építészet : környezet : innováció

Kerékpáros központ Esztergomban

Esztergomot jelen tervek szerint be fogják kapcsolni a Duna menti kerékpáros útvonalhálózatba, amely része a nemzetközi EuroVelo6 kerékpáros útvonalnak. A várható forgalom kiszolgálására Szarvas Gábor, a SZIE alapszakos építészmérnök hallgatója, diplomamunkájában kerékpáros központot tervezett.

Esztergomnak számos ponton van kapcsolódása a kerékpározáshoz. A városban található a Neuzer bicikligyár és több aktív sportegyesület is működik itt. A klubok évente számos versenyt és összejövetelt szerveznek, amelyeket különböző kulturális programokkal kötnek össze. A környék népszerű túraútvonalai közé tartozik a Duna túlpartján fekvő Párkány település és kiemelt kerékpáros célpont esztergomi indulással a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, Dobogó-kő is.

Esztergomi kerékpáros központ - tervező: Szarvas Gábor (SZIE)

A tervezett épület egyrészt az említett forgalomnövekedés kiszolgálására szolgál, ugyanakkor induló-érkező állomásként a helyi versenyek szervezésére és lebonyolítására is helyet biztosít. A környéken túrázó családok és baráti társaságok mindemellett itt tölthetik el pihenőjüket, vagy vehetik igénybe a kerékpáros bolt- és szerviz szolgáltatásait.

A tervezési terület Esztergom jól ismert részén, a Prímás-szigeten található. A szabadidős tevékenységek lehetőségeiben gazdag terület északi és keleti oldalán folyik a Kis-Duna, amelyet a szárazföldön védett értékű gesztenyefasor követ. A kiválasztott telek ezen a vonalon fekszik, pontosan a Béke híd lábánál. A híd a városközpontba vezető Kis-Duna sétányra érkezik, amely az említett EuroVelo6 útvonal kijelölt nyomvonala, így a csekély autós forgalmat bonyolító övezet éppen ideális a tervezett funkció telepítésére. Ezenfelül a helyszínt egy, az önkormányzat által tervezett kerékpárút is érinti a jövőben, amely a Gesztenye fasor mellett húzódik majd.

Esztergomi kerékpáros központ - tervező: Szarvas Gábor (SZIE)

Az építési telek 5617m2-en terül el, azonban közel a fele növényzettel borított, fás-erdős terület. A keleti oldalát a Gesztenye fasor és a Kis-Duna gyönyörű látványa határolja, amíg a déli oldal kopár, sík terep. Ennek következtében az építmény telepítése során egyértelművé vált, hogy a ház fő tömegét erre az értékes, szép kilátással bíró, árnyas-ligetes területre célszerű elhelyezni.

A számos különálló funkció következtében a kerékpáros központot a tervező több elkülönített földszintes épületrészre bontotta. Ezeket egy hosszan elnyúló lapostető köti össze, amely teret ad az itt folyó kerékpáros életnek. Az így létrejövő fedett-nyitott terek kertkapcsolatukkal ideális helyet biztosítanak a pihenéshez, a kerékpárok szervizeléséhez és azok védett tárolásához is.

A Gesztenye fasor felől érkezők először a központi pihenő-kávézó térbe léphetnek be. A vendéglátóhely, nagyméretű megnyitásai által kapcsolatba lép a természettel, így a vendégek számára lehetőség nyílik közvetlenül a gesztenyefák árnyéka alatt eltölteni pihenőidejüket. Ebben a földszinti épületrészben kapott helyet az látogatók számára használható vizesblokk, illetve a központ működését biztosító személyzet kiszolgáló helyiségei. Utóbbiak egy hátsó szervizútról is megközelíthetőek, de ugyaninnen érhető el a vendégszobákhoz vezető épületrész is.

Esztergomi kerékpáros központ - tervező: Szarvas Gábor (SZIE)

A szállások emeleten való elhelyezése mind tömegképzésben, mind funkcionális szempontból előnyösnek bizonyult. Az intimitás megőrzése mellett, a szobákból kilátás nyílik a Kis-Dunára, a délnyugati oldalon pedig egy közösségi terasz biztosítja a társasági élet színhelyét a lombkorona szinten, a földszinten pedig egy privát közösségi tér is rendelkezésükre áll az itt vendégeskedőknek.

Szintén a földszinten található a kerékpáros bolt- és szerviz, ahol a szakszerű segítség mellett kerékpár kölcsönzésre is lehetőség van. Az épület által körbezárt belső udvar lezárásaként egy ideiglenes működtetésű épületrész található. A telek hátsó részére különböző kerékpáros pályák kerültek.

Rendezvények esetén az említett fejépület szolgálja ki az látogatókat. Itt a pályákhoz, versenyekhez szükséges eszközök tárolására alkalmas raktár, vizesblokk és egy elméleti oktató helyiség található. A központ teljes egészében megfelel az országban működő kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat előírásainak.

Esztergomi kerékpáros központ - tervező: Szarvas Gábor (SZIE)

A „U” alakot formáló épülettömeg homlokzatát változó panelszélességű fémburkolat fedi grafitszürke színben. A sötét árnyalat kellemes kontrasztot teremt a természet színeivel, a gesztenyefák és a Kis-Duna vizének zöldjével, nem válik hivalkodóvá, érvényesülni engedi a hely szépségét. A változó panelméret pedig - mindamellett, hogy dinamikusságot sugall - a nagy felületeket oldja fel az apró részletekkel teli környezetben. A ház által körbeölelt belső udvar felé barátságos faburkolat váltja a hideg fémet, a védelmet nyújtó előtetők alatt. A központban zajló élet fő közlekedési útvonalát végigkísérő anyag egy saját, bensőséges világot teremt az ide betérők számára. A két jól elkülönülő anyag és a biciklis világ hangulatának összekapcsolásáról a nyílászárók bordó színű tokjai gondoskodnak. A környezet zöldjének komplementereként működő meleg szín amellett, hogy a ház barátságos hangulatát erősíti, a sötétszürke felületeken hívogatóan jelenik meg az erre járók számára. Ugyancsak fontos elemként jelennek meg a nyílászárók nagy üvegfelületeit felosztó árnyékolók. Működésük során, élénk színüknek köszönhetően életre keltik a homlokzatot, ezzel egy folyamatosan változó, mindig megújuló arcot mutat meg.

Esztergomi kerékpáros központ - tervező: Szarvas Gábor (SZIE)

A Bíráló Bizottság a tervet, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának diplomadíjára jelölte.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »