építészet : környezet : innováció

Két új szálloda Belső-Erzsébetvárosban – Nagydiófa utca 14.

Egy Klauzál utcai és egy Nagydiófa utcai szálloda terveit véleményezte 2010. február 18.-i ülésén a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács. A Klauzál utcai szálloda után most bemutatjuk a Nagydiófa utca 14-et, dr. Fekete Lajos tervét.

A Nagydiófa utcai 14. számú 2175 m2-es foghíj-telken jelenleg gépkocsiparkoló üzemel. A világörökség védőzóna területen (ún. Régi Pesti Zsidónegyed) 4 emeletes, 190 szobás szálloda épülne zártsorúan, foghíj-beépítésként. A ház követi a szomszéd épületek zárt homlokzati beépítési vonalát, de a földszinti homlokzatot 12. számú épülethez hasonlóan visszahúzzák az utcai telekhatárhoz képest. Az építési hely a hátsó telekhatár vonalától 18 m-re, a 12. számú ingatlan telekhatárától 9 m-re húzódik. A terepszint alatti 90%-os beépíthetőségnek megfelelően, a felszín alatt a teljes szélességet kihasználják. Visszahúzás az első és hátsó telekhatárhoz képest történt. Az L-alakú épület utcafrontra merőleges traktusa háromnegyed részt tűzfallal csatlakozik a 16. számú szomszédhoz.

 

Nagydiófa utca 14. - dr. Fekete Lajos terve
Nagydiófa utca 14. - dr. Fekete Lajos terve
 

 

A súlypontban egy fedetlen belső világítóudvar található, melyre a szobák néznek, és a földszinti belső közösségi tereket is ellátja fénnyel a mennyezeti üvegtetőn keresztül. A homlokzatot 15,50 m-es párkánymagasságban visszahúzták az 5. emeleten az előírásoknak megfelelően, de a 6.-on is utcafronti visszalépéssel éltek. A ház északnyugati. szomszédos telekhatárra illeszkedő tömegét is visszahúzták az alsóbb szinteken. A Nagydiófa utcai földszinti homlokzat telekhatárhoz képesti visszahúzása biztosítja a személygépkocsik rövid idejű megállását az utcai forgalom akadályozása nélkül.

Az épület három pinceszinttel és a földszint felett hat emelettel rendelkezik. A mozgást két közlekedőmag biztosítja. A gépkocsik tárolása a -3. és -2. szinteken történik, ahová rámpán lehet lejutni a Nagydiófa utcáról. A -1. szinten a kiszolgáló helyiségek mellett fitneszterem, diszkó és egyéb közösségi terek kaptak helyt. A földszinten előcsarnokot, recepciót, teraszos, kertkapcsolatos éttermet és bárt találunk. A felső szinteken található szállóegységek 80%-nak alapterülete meghaladja a 24 m2-t, de a többi is eléri a 20 m2-t, így a szálloda megkaphatja a négycsillagos besorolást.

 

Nagydiófa utca 14. - dr. Fekete Lajos terve
 

 

A hotel engedélyezési tervét 2008. április 3-án tárgyalta a központi tervtanács. A tervet a homlokzat átdolgozásával engedélyezésre javasolták, aminek eredményeként az F+4 szint feletti két szint teraszosan visszalépcsőzött lett és a homlokzati téglaburkolat is megváltozott. Az engedélyezési eljárás azóta megélt egy fellebbezési kört és mivel az ennek során kialakult újabb változat nem felelt meg az engedélyezettnek a tervtanácsnak ismét tárgyalnia kellett a tervet. A beépítés, az alaprajzi és funkcionális kialakítás nem változott, a grémium ezért csak az áttervezett homlokzatot kritizálta: a tégla anyaghasználattal és a zöldtetőkkel egyetért.

A három homlokzati egység még nincs összhangban: a felső könnyedebb visszalépcsőzött, a középső archaizáló és az irodai hangulatú alsó, árkádos. A homlokzatot tovább kell egységesíteni és homogenizálni. Javasolt továbbá az ablakok keretezése téglából, a homlokzati színnel harmonizálva. Az üveg mellvédek idegenszerűek, áttervezendők. A belső szárnyakat láthatóságuk miatt, az utcai homlokzattal hasonló megjelenésűre kell formálni. A belső udvari homlokzatokat finomítani szükséges. A sötét téglaburkolat teljes magasságban történő megjelenésének oldását meg kell oldani. A felső két szint színben és nyíláskeretezésben eltérhet a többitől. A homlokzatból „kilógó” körablak elhagyható. Az árkádsort lezáró párkányt is idegen elemnek tekintik és magát az árkádsor arányrendszerét is újragondolásra javasolja a tanács. A tervet engedélyezésre bocsátották az észrevételek figyelembe vételével.

Tompos Viktor

6 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »