Programok

Indul a Vienna Design Weeks

1/1

Stefan Oláf fényképe. © Stefan Oláh © rauminhalt_harald bichler

Stefan Oláf fényképe. © Stefan Oláh © rauminhalt_harald bichler
Stefan Oláf fényképe. © Stefan Oláh © rauminhalt_harald bichler
1/1

Stefan Oláf fényképe. © Stefan Oláh © rauminhalt_harald bichler

Indul a Vienna Design Weeks
Programok

Indul a Vienna Design Weeks

2019.09.25. 08:38

Cikkinfó

Szerzők:
Kovács Dániel

Földrajzi hely:
Bécs

Cég, szervezet:
Vienna Design Week

Szeptember 27. és október 6. között zajlik a 13. Bécsi Designhét. A díszvendég Finnország, emellett a városi élelmiszer, a játéktervezés áll a fókuszban, de jócskán akad építészeti program is.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a Vienna Design Weeket, Ausztria legjelentősebb designfesztiválját. A díszvendég Finnország, amely a Tero Kuitunen kurálta, Wild at Heart című kiállításon sorakoztatja fel klasszikus és kortárs formatervezésének legjavát. A Vienna Design Week hagyományaihoz híven idén is fókuszba állítanak egy bécsi kerületet – ezúttal a 9. kerületet, Alsergrundot.

Itt, az Althan Quarter-ben lesz a fesztivál központja is, ahol Bécs egyik legjelentősebb fejlesztési projektje zajlik, egyben a fesztivál idejére látogathatóvá válik egy, korábban a nagyközönség elől elzárt épület (Althan Quartier 9., Julius-Tandler-Platz 3). A kerület épített örökségét vezetett túrák segítségével hozzák közelebb a látogatókhoz.

A fesztivál egyik speciális súlypontja a „game + graphic lab", felkért kurátorként Jogi Neufelddel (Subotron) és Erwin Bauerrel (buero bauer). A Debut című, felsőoktatási intézményekre fókuszáló programban idén a helsinki Aalto Egyetem és a HTL Spengergasse mutatkozik be. Idén visszatér 2018 nagy sikerű témája, a városi élelmiszertermelés és étkezés is, előadások, vezetések és egy kiállítás segítségével.

A programok között számos, az építészeti érdeklődést szolgáló is akad. 2019. szeptember 30-án Architecture Meets Algorithm címmel Vera Bühlmann svájci építész-kutató, a TU Wien professzora beszél arról, miként változtatta meg az építészeti gondolkodást a digitalizáció. Október 5-én Tiina Parkkinen, az Alvar Aalto Társaság ausztriai vezetője beszél a kiváló finn építészről All Eyes On Alvar Aalto címmel, a bécsi Stadthalle 1952-es tervpályázatának apropóján. Október 6-án Hiveopolis címmel a bio-hibrid szuperorganizmusokról értekezik Thomas Schmickl. Október 12-is látogatható napjaink egyik legismertebb osztrák építészeti fotográfusa, Stefan Oláh kiállítása a rauminhalt_harald bichler galériában (4., Schleifmühlgasse 13). A tárlatot október 2-án beszélgetés is kíséri.

A 2007-ben alapított Vienna Design Week igazgatója továbbra is Lilli Hollein kurátor, kulturális menedzser, designszakértő (Hans Hollein építész lánya, egyben Max Hollein, a New York-i MoMA igazgatójának testvére). A fesztivál további programjai a hivatalos honlapon érhetőek el, német és angol nyelven is.

 

A nyitókép Stefan Oláh munkája © Stefan Oláh © rauminhalt_harald bichler
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk