építészet : környezet : innováció

Ipari- és lakófunkció egyben: algareaktor

Algareaktor is, lakóterület is, és kutatóközpont is? Bálint Ábel diplomamunkájában arra kereste a választ, hogyan lehet egy ipari komplexumot lakófunkcióval párosítani. Az algareaktor sorok között így szolgálati lakások, saját kertek is helyet kaptak. 

A tervezési területem a Lágymányosi-öböl és a Budafoki út közti szabad terület.

Célom egy olyan ipari épületegyüttes tervezése volt, mely nincs elzárva a külvilágtól, így az alga termelés mellett kutató- és lakófunkciók is helyet kapnak az 1 hektáros területen.


helyszínPróbáltam szakítani a beton kerítések mögé eldugott ipari épületek megszokott látványával, és egy látogatható ipari épületet létrehozni, mely így a technológiát közelebb tudja hozni az emberekhez. A komplexum szimbiózisban működik a lágymányosi hőerőművel, melynek füstgáz emissziója táplálja széndioxiddal az algareaktorokat, tartva fenn a szupernövény rapid szaporodási képességeit.
A Lágymányosi-öbölből a Duna vizét is felhasználja, biztosítva az élő vizet az egysejtű növény számára.

A sportpálya kontúrját - mely ott maradt a területen lenyomatként - felhasználva egy körbejárható karbantartói útvonal jön létre a komplexumon belül, így biztosítva merőleges átjárást a szőlőtőkeszerű algasorok között. Továbbá az út alatt egy méterrel az épület főartériájaként egy csőrendszerben az erőmű füstgáza a megtett út alatt 110 Celsius fokról hűl majd le, és a csőreaktorokba injektálódva hasznosul újjá.


látványtervAz épület arra keresi a választ, hogy lehetséges-e a sokszor racionális ipari műtárgy tervezést lakófunkciókkal párosítani, vagyis egy üzemi épületen belül élettereket, kerteket létrehozni. Az épület anyagválasztásában sem akartam a terület ipari jellegétől elszakadni, így a komplexum tetőfelületének trapézlemezes fémlefedést választottam, mely a szolgálati lakásokat, fedett nyitott allét, a kutató központot , és a fogadó épületet fedi. Az egész lefedés HEA acéltartókon áll, amely alá dobozszerűen CLT fapanelből egy különálló szerkezetként csúsznak be a hőszigetelt lakó- és kutató épületek. A Duna irányában fontosnak tartottam a szolgálati lakások, az algareaktor sorok között - melyek kerítésként és mindegyik ház déli oldalán homlokzati elemként is funkcionálnak - intimebb saját kertek létrehozását is.


Bálint Ábel 


makett
Bálint Ábel opponencia

Bálint Ábel olyan tudások és problémák metszéspontját keresi, ahol esélye van előremutató építészeti gondolat megfogalmazására. Választott útitársai: a kísérleti stádiumban lévő zárt rendszerű fotobioreaktor, az egyetemi kutatóbázis, a nagy CO2 kibocsájtású erőmű, a Duna, a helyszíni adottságok, a szomszédos területre tervezett főzőiskola. Mindezek irányított találkozása, összemetsződésük lehetséges következményei az építészeti kísérlet tárgya. Építészként megfogalmazott központi kérdése az ipari algatechnológia és mérnöki műtárgy tervezés összehangolása a kortárs építészeti tervezéssel. A kutatóhely, és a lakóegyüttes beemelése a tervezési feladatba nagyban segíti a válaszadást. Belekényszerül a megszokott épített világ átértelmezésébe, új kontextusba való beemelésébe, az ebből következő idomulásba. A helyszínválasztás, a sportterület geometriájára való reagálás újabb okos megoldást szül: a futópálya lenyomata, mint a folyamatkövetés, a kiszolgálás, a karbantartás végtelenített útvonala.

A bioreaktor csöves paneljeinek telepítése a gyümölcsösök szerkesztett rendjére utal, de még erősebben a kordonos szőlőültetvények feszességére, térfalszerű látványára. Az optimális telekhasznosítás a termőföldek racionális parcellázását, a minden felület hasznosulását célzó művelés szándékát idézi. Ebben a többrendbeli magyarázattal megtámogatott feszes szerkesztettségben keresi helyét a lakóegység sora. Felvéve a ritmust, ismerős képlet íródik: a „kordonok” méretrendjéből következő szalagtelkeken az előkertek mélységével játszó szőnyegszerű beépítést ajánl a szerző. Az összefüggő szövetet összefüggő, törtvonalú tetőlemez fogja össze, egyértelműsítve a léptéket, az egységek nagyságát, körülrajzolva az ismétlések alapegységeit, az önálló lakóegységeket, egyben kontúrozva a lakófelületet. Az algafalak határolta szalagtelkek pihenő- és konyhakertként hasznosulnak, oldva a laboratóriumi fegyelmezettséget és homogenitást. A társulások létrejöttek – kezdődhet a megfigyelés, a rendszer működésének vizsgálata, értékelése.látványterv
Karácsony Tamás

vélemény írásához jelentkezzen be »