Helyek

"Inside story-k"

1/13

1/13

Helyek

"Inside story-k"

2004.11.09. 15:01

Budapest épületei sok titkot rejtenek. Igazi művészek freskóit, privát falrajzait barátoknak, kollégáknak, csak úgy maguknak.

Budapest épületei sok titkot rejtenek. Igazi művészek freskóit, privát falrajzait barátoknak, kollégáknak, csak úgy maguknak. Ötletgrafikák, jó kedvű magán-graffitik. Játékosság, ihletett és "nem hivatalos" munka. Talán van még néhány ilyen rejtett fal, mint Kőszeg Ferenc cselédszobája Kemény György seccojával, vagy a hajdani Esti Hírlap szerkesztőségében a Szűr-Szabó József rajzolta karikatúrafal.

A színek ma is élnek
Kemény György grafikus 1970 őszén kezdte a munkát, vagyis Kőszeg Ferenc lakásában a Kenedi János és Bence György által bérelt, a konyhából nyíló cselédszoba pop-art stílusú kifestését. Valójában egy baráti-szellemi kör dolgozott itt. Kemény György megrajzolta a kontúrokat és kikeverte a walkid színeket, a többiek pedig általában a hétvégeken, kifestették. Persze úgy, hogy nem mehettek túl a vonalon. A donátorok, Kenedi és Bence arcképe mellett feltűnik Trockij, Marx, Lukács György, Angela Davis, Szolzsenyicin... Az elkészült szobát 1971 áprilisában Kemény György performanszával avatták fel. A művész 2004. február elsején látta ismét a szobát, amely hazai kultúrtörténeti emlék. A fotókat Kenéz György készítette. Bővebben ajánljuk Földes András: Forradalom, pop-art és házibuli című írását a Magyar Hírlap 2003. 12. 24-i számában.

Kleopátra és a többiek
A másik inside-story a Blaha Lujza téri Sajtóházban található karikatúrafal. Szűr-Szabó József karikatúrista a hetvenes évek közepe táján az Esti Hírlap egyik szerkesztőségi falára rajzolta le a munkatársakat. A rajzok tele vannak utalásokkal. A művész özvegye, dr. Rőder Edit ügyvéd kezdeményezésére a Művelődési Minisztérium a falat védett műalkotássá nyilvánította.
A hajdani sajtószékház helyén új irodaház épül, de a tulajdonosok (építtetők) maguk várnak - kérnek segítséget, hogy átmentsék a falat, illetve a falról leválasztott karikatúrát egy nyilvános helyre. A Budapest című folyóirat októberi számában az Esti Hírlap egyik munkatársa, Bernáth László írta meg a karikatúrafal születésének körülményeit, és azonosította pontosan a rajta látható figurákat. Az itt látható képeket Kenéz György készítette.

Sipos Júlia

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk