építészet : környezet : innováció

Hon-vágy: A te lakásod, az én otthonom - fotópályázat

határidő: 2018. szeptember 10. CEST 23:59
Fotópályázatot hirdet a Habitat for Humanity és a PHOO kortárs fotográfiai magazin. A szeptember 10-ig tartó pályázati időszak alatt a szervezők olyan alkotásokat várnak, amelyek tematizálják az albérletben élők helyzetét, illetve a fotográfia eszközével jelenítenek meg történeteket, élethelyzeteket.

Ma Magyarországon majdnem egymillió ember lakik albérletben, bérlakásban. Napjainkban ezeknek az embereknek a helyzete korántsem könnyű, a rendszerváltás óta a nagyrészt feketén, informálisan és drágán kiadott "albérletek", azaz a magánbérlakás-szektor által nyújtott lakhatási lehetőségek az utóbbi néhány évben drámaian romlottak tovább. Elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt hat évben országosan 87 százalékkal, Budapesten pedig több mint duplájukra emelkedtek az albérletek árai. A rövid távú lakáskiadás elterjedésével és a munkalehetőségek városokba koncentrálódásával is magyarázható áremelkedés azonban nem hozta magával sem a lakások minőségének javulását, sem az albérlők jogi helyzetének tisztulását sem.

Erre a helyzetre is reagálva Habitat for Humanity Magyarország lakhatási szegénységgel foglalkozó, nemzetközi civil szervezet fotópályázatot hirdet. A pályázat célja felhívni a figyelmet a hazai bérlakásszektorban élők helyzetére, valamint megjeleníteni a bérelt otthonok és bérlők sokszínűségét. A beérkezett alkotásokból a szervezet a PHOO kortárs fotográfiai magazinnal együttműködve az októberi Lakhatás Hete programsorozatra rendez fotókiállítást, aminek kiemelt témája idén szintén a hazai bérlakásszektor lesz.

A pályázat fotószakmai hátterét a PHOO kortárs fotográfiai magazin adja, amely az igényes látvány és a gondolatébresztő történetek bemutatását tűzte ki küldetésének a fotográfiában. A magazin korunk legfrissebb problémáira, társadalmi kérdéseire ad vizuális reflexiót, együtt a klasszikus, múltidéző értékekkel.

A pályázat keretein belül összesen 25 kép kerül kiállításra az októberi Lakhatási Világnapon, illetve 4 pályázó részesül díjazásban.

További részletek a pályázat menetéről itt.

Leadási határidő: 2018. szeptember 10.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »