építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Jobb lesz, mint otthon...

Az engedélyeztetési eljárás kapujában áll az a zánkai beruházás, amely egy hathektáros vízparti telken létesítene komplex szolgáltatást nyújtó üdülőt. A részben átalakítást, részben új építést jelentő projekt a különös vonzerővel rendelkező Káli-medence és a Balaton part közötti kapcsolatot erősíti majd. Bemutatjuk a Másfél Építésziroda terveit Mizsei Anett írásával.

Ha nyár, akkor Balaton - generációk nőttek fel ott, s ma is körüllengi egyféle retro-hangulat Magyarország legnagyobb tavát. Szeretjük így – és mégis, egyre többször látjuk, hogy egyik legfontosabb turisztikai célpontunk megújulásának gátjává vált az 1970-es években kialakult állapot. Mindeközben a tó rajongóiként mind tudjuk, a Balatonban nem negyven nap főszezonra elegendő potenciál hullámzik, hanem annál sokkal több: egy életérzés, ami egész évben vonzóvá tehetné a régiót.

E gondolat mentén állt össze a zánkai Zen Garden Resort Balaton programja. A beruházó, aki maga is kötődik a tóhoz, már egész éves üzemre tervez, ami persze más minőséget jelent szolgáltatásban, funkcionálisan és építészeti szempontból is. Hisz abban, hogy piaci igényt, vendégkört csak előzetesen már megteremtett infrastruktúra hozhat ide a nyári szezonon kívül. Ez a pozitív szemlélet és a hely iránti tisztelet hatja át a projektet, amelynek építészeti tervét Sebestyén Péter és fiatal csapata – Gyergyák János, Faltusz Csaba, Zsiga Zoltán, Koronczi Péter és Kenyeres László - jegyzi. Eszerint a telek hat hektárjára vetítve összesen 10%-os beépítéssel történhet meg az étterem átalakítása, konferenciaépület, apartmanok, gépkocsitároló, klubház, irodák, új főkapu, parti bisztró, parti szauna és parkoló épülhet.

az átalakított alpesi ház

A helyszín egy egykori csemetekert, amit mára visszafoglalt a természet: a vízben nádas hajladozik, a parton ősfás liget többek közt mocsári ciprusokkal. Ha féltjük a fákat, a nádast és a madarait, megnyugodhatunk: mindez marad, az építkezés pedig zömében a víztől távol eső, bejárati zónára korlátozódik, feladva ezzel a „vízparti apartman” luxusát és megőrizve a part menti sávot közös használatú pihenőparknak. A "közös használatot" szó szerint vehetjük: a strandot, az éttermet és a parkot bárki látogathatja majd.

A részben megtartott, jelenleg is álló épületek mellett tehát újabbak is épülnek, jobbára az elbontott házak alapjain. Kontúrjuk esetenként meghaladja az eredetit, s ebből adódik a földtől ellebegtetett, a vízparti környezetbe nagyon is illeszkedő tömegképzés. A meglévő és új épületek heterogén együttest alkotnak, megőrizve valamennyit a kialakult állapot hangulatából. Az anyaghasználattal és visszatérő elemekkel - mint például a funkciókhoz társított színezés - az építészek mégis gondosan összefogták a telek épületeit.

Jellemzően lapostetős, modernista szemléletű kubusok jelennek meg. A recepció a fehér színnel megjelölt apartmanépületekhez hasonló tömegű, de nyitottabb, és részben lábakon áll. A bejárat felé nagy üvegfelülettel nyílik meg. Tágas fogadóterében több vendéget, családot is kiszolgálhatnak egyszerre. Az esetleges várakozás idejére teraszra néző pihenő és dohányzó áll rendelkezésre. Csomagmegőrző, széf, akadálymentes mosdó egészíti ki az üdülő kapuépületét, no meg egy kisebb személyzeti szállás és irodablokk. A lábakon álló épületrész alatt kerékpár- és golfkocsitároló, az alagsorban pedig további tárolók és mosókonyha nyílik.

clubház_koncepciókártya 01

Hasonló formavilág jellemzi az intenzív növényzónával körülvett klubházat is, amelynek közös használatú alsó szintje posztamensként emeli a magasba a lakó funkciót rejtő zártabb tömböt. A konferenciatermet befogadó épülettel együtt narancs színezést kapnak, ezzel kijelölve a közösségi funkciókat és segítve a tájékozódást, a nagy terület könnyebb áttekintését és használatát. A konferenciaépületnél a lapostetős kialakítás, a tömegek nagyvonalú keretbe foglalása, és a bejárat körül földszinti beharapások adnak vizuális kapcsolatot a klubházzal.

Ami az apartmanházakat illeti, 4-6 férőhelyükkel családokra, baráti társaságokra számítanak a beruházók. A tervezés során akár további bővítési lehetőségeket is figyelembe vettek. Alapvetően különböző helyzetű és tájolású területeken találhatók. A keleti oldalon nyitottabb koncepciójú épületeket terveztek, míg a déli soron kicsi alapterületű, emeletes házak lesznek, kompaktabb formálással. Nyugat felől több hely állt rendelkezésre, így nagyobb és magasabb házak is kerülhettek ide. Látható, hogy miközben az előregyártott technológia előnyeit, a sorozatgyártást a legtöbb házban azonos blokkok – pl. szoba, fürdő – beépítésével használták ki, telepítésükben, teraszuk helyzetében és megnyitásaikban nem standardizált, önálló nyaralók ezek. E koncepció szépen illeszkedett ahhoz az elképzeléshez, hogy a megtartható állapotban lévő épületeket vagy részeiket átalakítva, felújítva bevonják az üdülőtelep életébe.

a recepció képe délről nézve

Valamennyi építészeti gondolatnál figyelembe vették a természettel való kommunikációt. A házak – dacára a viszonylag sűrű telepítésnek – tájolásuknál fogva a lehető legnagyobb intimitáshoz jutnak, mégis nyílt területre néznek, amely változatos, ligetes-fás kilátást biztosít. A nappali zónák jellemzően déli-délnyugati, míg a hálószobák keleti-északkeleti tájolásúak. A földtől ellebegtetett, tagolt megjelenésű épülettömegek jóformán mindenhol a meglévő fákhoz igazodnak, illetve további kertészeti-tájépítészeti lehetőségeket kínálnak fel kisebb beugróikkal, átriumaikkal, változatosan használható teraszaikkal. Utóbbihoz eltolható zsaluziák, matt üveg oldalfalú kültéri zuhanykabinok, sőt, opcionálisan akár hidromasszázs-kádak is tartozhatnak.

A szándékok szerint az üdülőben fontos szerephez jut majd a gasztronómia, amihez megfelelő éttermet alakítanak ki a meglévő átalakításával. A tetőfelépítményeket elbontva, az íves homlokzati nyílásokat egyenes záródásúra cserélve a jelenlegi étterem tömege már a koncepcióba illeszthető, több, különböző funkciójú nagy terasszal, púderszínben, balatoni kilátással. A felülvilágítók nappal és éjjel is fontos szerephez jutnak.

A partra már nem kerül nagyobb építmény, de átépítésként új szaunaház nyílik, amely nagyvonalú előtetőjével, stéggel való kapcsolatával a téli-nyári szaunakultúra rajongóinak kínál kikapcsolódási lehetőséget. Gőzfürdő, infraszauna, finn szauna várja majd a melegedni, míg zuhanykabin és jégkút a lehűlni vágyókat. A pihenőtérből terasz nyílik, a kültérben pedig jakuzzi medence és kneipp taposófelület található. Egy stégen keresztül egyből a Balaton vizére tervezett merülőmedencébe juthatunk majd.

6 fős apartman képe a kert felől nézve

A vízparton pihenőket egy kisebb bisztró szolgálja ki, ugyancsak egy meglévő, de megtartásra nem érdemes kis pavilon helyén. A magastetős épület tömegében egy bemetszésben található a bár, amely éjszakára perforált fafelülettel lezárható. Fogyasztóterei a tó felé orientáltak, intenzív kapcsolatban a vízbe benyúló stéggel, amelyen egy nagy kivetítő mögött öltözőkabinok rejtőznek.

A terület két megtartott kuriózuma az „alpesi ház”, amely felújítása után egy lapostetős nappali-dobozzal kiegészülve 4 fős apartmanná válhatott, illetve az úgynevezett „periszkóp-ház”. Utóbbi tornácos, hagyományos vidéki épület képét mutatta, s hogy a koncepcióba illeszkedjen, átesett némi ráncfelvarráson. A tető egyszerűbb tömegűvé vált, s a házba bekerült egy geg is: a periszkóp, amelyen keresztül új perspektívából csodálható meg a Balaton mindig változó, és mégis annyira ismerős látképe. A parthoz viszonylag közeli, de már beépíthető sávban épül a strand és a majdani kikötő igényeire szabott mosdó, raktár, kikötőmesteri iroda, orvosi szoba, emeletén oktatóteremmel és szálláshelyekkel. Nyári vitorlástanfolyamok, táborok tarthatók majd itt.

2A apartmansor távlati képe

A beruházó hazai és külföldi közönségre is számít, a terv pedig magában hordozza egy esetleges üzleti sikertörténet lehetőségét. Ugyanakkor a helyhez, a természeti környezethez és a látogatókhoz való viszonyulása egy olyan szemléletváltásról tanúskodik, amelyre – idehaza legalábbis – csak szórványosan találhatunk példát.

Mizsei Anett

 

vélemény írásához jelentkezzen be »