építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Irodaépület és szerelőcsarnok Felsőpakonyban



A telek közvetlen környezete nem ipari jellegű, mivel a falu felé egy erdősáv határolja, amely kellemes hangulatú miliőt kölcsönöz a területnek.

Építészet: Németh Csaba – vezető tervező, Németh Viktória – építész tervező

A megrendelő GépÁsz Kft. tulajdonosai azzal az igénnyel fordultak hozzánk, hogy felsőpakonyi telkükön egy gépszerelő műhelycsarnokot és hozzá tartozó iroda- és kiszolgálóblokkot tervezzünk. A telek a település külső területén helyezkedik el, egy újonnan parcellázott, ipari funkciókra szánt területen. A telek közvetlen környezete mégsem ipari jellegű, mivel a falu felé egy erdősáv határolja, amely kellemes hangulatú miliőt kölcsönöz a területnek. A telek feltárása az erdő és a telek közt húzódó útról történik, ami lehetővé teszi az épület bejáratának, illetve előadótermének az erdő látképére tájolását, így az előbb említett hangulat a mindennapi élet részévé válhat.
 

A ház képletszerűen, két, funkcionálisan is elváló tömegre tagolt, melyek közti nyaktagban kapott helyet a bejárat és mögötte a kiszolgáló helyiségek. Az utca felőli irodai blokk anyaghasználatban is megkülönböztetett, kiemelkedő. Az elegáns vörös téglaburkolat mutatja az épületen belüli funkcionális hierarchiát, de az emeleti fémburkolatos sáv összekapcsolja ezt a tömeget a trapézlemez vértezettel készült szerelőcsarnokkal. A csarnok részre is átfolyik a téglaburkolat, mutatva a mögöttes funkciót, az itteni irodák elhelyezkedését. A fémburkolat és a tégla mindkét tömegen való játékos megjelenése teremt harmóniát a két rész közt, amelyek így egy egységgé válnak.

A csarnok egyszerű funkcionális tömegképzése kontraszthatásával erősíti a könnyed ívelésű iroda tömeg lendületét. Ezen az épületrészen a csarnok felé emelkedő félnyeregtető lesz, amely gerince állandó magasságú, így az ereszvonal az alaprajzi ívet követve emelkedik. A nagyvonalú, középületekre jellemző szerkesztéssel próbáltuk elérni, hogy az utca felől családi ház léptékű épületről első pillantásra látható legyen az igazi funkciója.

Az előtér kettős légterével, szép térhatásával üdvözli az érkezőt, innen egy elosztó-közlekedő térbe léphetünk, aminek íves, üvegezett fala vezeti, irányítja az érkezőt, az egyik irányba a szintén kettős légterű előadóterem, a másikban az irodák, illetve teakonyha felé. A közlekedőben az egyeneskarú lépcsőn juthatunk fel az emeleti irodákba. Az előtér mögötti rész a szociális blokk, illetve a gépészet. Az előtérből mehetünk a csarnok felé is, ahol egy irodát és teakonyhát is magába foglaló szociális blokkon keresztül jutunk a szerelőcsarnokba.

Az épület a WIENERBERGER cég TERCA téglaburkolatos épületek számára kiírt pályázaton 2004-ben II. díjat nyert.

Szöveg és képek: Németh Csaba 



Telek területe: 10000 m2,
A beépítés alapterülete: 803,36 m2,Beépítési százalék: 8,03 %
Az épület nettó alapterülete: 731,12 m2
Nettó beépített szintterület: 1107,94m2
Burkolt felületek: 2994,3 m2, Burkolt felület százaléka: 29,94%
Zöldterület százaléka: 7,006%


Megbízó: GÉPÁSZ Kft.: Rudas Zsuzsa, Hartmudt Schott
Építészet: Németh Csaba – vezető tervező, Németh Viktória – építész tervező
Statika: Becker Ádám - statikus vezető tervező
Generál kivitelező: GCP Junior Kft  Sípos László létesítményfelelős, ügyvezető

vélemény írásához jelentkezzen be »