építészet : környezet : innováció

Lombokba öltöztetve

Fialovszky Tamás, Kenéz Gergely és Ábrahám Tamás hófehér, minimalista társasházat tervezett a Dausz Gyula Park közelébe. Az építtető és a neves csapat példamutató összefogásának köszönhető, hogy egy ilyen visszafogott, ám minőségi együttes jöhetett létre a hajdani kőbánya területén.

 

Az utóbbi évekre jellemző társasházi beruházások felfutását megelőzően kaptuk a megbízást egy többlakásos lakóépület tervezésére a Kőér közben.

 

A helyszín, Társasház Kőbányán, Építész Stúdió - Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely, 2018., Fotó: Kenéz Gergely

 

Az egykori kőbánya területét hosszú ideje főként deponálásra használták egy vegyes, iskolával, munkásszállóval és sorházas karakterű társasházakkal beépített környezetben. Három oldalról meredek támfalak jelezték az amúgy jellemzően sík terep eredeti funkcióját. A terepviszonyok mellett a közvetlen szomszédok adják a nyújtják különlegességét. Két oldalt a Kőbányai víztározó határolja, délkeleti irányból pedig a Dausz Gyula park, így a természetes környezet hosszú távon biztosított a terület számára. A víztározó szomszédsága a relatív sík Pesti oldalon belül magaslati pontra is utalt.


A helyszín, Társasház Kőbányán, Építész Stúdió - Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely, 2018., Fotó: Kenéz Gergely

 

A szabályozási környezet a környező társasházakhoz képest egy léptékkel nagyobb épület elhelyezését tette lehetővé. Ugyanakkor az épített és a természeti környezet is ennek a körültekintő vizsgálatát indokolta. Az épületet két egységre bontva a lépték visszafogottabbá vált, amit a tömeg lépcsőzetes tagolása tompított tovább. Az így kialakuló lapostetőket tágas teraszok és tetőkertek lakták be.


A helyszín, Társasház Kőbányán, Építész Stúdió - Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely, 2018., Fotó: Kenéz Gergely

 

A terep eredeti lejtését visszaállítani nem volt lehetőségünk. A teremgarázs földszinti elhelyezésével mégis létrejöhetett egy emeleti kert a bejárat és a környező terepszint közötti védett közös térként a lakók számára.


A helyszín, Társasház Kőbányán, Építész Stúdió - Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely, 2018., Fotó: Kenéz Gergely

 

 

Az anyaghasználat terén visszafogottságra törekedtünk. A fehér épülettömeg a bejárat, loggiák és teraszok környezetében egészül ki természetes fa felületekkel. A házat ezáltal az előkert, az emelt udvar és a lapostetők többszintes kertjei öltöztetik zöldbe, hátteret pedig a környező ligetek biztosítanak.


A helyszín, Társasház Kőbányán, Építész Stúdió - Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely, 2018., Fotó: Kenéz Gergely


A helyszín, Társasház Kőbányán, Építész Stúdió - Fialovszky Tamás, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely, 2018., Fotó: Kenéz Gergely


A ház részleteinek kidolgozása szoros együttműködésben történt - a megbízó és kivitelező szerepét egy személyben betöltő - Hajdú Jánossal. Ennek köszönhető, hogy számos részlet - pl. előregyárott finombeton elemek, lépcsőházi ikonográfia és faburkolati megoldások - is ilyen léptékű társasházi projektnél szokatlan alapossággal készülhetett el.

 

Fialovszky Tamás
Kenéz Gergely
Ábrahám Tamás

 


 

Szerk.: Pleskovics Viola

 

vélemény írásához jelentkezzen be »