építészet : környezet : innováció

Híd a múlt, a jelen és a jövő között - családi ház Pesthidegkúton

Őszinte, hiteles, hagyományos és bölcs otthon az Építész Stúdió által tervezett ház, amely az egyszerűségével válik karakteressé. A pesthidegkúti telek szűkös adottságaiból született meg a lakótorony, melynek borítását az előtte ott álló épület téglái adják. 

A tervezési feladat

A második kerület kertvárosi övezetében található kicsi saroktelken, meglévő földszintes épület átépítésére kapott megbízást csapatunk. A tervezési program vezérgondolatai a fiatal, két gyerekes megbízó házaspárral folytatott közös beszélgetéseken alakultak ki.

"- Harmóniában a természettel, környezetével.
- Alapvetően hagyományos, természetes, egyszerű megjelenés valami jól kitapintható karakterrel, egyéniséggel, amely a mai korral is kapcsolatot tart (kortárs jegyek finoman) külsőben, beltérben, kertben is megjelenve.
- Hagyományos, természetes anyagok, megmunkálás (kő, fa, fehér vakolat, antik cserép vagy pala, natúr, nyers…). Minden legyen az, aminek látszik, őszinte, hiteles. Semmi ne legyen hatásvadász, utánzás, csak dísz.
- 'Humán, értelmiségi' karakter: könyvtár, dolgozó, baráti beszélgetések borozással, irodalom, művészetek, vallások, keleti szőnyegek. Vintage és modern.
- 'A józan paraszti észre' visszamenő okos megoldások, alternatív energiaforrások (fatüzelés, napelem).
- Szeretjük a bel- és kültér közti átmeneti tereket (terasz, erkély), ezek fontos mindennapi élettereink lennének.
- A kertben lehessen (akár később) fészert, autóbeállót elhelyezni, illetve (ezekhez kapcsolódó) kerti dolgozót, elvonuló kuckót.
- A kertben is fontos a tűzrakóhely, esetleg később kinti tűzhely, kemence.
- Hosszú távú otthonunknak szánjuk, ezért anyagokban, funkciókban ne legyen kompromisszum, inkább az ütemezéssel oldjuk meg az anyagi korlátokat, legyen lehetőség későbbi fejlesztésre."



családi ház Pesthidegkúton - építész: Építész Stúdió - fotó: Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely

családi ház Pesthidegkúton - építész: Építész Stúdió - fotó: Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely

 

A helyszín

Meglévő 478 m2-es telek, rajta meglévő földszintes épület a '60-as évekből. A megbízó pár első gondolata az ház megtartása, felújítása és bővítése volt. Az épületről a tervezés kezdeti fázisában kiderült, hogy nem felel meg a mai szabályozásnak, nem tartja a megfelelő oldalkert távolságot, ezért megtartása átépítés esetén nem lehetséges. Felmerülő kérdés, tervezési feladat volt, hogy ezt a házat valahogy megtartsuk, nem szerettük volna teljesen eltüntetni.


Helyszínelemzés, környezeti adottságok

A környeztre a kertvárosias, szabadonálló beépítés a jellemző. A tágabb környéken lévő épületállomány inhomogén, a szomszédos épületek építészeti minősége ingadozó. A tágabb környezetet erősen meghatározza a természet közelisége, a háztól néhány sarokra a Hármashatárhegy erdői kezdődnek.


családi ház Pesthidegkúton - építész: Építész Stúdió - fotó: Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely



Lehetőségek és vágyak

A megbízóink igazi nagycsaládos környezetből származnak, a feleségnek 4, a férjnek 2 testvére van. Ők maguk a harmadik gyereküket várják. A családok között szoros az összetartás, sokszor tölti közösen idejét 3, néha 4 generáció. A programalkotás közben is hamar kiderült, hogy a család igénye nem egyeztethető a meglévő épülettel így a megbízókkal közösen egy új ház tervezési programját állítottuk össze.

Földszint

  • előszoba (családi méretű), beépített szekrénnyel külön wc, kézmosóval
  • kamra
  • konyha (lehet egylégterű a nappalival és étkezővel, de kissé szeparált, nem teljesen nyitott, nem amerikai konyha)
  • nappali, benne tűztér, az udvar felé nyitott, déli vagy nyugati tájolás
  • étkező, világos, terasz és udvar kapcsolattal
  • kis dolgozószoba, ami vendégszobaként is funkcionálhat
  • az alsó szint két kiemelt helye a tűztér és az étkező, továbbá fontos, hogy jó időben - mintegy a nappali kitágításaként - csatlakozzon egy tágas terasz a házhoz

Emeletek

  • 1 szülői háló
  • 3 gyerekszoba, amelyből kettő lehetne egybe nyitva, hogy legyen egy nagy játszószoba a gyerekeknek, de később külön lehessen választani őket
  • kádas fürdőszoba
  • gardrób


Pince

  • mosókonyha-fürdőszoba (zuhanyzóval, mosdóval, falicsappal, ahol a mosás, teregetés és durva mosás elintézhető)
  • rekreáció és gyerek dühöngő

Autóbeálló

  • lehetőleg 2 autónak

Kert

  • szerszámoskamra / tűzifa tároló a ház oldalához vagy kerítéshez csatlakozva. Fontosnak tartjuk, hogy családi élet a közös terekben kibontakozhasson, és nyitva állhasson a ház vendégek fogadására is (pl. az étkezőben nagycsaládi ebédnek legyen hely), ugyanakkor megmaradjon intimitása és egyszerűsége.


családi ház Pesthidegkúton - építész: Építész Stúdió - fotó: Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely

családi ház Pesthidegkúton - építész: Építész Stúdió - fotó: Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely


Beépítési és tömeg koncepció

A telek szűkös lehetőségeinek maximális kihasználása az építészeti minőséget szem előtt tartva. A kötöttségekből előnyt kovácsolva születik meg az a kizárólagos épületforma, mely maximális hatásfokkal használja ki a lehetőségeket. Így keletkezik a ház vertikális lakótorony elrendezése pince, földszint, emelet és tetőtér bontásban.

Anyaghasználat

A beépíthető terület szűkössége miatt a térelhatáróló és tartószerkezetek méretének minimalizálása fontos szempont volt, ezért az új épület tartófalai 20 cm-es Silka mészhomok téglából készültek. A meglévő ház továbbélésének módját a benne lévő anyagok megtartásával és újraértelmezésével képzeltük el. A megmenthető kisméretű téglákból és tetőcserepekből gondoltuk az új ház időtlen és ellenálló külső felületét. Az elbontott cserepek azonban nem voltak olyan minőségűek, hogy hosszú távon is biztosítsák az új épület megfelelő csapadékvédelmét, ezért új cserép alkalmazása mellett döntöttünk. Választásunk az egyenes vágású Róna cserépre esett, amely méretével és nyugodt síkedésképével jól passzol a picike épület markáns tetőgeometriájához. A tető ’újszerűségét’ a cserép színével is szerettük volna kihangsúlyozni, ezért a ’fekete matt engóbozott’ felületet választottuk. Ez a szín szépen összejön az antracit színű fekvőeresz csatornával és bádogos szerkezetekkel.

Az átmeneti terek szerves részét képzik a telek-ház együttesnek. Az épület hosszoldala mentén előtető alakít ki tornác jellegű fedett teret, mely az épület végén perforált pergolává alakulva fedett teraszt képez. Az előtető anyagában egyezik a ház vasbeton szerkezeti elemeivel. A nyers kortárs betonfelületek és a kortalan bontott tégla homlokzat párbeszéde határozza meg a ház külső karaterét. A falazat tömegéből adódóan az épület nyári hőháztartása kedvező. Az előtető és a terasz lefedése elegendő árnyékolást biztosít a földszinti nyílások számára, ezek megnyitásával a földszinti terek és a kert közötti határ összemosódik. Az emeleti nyílászárók árnyékolására tolható zsalúzia egészíti majd ki a külső burkot.


családi ház Pesthidegkúton - építész: Építész Stúdió - fotó: Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely

családi ház Pesthidegkúton - építész: Építész Stúdió - fotó: Jedlicska Gergő, Kenéz Gergely


 

Záró gondolat

A telek szűkös adottságaiból és a család nagy igényének házasításából született meg egy formájában rendhagyó épület, mely az előtte ott álló ház hagyatékát tisztelve, belőle is építkezve foglalja el helyét, hidat képezve múlt, jelen és jövő között.

Építész Stúdió

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »