| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Technológia

Itt fogunk lakni!

1/2

Itt fogunk lakni!

Hirdetés
?>
Itt fogunk lakni!
?>
1/2

Itt fogunk lakni!

Itt fogunk lakni!
Technológia

Itt fogunk lakni!

2011.01.07. 11:34

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Vélemények:
22

Építész pályázat koncepció tervek benyújtásáraLehetséges-e ma Budapesten, Magyarországon, Európában előremutató, környezettudatos, fenntartható, modern, a természeti és városképi környezetet és hagyományokat újszerűen ötvöző családi otthonokból egy Kertvárost létrehozni?

Építész pályázat koncepció tervek benyújtására
Lehetséges-e ma Budapesten, Magyarországon, Európában előremutató, környezettudatos, fenntartható, modern, a természeti és városképi környezetet és hagyományokat újszerűen ötvöző családi otthonokból egy Kertvárost létrehozni?

Erre a kérdésre keresi a választ az „Itt fogunk lakni!" építész pályázat kiírásával a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. A kiíró párbeszédet kezd kivitelezők és tervezők, fejlesztők és vásárlók közt, létrehozva azt a teret, amelyben az álmok, a tervek, az üzlet és a valóság találkozhatnak.

Adott egy terület: páratlan adottságú 39 hektár a Hármashatár-hegy északnyugati lejtőjén. Budapesten, de mégis a természethez közel.
Adott egy fejlesztő: amely Budapest egyik kedvelt lakóterülete mellett egy minőségét, igényességét tekintve egyedülálló kertvárosi övezetet kíván létrehozni.
Adott egy önkormányzat: amely elkötelezett amellett, hogy a III. kerületben létrejöjjön Budapest egyik új elit kertvárosa.
Adott egy projekt: a Harsánylejtő Kertváros, ahol építési telkeket vásárolhatnak az új otthonra vágyó érdeklődők, ahol megvalósíthatják álmaikat, akár a pályázat legsikeresebb tervei alapján, együttműködve a legsikeresebb építészekkel.

 

Itt fogunk lakni!
1/2
Itt fogunk lakni!

 

 

A pályázat lebonyolítása is formabontó. A pályázatokat kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani és az értékelést követően a kiíró a projekt honlapján a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszi a díjnyertes és a zsűri által támogatott terveket, elősegítve ezzel, hogy a megrendelők és a pályázók egymásra találhassanak.

A cél egy nívós környezet kialakítására, amely ötvözi a magyar tradíciókat, az egyéni formai megoldásokat, a jelenlegi és jövőbeli hazai közízlést. Végre ne csak beszéljünk, hanem tegyünk a zöld építészetért, a fenntarthatóság és az energiahatékonyság megvalósításáért. Különböző fórumok, szaklapok, médiatámogatók foglalkoznak majd Magyarország első online építészeti pályázatának munkáival.

Díjazás

A dobogós tervek 2.250.000 Forint összjutalomban részesülnek. Ezen felül az értékelt pályaművek egy „támogatott tervek" programba gyűjtve kerülnek a nyilvánosság elé.

Az „Itt fogunk lakni" pályázat regisztrációjának kezdőidőpontja: 2010. december 20.
A nevezési határidő: 2011. február 28. 24.00 óra
További információ: www.ittfogunklakni.hu és www.harsanylejto.hu.

Vélemények (22)
kek-szakall
2011.01.18.
10:06

NE INDULJ EZEN. mert szabálytalan pályázat. etikai szabályzatba ütköző vétség elindulni, akár kizárást is jelenthet... egyben kérem a KAMARÁt, hogy a KIÍRÓK ellen is lépjen fel. a rohadt nagy tagdíjam nevében... vagy sóhivatal????

Kiíró
2011.02.04.
09:05

@kek-szakall: Az építész Kamarával folytatott egyeztetéseink eredménye képen a következő nyilatkozatot tesszük: "Cégünk a Magyar Építész Kamarával történt egyeztetésnek megfelelően a Budapest III. kerület Harsánylejtő Ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban kiírt „Építész pályázat koncepció tervek benyújtására” megnevezésű felhívást az alábbiak szerint egészíti ki illetve módosítja: Felhívjuk minden Jelentkező figyelmét arra, hogy a kiírásunk nem minősül a tervpályázati eljárások részletes szabályairól szóló 137/2004. (IV. 29.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) meghatározott tervpályázatnak, illetve ötletpályázatnak. A Felhívás többek között az alábbi fontosabb pontokban tér el a Rendeletben megfogalmazott Tervpályázattól, illetve Ötletpályázattól: - A pályaműveket elektronikusan kell benyújtani, papír alapon nem. - A Bíráló Bizottság munkájában nem vesz részt építész kamarai delegált - A pályázatot nem követi a Kiíró részéről megbízás A felhívásra történő jelentkezéskor a regisztráció alkalmával a Kiíró és a Pályázó között megállapodás jön létre, amely szerint Pályázó elfogadja a Felhívásban foglalt feltételrendszert. A beadott tervek közül kiválasztásra kerülnek „támogatott tervek”, melyeket kiíró saját költségén, publikál saját honlapján, a médiában valamint egyéb módon annak érdekében, hogy a Harsánylejtő Kertváros ingatlanfejlesztésen telket vásárlókkal illetve más érdeklődőkkel a felhívásra jelentkező tervezők munkáit minél jobban megismertesse. A Kiírás fentiek szerinti módosítása véleményünk szerint egyértelműsíti, hogy a hivatkozott Pályázati kiírás nem minősül a Rendelet szerint terv- vagy ötletpályázatnak, így annak kiírása illetve az azon való részvétel nem sért jogszabályt, illetve nem áll fenn olyan tényező mely alapján a Magyar Építész Kamara etikai vétség miatt eljárást indítana a részt vevő, kamarai tagsággal rendelkező építészekkel szemben. Bp. 2011. február 3. Angel Gábor vezérigazgató"

kek-szakall
2011.02.04.
14:25

@Kiíró: etikai eljárás lesz a következménye MINDEN RÉSZTVEVŐ számára a kamarai tagok a MÉK etikai szabályzatát megsértik, ha részt vesznek rajta... pályázatot kiírni nem lett volna kötelező, de ha kiírtak, akkor CSAK a mék szabályzat és a kormányrendelet szerinti lehet (ha építész kamarai tagok vesznek rajta részt) 6. cim 6.2 Az epitesz kizarolag a jogszabalyok es a Magyar Epitesz Kamara tervpalyazati szabalyzata szerint kiirt es a szerint szabalyosan lebonyolitott palyazatokon vehet reszt, ill. mőkodhet kozre. ennek megsértése... 1. cim Fegyelmi vetseget kovet el az a tag, aki az epiteszeti, illetve mernoki tevekenysegre vonatkozo jogszabalyok, szakmai szabalyok, illetve kamarai szabalyzatok (kiveve az „Epiteszeti alkotasok es szolgaltatasok ajanlott dijszamitasi szabalyzata”) rendelkezeseit szandekosan vagy gondatlanul megszegi. Az etikai-fegyelmi szabalyok betartasa minden kamarai tagra megkulonboztetes nelkul kotelezı, fuggetlenul attol, hogy az epitesi folyamatban, hatosagi eljarasban,torvenyhozasban, gazdasagi-, vagy kozeletben milyen szerepet tolt be, vagy funkciot vallal (pl.: tervezı, szakertı, kivitelezı, beruhazo, mőszaki ellenőr, felelıs mőszaki vezetı, tervellenır, igazsagugyi szakertı, hatosagi tisztviselı, főepitesz, kamarai tisztsegviselı, tervpalyazatban kozremőkodı, cegvezetı stb.). büntetés... 15. cim A kiszabhato buntetesek fajtai 15.1 A szakmai es etikai – fegyelmi vetseg eseten kiszabhato buntetesek: a) figyelmeztetes; b) penzbirsag, amelynek merteke legfeljebb a kiszabas idıpontjaban hatalyos szabalysertesi penzbirsag legmagasabb osszegenek negyszerese lehet; c) a kamarai tisztseg viselesetıl valo, legfeljebb egy evig terjedı eltiltas; d) a tagsagi viszony legfeljebb egy evig terjedı felfuggesztese; e) a kamarabol tortenı kizaras. 16.3 Minısitett etikai-fegyelmi vetseg eseteben a kiszabhato buntetes merteke a hatarozott idejű felfuggesztesnel kisebb nem lehet E rendelkezes alkalmazasa szempontjabol minısitett etikai-fegyelmi vetsegnek minısul kulonosen: - a versenyszabalyok tudatos megsertese vagy kijatszasa

epiteszikon
2011.02.04.
19:09

@kek-szakall: Indulni kellene, szeretnék "csak úgy" dolgozni. 250 pályázatból megnyerni a mit is ? Hogy tervem reklámozzák? hihi. Más ÓRADÍJAS TERVEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK http://www.mek.hu/media/dijszamitas/oradijas_tervezesi_szolg11-DUL_110104a.pdf Emberek, ezt Kik csinálják és Kiknek és melyik országban ?????? Emberek ilyen számok még Ausztriában sincsenek, itt meg a Kamarától jön ez. Egy normális ember átolvassa és felteszi a kérdést: "most ennyire hülyének néznek minket, vagy ez csak a kamarai dolgozók számunkra megmutatott kereseti kimutatása?" Nonszensz. Jó ha 150-200 e Ft-ot megkeres ma egy alkalmazásban lévő építész. Miről beszélünk ?? ( Ennyit egy kőműves/ács is lazán összesed. 6.os kategória 31.900 Ft X 20 munap = 638.000.- Ez bruttóban is remek volna.

schigeru
2011.02.05.
21:54

@epiteszikon: "ÓRADÍJAS TERVEZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK" Ez valami elképesztő, tragikomédia. Hol élnek ezek? Most kezdjem el ezt lobogtatni, amikor állást keresek, vagy megrendelővel tárgyalok? Há' Maaargit, nooormális?

sityu
2011.02.06.
07:53

@epiteszikon: Az összegek természetesen magasak, de azt is figyelembe kellene venni, hogy ezek nem ajánlott bérminimumok, hanem arra szolgálnak, hogy egyedi, eseti megbízás esetén az építész cége mekkora összeget számlázhat tisztességesen a megbízónak. S a jelen példát alapul véve: egy egész napos, az építtető által kért egyeztetésért, számlás 32e huf (~4e huf/ó) nem is tűnik elképesztően extrémnek. Főleg, ha figyelembe vesszük az alábbiakat: 1. normális világban az építész nem egyéni vállalkozó, hanem egy iroda alkalmazottja (tulajdonosa - de mindenképpen bért vesz föl a cégtől), 2. s egy céges bevételnek nem 100%-a kerül a munkavégző zsebébe 3. s nem a kizsákmányolás miatt, hanem a világ normális működése miatt: a cég fenntartja az irodát, fizeti az adókat, járulékokat, a felelősségbiztosítást stb. És még profitot is kell termelnie (ez csak a szocializmusban volt bűn - bár a vége felé már ott sem). 4. azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta óradíjas alkalmazás nem az általános üzletmenet része, hanem a különlegesé. 5. mondhatjátok, hogy ilyen cégek, ilyen helyzetek nincsenek is; amiben van némi igazság. De egy köztestületnek nem az a feladata, hogy meghatározza, ilyen-olyan könyvelési stiklikkel mekkora az az összeg, amivel egy építész még éppen nem hal éhen.

schigeru
2011.02.06.
14:27

@sityu: A furcsa ebben az, hogy a listában a kávét főző titkárnőtől az Ybl díjas építőművészig mindenki benne van. Szóval ha simán mérnöki óradíj lenne, akkor még hagyján, de az alsó-közép kategóriák egyértelműen az alkalmazotti státuszban lévő építészekről szólnak, akik meg nyilvánvalóan nem speciális üzletmenetet képeznek, mégis olyan irreális óradíjuk van, ami a vasfüggönytől pár ezer km-re talán igaz, de nálunk közel sem. Raádásul ezek Áfa nélküli összegek. Valam sehogysem stimmel.

Hartmann György Sándor
2011.02.06.
14:39

@schigeru: Mert nem jól olvassátok a díjszámítást és az óradíjat nem egy konyhaasztal mellett fogalalatoskodó szabad időben szakmát űző személyre, hanem egy olyan szervzetere próbálták meghatározni aki - ahogy az 1933-ban érveltek az építészek, hogy elszakdjanak a kivtelezőktől, önálló adófizető vállalkozásokká vállnak - tényleg működtet szervezetet, rendesen megfizeti a munkatársait (TB-vel egyetemben), megveszi a szaklapokat, szabványokat (és nem hőbörög, hogy azok meg minek, stb., stb. Ryhe Ui. Hogy mért vannak áron aluli vállalások? Éppen az előzőek elmulasztásából!

schigeru
2011.02.06.
16:18

@Hartmann György Sándor: Én értem, hogy ez lenne az ideális és elvárható, meg nagyon szép lenne, ha kolbászból lenne a kerítés, de azért maradjunk a realitások talaján. Ha egyik napról a másikra ilyen árakat mondana be bármilyen építész a megrendelőjének/munkaadójának, akkor úgy kivágnák, mint macskát a dolgát végezni. Nyilván a szakma felelőssége is, hogy mennyire árazza be saját magát, de azért nehogy már egy német kamarai díjszabással vetekedő listát vegyünk hirtelen etalonnak, mert ez akkor is komolytalan. Kissé nagy szakadékot látok aközött, hogy az egyes építészek versengenek egymással hogy melyikük dolgozhasson többet ingyen, meg ezek között a csillagászati árak közt. Ez kb csak arra jó, hogy a kamara vállonveregetheti saját magát, hogy milyen szép és okos, és mennyire szívén viseli a szakma sorsát, és hogy nem üveggyöngyöt szab meg minimálárnak, de ez is pont olyan, mint minden törvény, annyit ér, amennyit betartanak, be tudnak tartatni belőle. Jelen helyzetben semmit.

sityu
2011.02.06.
16:19

@schigeru: Hol is van a listában a kávét főző titkárnő? (hacsaknem az én általam jelzett rezsi-költságekben) Meg, hogy ezek az alkamazotti státusz ajánlott munkabárei lennének? Az áfát meg hagyjuk. Az ugyanis ilyen szituációkban irreleváns: általános esetben ügyis visszaigényelhető, aki meg magánszemélyként alkalmaz számlára építészt, annak mem sokat oazt szoroz a plusz 25%. Nem mellesleg: ez nem egy hatósági ár. S mennyivel jobban hamgzik egy méltatlankodó megrendelő esetén, hogy a sokallott ajánlat 2 kategóriával alacsonyabb mérnök díja volna. S mennyi is egy szerződés ügyvédi ellenjegyzése? Vagy egy orvosi paraszolv.?

schigeru
2011.02.06.
16:32

@sityu: "Hol is van a listában a kávét főző titkárnő?" 7. kategória. "Meg, hogy ezek az alkamazotti státusz ajánlott munkabárei lennének?" 4-6. kategória, ha ezek nem azok, akkor mik? Majd egy építész gyakornok fog a megrendelői egyeztetésért mérnöki óradíjat felszámolni? Nehogymár. "Nem mellesleg: ez nem egy hatósági ár." Ide is érvényes válaszom feljebb olvasható. Tisztázzunk valamit. Én az építész oldaláról nézem a dolgot, és nem azért méltatlankodok, mert neadjisten túl sok fizetést kapnék (feltéve ha lenne állásom), hanem azért, mert ez TELJESSÉGGEL KOMOLYTALAN, ergó kontraproduktív, erre nem hivatkozhatok még egy betanított segédmunkás rajzolói állásinterjún sem (feltéve ha lennének ilyenek), mert körberöhögnének oda meg vissza. Ennek mi a nyüves értelme van? Egyik napról a másikra kezdjünk közjegyzői díjakért dolgozni? Kérdem én a kedves szakmától, mit tetszettek eddig azért tenni, hogy most egy átlagos építész ne egy távirányítású rajzoló legyen, aki örülhet hogy ingyen és szívességből dolgozhat, mert akkor majd beteheti a referenciái közé a munkát, és az neki majd milyen jó lesz? Hol van például a jogbiztonság, amikor a pénzes megrendelő erővel és fortéllyal ott szúr ki a tervezővel, ahol csak tud, az meg csak áll megszeppenve mint a bálám szamara? Vagy ez most már az új idők szele, és mostantól ilyen árakért fog mindenki dolgozni, az alkalmazottakat meg bejelentik teljes bérre főállásba, kifizetik a törvény szerint kötelező túlórát a sok éjszakázásért és munkával töltött hétvégéért? Én lennék a legboldogabb…

sityu
2011.02.06.
18:51

@schigeru: Még egyszer leírom: ezek nem szakszervezeti bérminimumok. A beosztott mérnök az azt jelenti, hogy a cég milyen tipusú munkát számláz(na) ki a megrendelőnek. Tehát, hogy nem a főnök, hanem a beosztott idejét vették igénybe. A 7-es kategória meg manapság már nem nagyon van (amikoris a rajzoló/szerkesztő munkákat is mérnökök látják el; míg régen egy tervezőiroda teli volt félig szakképzett műszaki rajzolókkal), de a leírás egyértelműen nem kávéfőzésről szólt. Mindezektől függetlenül az összegek valóban magasak (főleg ittt vidéken). De ez egy másik vita. (aminek szívesen állok elébe)

schigeru
2011.02.06.
19:41

@sityu: Nem mondtam hogy szakszervezeti bérminimum, ami önmagában röhejes, építész szakszervezet… Szép is lenne, ha lenne ilyen. Mehetnénk sztrájkolni, mint hollywoodban a forgatkönyvírók. :D A 7. kategóriába ez tartozik: "Műszaki rajzoló, gép- és gyorsíró, kisegítõ tevékenység. Középfokú végzettség, legalább három éves szakmai gyakorlat." Ez számomra közel sem csak műszaki rajzoló, ez az egyéb irodai alkalmazottakat is jelenti, amibe a kávéfőző titkárnő is beletartozik. Az meg külön furdalja az oldalamat, hogy ezt hogy számolják el mérnöki óradíjként… Az elejére még írtam pár dolgot, de szerkesztettem, mert menetközben ezeket találtam: - http://www.mek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=894&Itemid=138 - http://www.mek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=36

epiteszikon
2011.02.07.
06:54

@schigeru: Szeretnék egyfajta diskurzust eme témában, ahol a kamara síkraszáll érdekeinkért. 1. Az építész fejekben erősíteni, hogy egy családi házat / társasházat min mennyiért tervezzünk. S attól nem eltérni. Mert csak magunkat húzzuk lejjebb, ahol a "győztes" ingyen dolgozik. Környezetemben ( Veszprém-Fejér-Győr_MS megyében dolgozunk, azaz gazdaságilag a viszonylag erősebb megyék közé tartozik, de családi házat itt már) van aki 120-150 e.Ft-ért megtervez. Ebből irodát stb fenntartani... Szeretném ha ez a szám országosan sokkal nagyobb lenne (350-400). S ezért lehet is mit nyújtani !!(bocsánat hogy így számokat írok de elkerülhetetlen). Tehát a fejekben emelni az összegeket. 2. Kellene egy Kamarai háttértámogatás. Mint pl a Vodafone-nál. Az anyacég reklámoz/elmagyaráz, a helyi kisboltokba meg bemennek az ügyfelek a reklámokban látottakban látott termékekkel kapcsolatban vásárolni. Azaz NEM minden bolt külön reklámoz, hanem egy FŐCÉG(Kamara)/Egy irány sok kis haszonélvező. Azaz a Kamara / kamarai honlap igenis lásson el olyan szerepet, ahol ÉRTÜNK tesz valamit. Ahol a laikusoknak elmagyarázza, hogy KIK vagyunk, MIT teszünk stb.- Azaz a tervező építészekhez "felkészült" építtetők /beruházók menjenek és ne kelljen a Krisztus előtti időktől mindent elmondanunk mindenkinek. Iszonyat sok idő megy el azzal hogy az Építtetőkkel /Beruházókkal tárgyalgatunk, hogy kicsit felhúzzuk a szintünkre, hogy megértsék a terveinket. Ezt mindenki átéli, azaz mi tervezzünk és na magyarázzunk.( Munkaidőnk 20-30%-ról beszélek !! ) Pl tényleg kell a honlapra egy mintaterv, műleírás, kalkulált tervezési időtartamok, esettanulmányok. 3. Finanszírozás. A KÖZEL 10.000 EZER TAG ÉVES 40.000.-Ft--jából jóféle szakembereket (PR) lehet alkalmazni, tehát fizetjük mi ezt. (Lehet a kamarának nem kell megyénként 1-3 fővel dolgozni, hanem össze kell vonni, hatékonyabbá kell tenni. Pl. A VOdafone-nál tavaly kipakolták az összes boltból az összes üzletvezetőt (középvezetőt), meghagyták a pultosokat és a felső vezetőket és Lámlám Működik. Azaz lehet költségeket átcsoportosítani, ahhoz hogy ki tudjuk termelni a profi ÉPÍTÉSZ KAMARAI MARKETING GÉPEZET új vonalát.. És ha sikerül, akkor fizethetünk többet is kamarai tagdíjra. Állok elébe. De ilyen túldimenzionált tervezői díjszabásokkal lássanak el bennünket. Ez használhatatlan. Ma még. De rajtuk áll.

Kruppa Gábor
2011.01.10.
20:30

A fenti hirdetmény korábbi megjelentetése helyén hozzászólásban közzétettük a Magyar Építész Kamara Tervpályázati Bizottságának álláspontját. http://www.epiteszforum.hu/node/17627#comment-11626 A hirdetmény természetesen továbbra sem felel meg a tervpályázatok érvényes jogi szabályozásának, ezért a kamarai tagoknak nem ajánljuk a részvételt.

lamby69
2011.01.18.
09:46

@Kruppa Gábor: Regisztráltam a pályázati honlapon, de nem valószínű, hogy indulok. Volt valaki a helyszíni bejáráson?

andras
2011.01.10.
11:59

Itt fogunk lakni?! Az jó! :) legalább lesz hol laknom. Már a fizetésemből annyi se marad hogy alapvető dolgokat vehessek kaján + albérleten + bérleten kívül. De jó legalább gondolt valaki rám is. Talán lesz jövő! nagy lúzer aki ezen elindul, mercis parasztoknak ingyen tervezni, hahaha.

Madarasi Rita
2011.01.09.
12:42

Kár, hogy azzal, hogy a pályázatot a telekosztás után írták ki, elejét vették egy igazi zöld kertvárosról való gondolkodásnak. Az izgalmas lett volna pedig.

Hartmann György Sándor
2011.01.10.
11:05

@Madarasi Rita: Ime az előzmény: http://www.epiteszforum.hu/node/17627 Annyi a külömbség, hogy a kiíró megértette, díj nélkül nem irhat ki tervpályázatot! Ryhe Ui. Szerinrem, ha ezt a területet már kialakították (azaz szabályozták), akkor ahhoz a szabályzást alátámasztó munkrésszel már telekosztással is el látták. Csak egy szó nem világos még, mit jelent az "elit" városrész. (Bár a telekárak biztos, hogy fognak egy előszűrést adni, de éppen az ilyen - előre ennyire kipicikezett - nem fejleszthető beépítések teszik egy idő után lehetetlenné a fejlődését .....

zapata
2011.01.09.
10:38

Nem akarok a kiíró prókátora lenni, hiszen a Tervpályázati Bizottságnak igaza van abban, hogy a kiírás vérzik néhány sebből, viszont talán nem annyira patás ördög a kiíró, mint ahogy az előttem szólók vélik. A pályázati kiírás ugyanis bíróság előtt is számonkérhető módon úgy nyilatkozik, hogy a kiíró kizárólag a pályaművek bemutatásának, ha úgy tetszik népszerűsítésének a jogát szerzi meg és elismeri, hogy a pályaművek tulajdonjoga a szerzőt illeti meg. Ennek megfelelően nem formál jogot a tervek feldolgozására, sem más, a bemutatáson túlmenő felhasználására, továbbá ezzel a nyilatkozával azt is vállalja, hogy a pályaműveket csak a szerző feltüntetésével hozhatja nyilvánosságra. Egyébként tényleg kár, hogy a kiíró és a kamara nem tudtak megegyezni. Voltak ugyanis ennél sokkal kevésbé tisztességes pályázatok kamarai közreműködés nélkül és közreműködéssel egyaránt.

robi
2011.01.07.
17:39

Tehát a Harsánylejtő Kertváros ingatlankeselyűi óccsón rá akarják tenni a kezüket több lakóparktervre, és pályázat örve alatt megspórolni a következő 10 év projektjei tervezési költségeinek egy részét.

epiteszikon
2011.01.07.
14:27

Valahol örülök Én ennek, de felmerült pár gondolat. 1. Akik pályáznak, netán nyernek azok kapnak is megbízást? 2. Iszonyat túlzó amit kérnek. 3. Nincs tervezési program 4. Ez a legolcsóbb módja hogy a netán üres állásidőben lévő építész társadalomól, ingyen 1-1,5 milláért 40-60 jól használható, alaposan kidolgozott mintaterv repertoárt állítson össze egy cégnek, akiik azt tetszőlegesen egy házon belüli szerkesztővel / építésszel adaptálni fogják. 5. A 30 éves tapasztalattal rendelkező kivitelezőknek 100%. hogy itt majd ingyen kell referencia munkákat építeni és "ha majd jól sikerül, akkor sok munka lesz még" (ezt kórusban). Szivatás.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.