Épületek/Középület

Hogyan válik egységes szociális házzá egy ipari épület?

1/15

pinceszinti alaprajz

pinceszinti alaprajz
földszinti alaprajz
első emeleti alaprajz
a-a metszet
b-b metszet
nyugati homlokzat
északi homlokzat
keleti homlokzat
déli homlokzat
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
pinceszinti alaprajz
földszinti alaprajz
első emeleti alaprajz
a-a metszet
b-b metszet
nyugati homlokzat
északi homlokzat
keleti homlokzat
déli homlokzat
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
1/15

pinceszinti alaprajz

Hogyan válik egységes szociális házzá egy ipari épület?
Épületek/Középület

Hogyan válik egységes szociális házzá egy ipari épület?

2016.06.21. 14:00

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Benedek István, Pásztor István

Földrajzi hely:
Maroshévíz

Szociális hőközpont, Maroshévíz, Hargita megye

Tervezés éve:
2008

Építés éve:
2012

Bruttó szintterület:
1376 m2

Stáblista

építész vezető tervező: Pásztor István, Benedek IstvánSzénási Zsolt  + VALLUM (építészet, generál tervezés konzulensek a megvalósíthatósági fázisban) 
építészet, generáltervezés: BLIPSZ, Cluj-Napoca / Kolozsvár / Klausenburg, Transylvania, RO
struktúra: László Csíki, Total Project Group
telepítés: BDR Construct, Dan-Constantin BARB
kivitelező: T.C.I. Contractor General, Cluj

A maroshévízi polgármesteri hivatal több romániai nagyvárost is megelőzve bízta meg a blipsz! csapatát a lakónegyedi hőközpont közösségi épületté való átalakításra. A lepusztult komplexum végül egy kedves és élhető szociális központtá vált.

A Lakónegyedi hőközpont átalakítása is az Európai Unió Strukturális Alapjából kiírt fejlesztési befektetés volt. A megbízó, vagyis az önkormányzat eredetileg Korodi Szabolcsot (Vallum, Csíkszereda) kereste meg, akivel a blipsz a megvalósíthatósági tanulmány szintjén közreműködött. Maroshévíz polgármesteri hivatala – megelőzve Románia több nagy városát is - egy korábban hőközpontként működő elhagyatott ipari épület átalakítására kérte fel a csapatot.

Ahelyett, hogy a ránk maradt építészeti hagyatékot hagyná feledésbe merülni vagy az épület értékeit leplezné, a vezetőség inkább felemelte azt hamvaiból és az infrastrukturális létesítményből egy közösségi épületet hozott létre. 


földszinti alaprajz
2/15
földszinti alaprajz



A tervezők kevés támpontot kaptak arra vonatkozólag, hogy mi a pontos feladat, így csak a csapaton múlott, hogy mit hoznak ki a lehetőségből. Azért, hogy „legyőzzék” a már létező szerkezet valóságát, elkerülhetetlen lépésekre volt szükség: új megközelítési módokat kellett kialakítani, a mozgássérültek számára rámpákat elhelyezni, a már meglévő kéményt pedig liftté alakítani. A munkálatok során új lépcsőházat terveztek, az első emeletet oszlopos megerősítéssel hosszabbították meg, és természetesen teljesen új berendezéseket helyeztek el. Az épületet hőszigetelték, a homlokzat nagy üvegfelületei külső árnyékoló rendszerrel lettek felszerelve. Funkcionális okok miatt a helyszínt több „rekeszre” osztották fel. A dizájn szoros kapcsolatban van a megöröklött, korábbi ipari program gyakorlattal, illetve egyszerű, olcsó méretekkel működik azért, hogy az alapvető igényeket kielégítő, tömör, funkcionális egységekben az emberek komfortérzete megmaradjon.

A projekt során akadtak nehézségek is, így például a pályázatírás bürokráciájával és a közbeszerzés útján megvalósuló kivitelezési folyamattal kapcsolatban is. Nem volt azonban olyan probléma, ami megoldhatatlan lett volna - szerencsére minden önkormányzatban vagy legalábbis közelében van egy-két személy, aki tényleg felelős és hozzáértő, esetleg szakember – aki jelen esetben Csíki László volt.


szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
10/15
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt

A projekt az Európai Fejlesztési Alap, a Regionális Program és a Központi Regionális Fejlesztési Képviselet támogatásával jött létre.

A szociális ház projekt első díjban részesült a 2013-as BATRA díjon Középületek kategóriában.


szociális ház - fotó: Szénási Zsolt
13/15
szociális ház - fotó: Szénási Zsolt



 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk