/ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó
Épülettervek/Középület

Hotel a Nagycsarnok mellett: Meininger szálloda

1/12

a-a metszet

Csarnok tér felőli homlokzat

Csarnok téri homlokzat

Duna felőli homlokzat

földszint alaprajz

galéria alaprajz

helyszínrajz

látványterv

látványterv

látványterv

látványterv

látványterv

?>
a-a metszet
?>
Csarnok tér felőli homlokzat
?>
Csarnok téri homlokzat
?>
Duna felőli homlokzat
?>
földszint alaprajz
?>
galéria alaprajz
?>
helyszínrajz
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
?>
látványterv
1/12

a-a metszet

Csarnok tér felőli homlokzat

Csarnok téri homlokzat

Duna felőli homlokzat

földszint alaprajz

galéria alaprajz

helyszínrajz

látványterv

látványterv

látványterv

látványterv

látványterv

Hotel a Nagycsarnok mellett: Meininger szálloda
Épülettervek/Középület

Hotel a Nagycsarnok mellett: Meininger szálloda

2015.10.26. 14:04

Projektinfó

Térkép:
Meininger Hotel

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Vadász Bence, Miklós Zoltán, Vadász és Társai

Vélemények:
3

Meininger Szálloda

URL:
Vadász és Társai

Tervezés éve:
2011

Stáblista

felelős tervező: Vadász Bence (Vadász és Társai Kft.)
építész társtervező: Miklós Zoltán (Vadász és Tsai Kft.)szakági tervező(k)
tartószerkezeti szakági tervező: Ungi Balázs (Ungi Mérnöki Iroda Kft.)
épületgépész szakági tervező: Temesvári László (Temesvári Terv.Kft.)
épületvillamossági szakági tervező: Kelemen Ferenc (KELEVILL-FZ Kft.
épület szerkezettervezői szakági tervező: Schreiber Gábor (S-4 Mérnökiroda Kft)
tűzvédelmi szakági tervező: Varga Miklós (Totem Mix Bt.), Kiszelák Ferenc (Totem Mix Bt.)
kertészeti szakági tervező: Kontra Dániel (Urban Concept Kft)
közlekedési szakági tervező: Pető Zoltán (BFVT Kft)
konyhatechnológiai szakági tervező: Straub Ágnes (Szigmavill Bt.)
környezetvédelmi szakági tervező: Weiner László (Toppedion Kft)
akusztikai szakági tervező: Csott Róbert (’95 Apszis Bt)
lift szakági tervező: Sütő Ferenc (Schindler)
építtető: BEDORI Investment Kft.

Szálloda épül Budapest belvárosának egy frekventált csomópontjában, közel a Dunához, és a Nagycsarnokhoz. A 150 szobának helyet adó, Vadász Bence és Miklós Zoltán által tervezett szálló különleges, hullámzó homlokzata nem konkurál szomszédjával. 

A helyszín

A tervezési helyszín a belváros egy izgalmas, frekventált csomópontja, mely közel fekszik a Dunához, az egyetemekhez - és meghatározó módon a Nagycsarnok tömbjéhez is. A most még „szlömös" háromszögletű tér kiváló adottságokkal rendelkezik, hiszen szinte „úszó tömbként" majdnem teljesen körbejárható – érdekes és részletgazdag eklektikus házak térfalai között. Ráadásul a terecske egy érzékenyen megtervezés és kivitelezés előtt álló park- és térsor egyik legfontosabb eleme.

A helyszín tehát a környezethez méltó, igényes és különleges épületet kívánt, ahol – a megítélésünk szerint – a tervezendő tömeg- és homlokzatformálás határozottan mai hangot kell hogy megszólaltasson - nagyvonalúan és képletszerűen. Részleteiben, tagozataiban, anyaghasználatában nem volna ildomos konkurálni a történeti stílusokkal, - de legfőképpen a Petz Samu műépítész által 1897-ben tervezett Csarnok gyönyörű épületével. Pont így érhető el, hogy a park megmaradó míves és részletgazdag térfalai a kontraszthatás miatt újra hangsúlyt kapjanak.

földszint alaprajz
5/12
földszint alaprajzA beépítés

A trapéz alakú építési telek zártsorúan, de kisebb kontúrral csatlakozik az ELMŰ épületéhez. A három utcával határolt saroktömböt a Duna és a park felől „közterület céljára átadott" előkertek, díszburkolt sétányok és tervezett zöld parkok ölelik majd körül. A helyszín adottságai, a környezetrendezés és a térfalak tehát egyaránt a zársorú tömb „bezárását" kívánják. A monolit, tömbszerű ELMŰ épület mellett – eklektikus utcakép háttere előtt – zavaróan hatna egy „felnyíló" „L" vagy „U" alakban kitáruló tömeg. Így tehát építészeti – de „szobaszám-maximálási" szempontok alapján is – a keretes, átrium-udvart körülölelő megoldás mellett döntöttünk. Az „U" alaprajzú középfolyosós alaprajz logikus és nagyon gazdaságos rendszer üzemeltetési nézőpontból, - ráadásul nagyvonalúan kezelhető tömegformálást tesz lehetővé.

Csarnok téri homlokzat
3/12
Csarnok téri homlokzat

 

Földszint

Az épület gyalogos főbejárata a „központi tér" felől nyílik, íves földszinti térfalak között feltárva a lobby „áramló terét". A belső tér központi zónájába szerveztük az épület teljes kiszolgáló rendszerét. A recepció-információ körül és mögött emelkedik a szálloda központi függőleges közlekedő magja – a lépcsőház, - 3 személylift, - valamint a személyzeti/gazdasági lift (amely egyben „biztonsági felvonó" is). A recepció mögött alakítottuk ki a minimális alapterületű szállodai logisztikát az úgynevezett „back office"-t. E központi kiszolgáló zóna belső magja a konyhaüzem és a vizesblokkok tércsoportja, amelyek két irányba is kiszolgálnak, a Duna felőli oldalon a lobby-bár felé. A konyha zónája ugyanakkor szintbeli ki- és bejáratokkal is rendelkezik (az ELMŰ épület felőli manipulációs/menekülő/gazdasági fedett-nyitott folyosón keresztül) – ily módon leegyszerűsítve a hulladék-kezelés útvonalát, valamint lehetőséget adva a kézi raktárak töltésére is.

A gépkocsi forgalom a környezetrendezési tervben meghatározott helyen – a nyugati (Dunai) oldalon kapcsolódik a szállodához. Innen süllyed a gépkocsi rámpa a (-1) szintre, - ahol az épület gazdasági töltése is történik, valamint innen megközelíthetőek a mélygarázs parkolóhelyei is. A gépkocsi lehajtó másik oldalán kapott helyet egy multifunkcionális tér. Ide érkezik a pinceszintekről a méretezett „parkoló lift", és ide érkeznek a pincei parkoló-szintekről a gyalogosan távozó vendégek ill. fizető-, vagy „vendég-parkolók" is. A külső, fedett-nyitott passzázsra fut le a szállodai szintekről az épület 2. számú nyitott, kültéri menekülő lépcsője is. Ez a lépcső háromkarú geometriával a pinceszinteken már előteres, túlnyomásos, füstmentes menekülő lépcső.

Földszint feletti galériaszint

A földszinti galériaszintre kerültek az ún. Board tárgyalók, - egy osztható terű konferenciaterem, - a tárgyalók és az irodák, a hozzájuk tartozó kiszolgáló zónával és helyiségekkel. Ezzel a galériás megoldással az itt elhelyezett tércsoport nem vesz el értékes teret a szállodai szobáktól, ugyanakkor felülvilágítókkal megvilágítható, közvetlen konyha-kapcsolatot kap, izgalmas belső átlátásokkal gazdagíthatja a belsőépítészetet.

Csarnok tér felőli homlokzat
2/12
Csarnok tér felőli homlokzat

 

Általános szobaszintek (1., 2., 3., 4., és 5. emeletek)

A hotelben összesen 150, szintenként 30 darab szoba kapott helyett. Mindet logikus, középfolyosós rendszer a tetőszintekkel együtt mindösszesen 163 db szobával) – amelyből 9-9 a belső zöld átriumra néz. A belső, „értéktelen" sarkokon helyeztük el a személyzeti/biztonsági liftet, amely túlnyomásos előtéren keresztül kapcsolódik a folyosóhoz.
A harmadik (ELMŰ ép. homlokzata melletti) hegyesszögű sarokba kerül a szabadtéri menekülő lépcső, amely közvetlen kapcsolatban van a földszinti átkötő „passzázzsal", - valamint ide került szintenként a szobaasszonyi helyiség is. Ezen általános szállodai szintek lágyan hullámzó homlokzati vonala konzolosan túlnyúlik „az építési helyen". A szobák átlagos mérete az eredeti pályázati kiírás szerinti 24 m2 körül van.

Visszahúzott tetőszint

Az előírt mértékben visszalépő, „hullámzó" homlokzattal lehatárolt tetőszinten további 7 db tetőteraszos szállodai szobát helyeztünk el, - valamint egy kis alapterületű, galériás kiképzésű fittness blokkot. E tetőfelépítmény galériás kiképzésű – két szint egy légtérben helyezkedik el. A tetőszintet „zöld szigetek" teszik humánussá.

Galériaszint

A galériszint több helyen is összekapcsolódik a 6. emelettel, amelynek áramló közlekedő teréből lenézhetünk a 6. emelet közlekedőjére, ill. a fittness is egybefüggő légterű az alsó szintjével. Ezen a szinten további 6 db szobát helyeztünk el. Ezen a szinten helyeznénk el – akusztikailag védetten – a központi hűtőgépet.

Pinceszint

A pinceszinten kapott helyet a központi tiszta- és szennyes-ruha raktára,
a konyhaüzem gazdasági töltése raktárakkal, „konyhai áru-lifttel" és konyhai személyzeti lépcsővel, a dolgozói étkezde, kétnemű dolgozói öltöző,
trafó és elektromos fogadóhelyiség, gáz- és vízfogadó, és 18 db hagyományos parkoló. 

Parkolószintek (-2, -3, -4, -5.)

Itt kap helyet a hűtőközpont, tárolók, kiszolgáló terek. Az öt pinceszinten elhelyezhető mindösszesen 250 db parkoló. 

látványterv
10/12
látványterv

 

Homlokzat- és tömegformálás

Az épület megjelenésének „alapképlete" vízszintes szalagok véletlenszerűen gyűrt rendszere, - amelyek egy szabálytalan trapéz alakú mag körül egymáshoz képest is mozognak. A létrejövő szabálytalan, mégis homogén forma ugyanakkor csak vízszintes értelemben változik, - így a meghökkentő térhatás ellenére hagyományos módon, könnyen, gyorsan és gazdaságosan építhető, hiszen a szabályos raszteren csak a monolit vasbeton síkfödém kontúrja hullámzik. Erre a hullámvonalra már függőleges attika-falak építhetőek, hagyományos vasbeton technológiával.

A tömör attikafal-szalagot mindig szalagablak-sáv követi, - a földszinten és a tetőszinten visszalépő kontúrral -, szabadabban és merészebben vezetett vonalakkal. A visszalépő tetőszinti felépítmény előtt tetőteraszt alakítottunk ki – benne növényszigetekkel – amelyek növényzetét a homlokzat síkjáig is kiengednénk. A tervezetten szabálytalan épület tömör felületeit úgynevezett „roncsolt-beton" burkolattal látnánk el. Ez a helyszíni, monolit technológia egyrészt alkalmas a torz-felületek lekövetésére is, - másrészt nem konkurál a környezet míves, kiselemes homlokzatképzésével, - ugyanakkor a homlokzati tűzterjedésnek is gátja. Legfőképpen esztétikai-, építészeti értelemben illik a mozgalmas és organikus vonalvezetésű monolitikus építészeti kompozícióhoz.

látványterv
8/12
látványterv

 

Tartószerkezetek 

A munkatér határolása az agyagrétegbe befogott, egy sorban hátrahorgonyzott egy sorban födémmel megtámasztott résfallal készül. A lemezalap alatt zsompokba telepített nívószabályzós szivattyúkkal a résfalak közti területre esetlegesen beszivárgó talajvíz az épület teljes élettartama alatt alacsonyan tartható. A résfal az építkezés ideje alatt horgonyzással és belső támasszal lesz megtámasztva, végleges állapotban a pincefödémek tárcsaként támasztják össze a szemben álló résfalakat. Az alapozást lemezalappal, mélyalapokkal (pl. fúrt cölöpök), vagy ezek kombinációjával is ki lehet alakítani. Az alaplemez a résfalba lesz bekötve. A pinceszinti födémek két irányban teherhordó vasbeton lemezek, jellemzően 25 cm-es szerkezeti vastagsággal.  A felszerkezet jellemzően monolit vasbeton pillérekkel és falakkal alátámasztott monolit vasbeton síklemezes szerkezet.

A földszinten viszonylag ritkán álló függőleges tartószerkezeteken tekintélyes kiváltó gerenda rendszer van. Ezen áll az 1. emelettől megváltozott szerkezeti rendszer; a szállodai szobák alkotta geometria határozza meg a sűrűn álló vasbeton falakból álló falszerkezeti kiosztást, melyen vékony vasbeton lemez van. Az általános födémek a sűrű alátámasztások és könnyű padló rétegrend miatt mindössze 16 cm vastagsággal készülnek. Az épület függőleges tartószerkezeti monolit vasbetonból készül, - méreteiket a teherbíráson kívül a tűzvédelmi előírások is befolyásolják. A falak tárcsaként működnek, a függőleges terhekre és a szélből, valamint a földrengésből számított vízszintes terhekre egyaránt. Az épület merevítését a közlekedő vasbeton mag- és a vasbeton falak biztosítják. A lépcsők monolit, vagy előregyártott vasbeton szerkezetek.

látványterv
12/12
látványterv

 

Gépészet 

Az épület részére új vízbekötést tervezünk. A vízbekötés a pinceszinten kerül kiépítésre. A vízmérő helyiségbe 1 db kombinált vízmérő kerül. A fűtési és hűtési hálózat kiépítésére vízlágyítót tervezünk. Az uszodagépészet részére csatlakozást biztosítunk. A hőtermelő az épületben kondenzációs gázkazán, melyet az épület pinceszintjén helyezünk el. A szobaegységek fűtése az előtér álmennyezetében elhelyezett négycsöves fan-coil készülékkel történik. Az épület földszintjén található terekbe padlófűtést javasolunk.

A légtechnikai berendezések rendszereibe hővisszanyerőket tervezünk. Az épület hűtőközpontját előreláthatóan a pincébe és a földszinti álmennyezetben helyezzük el, - a hűtőgépet pedig a tetőszintre helyezzük akusztikai védelem mellett. A folyadékhűtők köré is, - de egyéb gépházak belső felületein is hangelnyelő anyagot alkalmazunk. A szellőzőgépházakat és a légkezelő berendezéseket a pinceszinteken helyezzük el. Az épület épületgépészeti szolgáltatásainak, villamos berendezéseinek, további egyéb más létesítmények, felügyeletéhez, ellenőrzéséhez, irányításához központi épületfelügyeleti rendszer készül, számítógépes mikroprocesszor bázisra építve.

látványterv
11/12
látványterv

 

Elektromos rendszerek 

A létesítmény villamos energia ellátása az épület 1. pinceszintjén telepítendő energia-ellátó központból történik. A tervezett alelosztó berendezések önálló fővezetéki hálózatot kapnak. Minden elosztó berendezést áramtalanító kapcsolóval kell ellátni. A főelosztó berendezés moduláris struktúrájú. Az erőátviteli hálózat az egyéb rendszerektől villamosan elkülönítve készül, így az esetleges indítási áramok a többi villamos berendezésre nem lehetnek káros hatással. Minden technológiai egységnek külön elosztót és fővezetéket tervezünk. Erőátviteli és termikus fogyasztók helyi feszültségmentesítési lehetőségéről gondoskodunk. A világítástechnikai kialakításánál mindenhol energiatakarékos fényforrások elhelyezésével számolunk, de a reprezentatív tereknél egyéb világítási módok pl. halogén vagy LED is alkalmazásra kerülhet. Az épületben biztonsági- és irányfény világítást létesítünk. Központi ellenőrzött rendszert tervezünk, egy órás központi akkumulátoros hálózattal.

Összefoglalva elmondható, hogy a tervezett épület tudatosan úgy próbál a környezet szerves elemévé válni, hogy egyéni, mai hangon fogalmazza meg helyét a park e centrális pontján. Nem próbál konkurálni míves környezetével, hanem érdekes, szabálytalan monolitikus tömegével kontraszt hatásával inkább kiemeli azok részletgazdag homlokzati kiképzését.

Vadász Bence DLA

 

Vélemények (3)
cseke
2015.11.27.
15:15

Kérem a jó ízlésű felhasználókat, bojkottálják az épület megvalósulását, ne engedjék, hogy tönkretegyék a Lestyán Ernő tervezte méltán híres, késő modern trafóházat!Az épületről itt olvashat bővebben:http://index.hu/urbanista/2015/11/26/meno_keso_modern_epuletet_tuntetnek_el_budapesten._kar_erte/a petíciót itt támogathatja:http://www.peticiok.com/a_csarnok_ter_es_a_transzformatorhaz_megovasaert

Pákozdi Imre
2015.10.26.
16:27

Akár jól is sikerülhet, bár a hatvanas - hetvenes évek modernizmusát idéző épület nem feltétlenül illeszkedik a Petz Samu-féle Nagycsarnokhoz. Az Elektromos Művek téglaépülete viszont jó háttérnek és kontrasztáló tömegnek tűnik.

A 250 parkoló nagy adomány lesz a környék autóáradatban fulladozó lakosainak és látogatóinak. 150 szoba mellé ez több mint elegendő, sőt, 100 - 150 szabad felhasználású helyet is ígér. A Corvinus "új" épületének garázsa ui. folyamatosan tele van, a Bálnáé pedig távol esik - arról nem is beszélve, hogy a szálloda a meglévő, szánalmas, poros, ideiglenes, de mégis létező parkoló helyére épül.

Látva a szálloda terveit (különösen a 10., hátulról 3. képet), méginkább világossá válik, mennyire elhibázott városépítészeti döntés volt a Budapest Music Center egyemeletes tömbjét engedélyezni, nem pedig a környék léptékéhez illeszkedő épületet emelni helyette, célszerűen a mellette tengődő, Imre utcai földszintes épület lebontásával. Nyilván nem a BMC-vel, mint intézménnyel van bajom, hanem az annak helyet adó épületnek, a környezetéhez nem illeszkedő magasságával.

cseke
2015.11.27.
18:33

@Pákozdi Imre: Kedves Imre!

Köszönöm észrevételét bejegyzésemmel kapcsolatban! A hiba javítása közben válaszüzenete valahogy törlődött (nem cenzúrai okokból), így sajnos nem tudok rá érdemben reagálni.

Annyit jegyeznék meg mindössze, hogy a kortárs építészetből hiányzik az a visszafogottság és kimértség, ami az említett épületet jellemzi. Ennek a méltóságteljes építészetnek tartozik a trafóház az utolsó hírvivői közé, így úgy gondolom, hogy a homlokzat eltakarásával Budapest építészetileg kevesebb lesz.

Kérdés, hogy negyven év múlva a hotel esetleges lebontása ellen is indul -e majd petíció, vagy senkinek fel sem fog tűnni, hogy ott állt évtizedeken keresztül.

Üdvözlettel

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.