működtetve, 600 adagos konyhaháttérrel. Az étterem a külső vendégeket is kiszolgálja. A kórház alapellátása nem erre a konyhára tervezett, de javasoljuk, hogy piaci alapon akár ebben az ellátásban is vegyen részt. Így a kezelés alatt lévők választhatnak, hogy hol szeretnék az étkezést, beleértve a reggelit és a vacsorát is. Az étterem és a kávézó-cukrászda fölött egy 280 férőhelyes többcélú konferencia és rendezvényterem létesül.

Új szálloda

48 db 2 ágyas szobát tartalmazó hotel.


étterem - építész: Kovács Péter DLA


Ady Endre utca korrekció

A tófürdői kerítés közvetlen közelében lévő út több szempontból zavaró tényező. Mivel az út teljes kiváltása és áthelyezése túl költséges, ezért javaslatunk szerint elegendő az útnyomvonalának korrekciója (ez károsítja legkevésbé a természeti környezetet), illetve a kifolyónál egy olyan híd építése, mely megengedi alatta a gyalogos átvezetést. Így a telepített Lagúna Hotel közvetlen és kontrollált tóparti kapcsolattal rendelkezhet.

Az Ady Endre úttól délre lévő üzemi épületeket lebontanánk, és az itt lévő funkciók zömmel az új energia és technikai központ épületébe kerülnének át. A felszabadult területen egy új hotel elhelyezését javasoljuk fakoronák alatti szintmagassággal. A hotel mellett 170 állásos földalatti parkoló létesül. A terület további részén strand telepítendő.

nyugat felőli távlati kép - építész: Kovács Péter DLA


Zöldfelületek

A park hangulata a századfordulós kerteken alapul, de anyaghasználatában és formavilágában már a mai kort tükrözi. A régi korok intenzív, látványos virágdíszeit, mértani rendben kiültetett ágyásait használtuk fel és alakítottuk át összekapcsolva a meglévő és az új épületeket, az épített és a természeti környezetet.

A hegyoldal erdei sétányai újragondolva, tökéletesen bekapcsolhatók a gyógyhely rehabilitációs programjába. Az erős lejtést támfalas függőkertes teraszok oldják fel, amelyek szabadtéri rekreációs programokat rejtenek, a szabadtéri tornaeszközöket, az egyes teraszokat különböző meredekségű és nehézségű sétautak és lépcsők kötik össze, így többféle nehézségű sétával lehet kiegészíteni a fürdőkúrákat.

A teraszok növénykiültetése monarchia korabeli hangulatot áraszt, azonban a falak elé ültetett növények elrejtik a szintkülönbséget áthidaló magas támfalakat. A domboldal pár helyen magas zöldfalas támfalával megközelíti az épületeket, ezeken a szándékos térszűkületeken áthaladva tágul ki a támfalas domboldal. Ebbe a térbe érkezik meg a látogató, egy ünnepélyes, elegáns és virágos hangulatba.

távlati kép délről - építész: Kovács Péter DLA



A sétány és a park legfőbb hiányossága, hogy nincs meg a vízzel való élő kapcsolata, csak a fürdőbe belépve, a kerítésen belül lehet a tó partján sétálni, ami valószínűleg praktikussági és biztonsági okokból a jövőben sem fog változni. Ennek megoldására alakítottuk ki a régi szobros szökőkút helyére a nagy feszített víztükrű díszmedencét. Ezt a Hévízi tó leeresztő csatornájából lehet megtáplálni, ezáltal télen is használható, nem fagy be, valamint a tóban őshonos tavirózsák és vízinövények is kerülnek a medencébe. A medence a park központi elemévé válik, köré szerveződnek a régi és az új főbejáratok, funkciók.
A párhuzamos parki főtengely gyepes ágyásai továbbra is a park fő díszítő elemei, megújult formái, és virágkiültetései vezetnek a díszmedencén túl a déli területek lebontott barakképületek helyén létrehozott fás, de alapvetően nyílt ligetes, gondozott gyepes mező felé.

A kórházbővítés és épületbontások lehetőséget adnak a park strukturális-funkcionális felfrissítésére. A meglévő térszerkezethez és botanikus értékekhez hű korszerűsítéssel tiszteletben tartottuk a történeti örökséget és a természetvédelmi adottságokat. A zöldfelületek minőségi megújulása hosszútávon a szakértő növénytelepítéssel (honos flóra és gyűjteményes kert találkozása), egységes berendezéssel és rendszeres fenntartással érhető el.
Míg a parkban a kényelmes pihenést szolgáló berendezések (padok, ivókutak, szemetesek), a véderdők eredeti nyomvonalon megőrzött sétaútjain az aktív kikapcsolódást segítő elemek (futókörök jelzései, torna-állomások, pihenőhelyek) kihelyezését javasoljuk.

A rekreáció mellett fontos tartjuk a természeti védelem alatt álló park és erdők, mint élőhelyek értékeinek megismertetését, információs táblákkal ellátott tanösvény, illetve bemutatóhelyek formájában.

Archiko Kft. 


A Bíráló Bizottság véleménye

A pályázó a terület komplex fejlesztésével nem foglalkozik, részletesen csak a kórházépület telepítését és rendszerét fogalmazza meg, illetve a déli területen kijelöli egy szálloda helyét. A javasolt fejlesztés a meglévő fedett fürdővel szoros kapcsolatot teremt, a meglévő pavilonok mögé építendő fedett többszintes passage-ra kapcsolt új kórházépületekkel (adminisztáció és hotelszárnyak). A telepítésből adódóan a közlekedés zsákszerű rendszert
alkot, a gazdasági és személyforgalom keveredésével. Az elhelyezés miatt a hegyoldal felől magas támfalak kialakítására kényszerül. 

A szobák elhelyezése változatos, a régi és az új épületben is lesznek szobák, ezek egy része azonban elég kellemetlen, nincs kilátás, támfal felé néz. A nyugati szárnyban lévő szobákat összekötő függőfolyosó rendszer látványos, de fenntartása költséges.

A pavilonsorból kibontott épület helyére tervezett új épület építészeti megfogalmazása modern, de semmilyen illeszkedést nem mutat. 

A tófürdővel a kórházat egy föld alatti folyosó köti össze, részben üvegfelülettel. Ez a megoldás a felszín alatti vízáramlást akadályozza, és közlekedés szempontjából is kényelmetlen, kellemetlen. Az új épület elé tervezett vízfelület, a benne álló fákkal értelmetlen, és a tó felől egy emeletmagas támfalat mutat, ami a sétányon közlekedőknek félelmetes látvány.

A fedett fürdőt új zöldtetővel fedett medenceterekkel bővíti, ami vizuális kapcsolatban van a meglévő medencetérrel.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »