építészet : környezet : innováció

„Jössz-MÉSZ” Nyári városnéző séták

kezdés: 2017. július 7. CEST 17:00vége: 2017. szeptember 8. CEST 19:00
Merüljön el a MÉSZ-szel Budapest építészeti különlegességeiben egy kellemes nyáresti séta során. Sétáikon betekintést nyerhetnek a Palotanegyed épületeinek és egykori lakóinak történeteibe, a Városligeti fasor kialakulásába, a legimpozánsabb századfordulós villák lakóinak mindennapjaiba, illetve a Pasaréti fák alatt meghúzódó különleges villanegyed építészeti megoldásaiba. Különleges élményként városnéző sétahajó kirándulást szervezünk a Dunán, vetített képes építésztörténeti idegenvezetéssel.

Programok

MÁGNÁSFERTÁLY – PALOTÁK ÉS LAKÓIK
(Sétavezető: Tolnai-Palóczy Enikő művészettörténész)

Festetics, Károlyi, Esterházy – csak három név a közismert arisztokrata családok közül. Mi kötötte össze őket? Például a pesti lakóhelyük a Nemzeti Múzeum vonzáskörzetében. Ha kíváncsi, hogy alakult ki a ma is lenyűgöző Palotanegyed az egykori kültelkek helyén, ha szívesen megismerné az épületeket és egykori lakóikat, várjuk a palotanegyedi séták valamelyikén!
Utunk során bepillantunk többek között a Bródy Sándor utcai Képviselőházba, ahol Mikszáth finom iróniában bővelkedő karcolatai születtek a Tisztelt Házról, valamint fény derül arra, milyen építészeti megoldásokat adott Ybl Miklós a városi palota új műfajának kihívásaira a Festetics család megbízásából. Azt is kiderítjük, hogy mi történt meg előbb: a hírhedt Két Pisztoly fogadó lebontása a Múzeum utca sarkán, vagy a mai Építész Székházat építtető ifj. gróf Almássy Kálmán fényes nászsereg körében zajló menyegzője.

Időpontok:

Találkozási pont: MÉSZ Székház, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.
Tervezett időtartam: 1,5 – 2 óra


VADGESZTENYE FÁK ALATT- VILLÁK ÉS NYARALÓK A VÁROSLIGETI FASOR MENTÉN
(Sétavezető: Baldavári Eszter művészettörténész)

A 19. században kialakított, nyár-és vadgesztenyefákkal beültetett Városligeti fasor kialakulásáról, különböző elnevezéseiről Vilma királynőtől Gorkijig, a legimpozánsabb századfordulós villák lakóiról és művészeiről szóló séta keretein belül ismerkedhetnek meg a látogatók olyan magyar építészekkel, akik Hauszmann Alajos vagy Ybl Miklós irodájában kezdték pályafutásukat, és a szecessziós mozgalom égisze alatt terveztek svájci, német vagy francia ihletésű épületeket.

Épületek: Fasori református templom, Ráth György-villa, Kramer-villa, Aigner Sándor, Egger-villa, Vidor-villa, Spitz-villa, Sebestyén Arthur, Révész-villa, Révész és Kollár, Kőrössy-villa és Klösz-villa.

Időpontok:

Találkozási pont: Városligeti fasori református templom előtt (Bajza utca-Városligeti fasor sarkánál).
Tervezett időtartam: 1,5 – 2 óra


MODERNIZMUS PASARÉTEN
(Sétavezető: Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész)

A zöldellő Pasarét fái alatt egy különleges villanegyed bújik meg: a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Mai szemmel a kellemes környezetben álló, modern családi házakkal és kertekkel övezett kis utca nem kelt különösebben nagy figyelmet. Az 1931-ben épült kislakásos mintatelep azonban akkoriban rendhagyó kísérletnek számított, amely a hazai modern építészet egy korai épületegyüttesét eredményezte. 19 ház – 22 építész – „ahány ház, annyi szokás”, vagyis építészeti megoldás. A séta során kiderül miért is olyan sokszínű a modernizmus, létezett-e vagy sem „Bauhaus-stílus”, hogyan képzelték el a modern életmódot akkori építészeink és ennek hogyan adtak építészeti keretet. A séta a Pasaréti téren zárul, ahol ugyancsak egy modern épületegyüttes, a Páduai Szent Antal templom és az autóbusz végállomás épülete révén kerül bemutatásra, hogyan alakult a modernizmus Pasaréten.

Időpontok:

Találkozási pont: a Napraforgó utca 9. és 11. számú házak közötti kis tér (megközelíthető a 61-es villamospótló busz Bölöni György utcai megállójából)
Tervezett időtartam: 1,5 – 2 óra


 

IDŐUTAZÁS A DUNA-PARTON
(Sétahajó túravezető: Kolundzsija Gábor urbanista)

A hajón Kolundzsija Gábor urbanista mutatja be a Duna-partot, akinek "A rakodópart kövei" című könyve a közeljövőben jelenik meg. A kirándulást archív képek vetítésével gazdagítja, így e hajókirándulás egyben sajátos időutazás is lesz.

Útvonal:
Vigadó téri indulással számolva: Lánchíd - Széchenyi rakpart - Országház - fordulás a Margit hídnál - Bem rakpart - Vár - Várkert - Erzsébet híd - Gellért hegy - Szabadság híd - Lágymányos (szabályozás) - Petőfi híd - Egyetemváros - fordulás a Rákóczi hídnál - Ferencvárosi Duna-part (vasúti átrakás) - Fővámház - Nemzetközi hajóállomás - Vigadó tér (műemlék és világörökség)

Időpontok:

  • 2017. Augusztus 19. Szombat 17 óra - Regisztráció: https://goo.gl/forms/d1Hee3OA7sKeQD5g1
  • 2017. Szeptember 08. Péntek 17 óra - Regisztráció: https://goo.gl/forms/DZyYJ9eLPredhinf1

Találkozási pont: Vigadó téri hajóállomás
Tervezett időtartam: 1,5 – 2 óra


Részvételi díj:
Séták: 3000,- HUF
Hajókirándulás: 5000,- HUF
MÉSZ tagoknak ingyenes!

A részvétel regisztrációhoz kötött. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Építőművészek Szövetsége!

 

MÉSZ

vélemény írásához jelentkezzen be »