építészet : környezet : innováció

Kirakatban Budapest – kreatív pályázat

határidő: 2018. szeptember 16. CEST 23:59
Az Együtt a Művészetért Egyesület pályázatának célja egy-egy olyan kreatív kirakat létrehozása Budapest szívében, a Budapest Projekt Galériában, amelyek megadott témák köré épülve látványosan mutatják be, hogy egy kis térnek is lehet sok mondanivalója. Témától függően szeptember 16-ig vagy szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

A nyertes pályázóknak a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által üzemeltetett Budapest Projekt Galéria (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16.) kirakatát kell megtöltenie olyan színes, kreatív tartalmakkal, amely az adott témát körüljárva megragadja a járókelők és az autóban ülők figyelmét, megállásra készteti az embereket egy átlagos munkába vagy hazafelé tartó úton.

Design, építész vagy művészeti szakon tanuló hallgatók, vagy ezeken végzett kreatív szakemberek részvételét várják, korhatár nélkül.

A pályázáshoz benyújtandó dokumentumok:

  • kitöltött adatlap (letölthető innen)
  • műszaki dokumentáció és látványterv
  • műleírás (megpályázott kategóriánként max. 3 ezer karakter)
  • részletes költségelőirányzat

Mindezeket PDF vagy Word dokumentum formájában kell feltölteni az online felületre. A feltöltött fájlok mérete összesen maximum 10 MB lehet, a fájlokat kérjük a következő módon szükséges elnevezni:

MűvészNeve_benyújtott_dokumentum (pl.: NagyAniko_muszaki_dokumentacio)

A teljes megvalósításra – beleértve a tervezést, kivitelezést, bontást, esetleges karbantartást, anyagköltséget, oda- és visszaszállítást és a honoráriumot – témánként bruttó 400.000 Ft áll rendelkezésre, amely a megvalósítást követő 8 napon belül kerül kifizetésre. Utólagós elszámolás benyújtására nincs szükség.

A négy megpályázható témakör:


A Duna mint Budapest folyója

A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával kulturális és urbanisztikai fesztivál valósul meg immár harmadik éve szeptember elején Fővárosunkban. A Dunapest fesztivál célja a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítani a figyelmet. Csendesen, nyugalmat árasztva szeli ketté Budapestet ez a sokat látott, "zavaros, bölcs és nagy" víz. József Attilának a felszínen úszó dinnyehéj indította be róla a fantáziáját… És neked mi jut eszedbe fenséges folyónkról?

A kirakat 2018. október 30. és november 24. között lesz látható.
(installálásra fenntartott napok: október 28-29., bontás november 25. 12 óráig).


Te mit szeretsz Budapestben? (Ünnepi hangulat)

Aranyfényben úszik az Andrássy út, mézeskalács illatú melegséggel nyüzsög a Bazilika előtti tér, az emberek csomagokat lóbálva futkosnak a városban. Kíváncsiak vagyunk, te vajon a zsibongó vagy a meghitt Budapestet szereted jobban az adventi időszakban?

A kirakat 2018. november 27. és 2019. január 5. között lesz látható.
(installálásra fenntartott napok: november 25-26., bontás január 6. 12 óráig)


Budapest Sportfőváros 2019

A 2019. évi Európa Sportfővárosa címet Budapest nyerte el, hiszen bebizonyította a város a sport támogatása iránti elkötelezettségét. Ebben a városban körülvesz minket a sport. Reggel biciklivel száguldunk végig csoportosan a Duna partján, hogy aztán a nap végeztével a konditerem felé vegyük az irányt. Szájtátva izgulunk a toronyugrás versenyzőiért a Batthyány téren, a vízilabdásaink újabb sikereiért a Margitszigeten, meccsnézés közben a sörünket szorongatva a Szabadság tér óriás kivetítője előtt és büszkén mosolygunk, mikor a külföldiek Puskást emlegetik. Te mire mozdítod a tagjaidat Budapesten?

A kirakat 2019. január 8. és február 2. között lesz látható.
(installálásra fenntartott napok: január 6-7., bontás február 3. 12 óráig).


Újrahasznosítás/környezetvédelem

Visszautasítod a felesleges nejlonzacskókat a boltban? Nem iszod műanyag szívószállal a nyári hűsítőd? A gardróbodban csak a kellő mennyiségű ruhadarabokat tárolod? Minden kivágott fa helyett ültetsz egy csemetét? Addig firkálod tele a papírt, amíg egy talpalatnyi fehér hely sem marad rajta? Te mivel segíted egy élhetőbb Budapest jövőjét?

A kirakat 2019. február 5. és március 2. között lesz látható.
(installálásra fenntartott napok: február 3-4., bontás március 3. 12 óráig).

 

A pályázat lebonyolítása

A megvalósításra kerülő nyertes pályázat pályázója ingyenes felhasználási jogot enged a pályázat kiírója és megbízója részére. A nyertes pályázó a szerzői jogi jogszabályokban biztosított jogokon (pl. tervező nevének feltüntetése) kívül további szerzői jogi igény érvényesítésére a pályázat kiírójának és megbízójának irányában nem jogosult.

A kirakat alaprajza, metszete és látványterve a letölthető dokumentumokban megtekinthető. A pályázónak törekednie kell arra, hogy a terület egészét alapterületében (5,5 négyzetméter) és magasságában mind a két szintet kihasználja a paramétereknek megfelelően, figyelembe véve a helyi adottságokat (pl. gipszkartonfal terhelhetősége).

A zsűri tagjai:

  • Bérczi Linda a Budapest Art Week igazgatója
  • dr. Berényi Luca a Budapest Főváros Önkormányzat tanácsadója, kulturális szakreferens
  • Peleskey Ákos a MONO Galéria tulajdonosa
  • Szabó Anima a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. projektvezetője
  • Szalontai Ábel a MOME Média Intézetének igazgatója, egyetemi docens

 

Helyszín bejárása, konzultáció (érdeklődés esetén)

Lehetőség van a helyszín megtekintésére 2018. szeptember 6. (csütörtök) 12 órakor. Találkozás a Budapest Projekt Galéria bejáratánál (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16.) A szemlén a Pályázat képviselője tájékoztatást ad a pályázattal és a helyszínnel kapcsolatban egyaránt.


A pályázat benyújtásának módja, határideje

Az elkészített pályázat dokumentumait a megadott formátumban kell feltölteni az erre a célra kialakított online felületre.

Beadási határidő az 1. tematika esetében: 2018. szeptember 16. (vasárnap éjfél).
Ezen pályázat eredményhirdetésére 2018. október 3-án (szerda) kerül sor.

Beadási határidő a 2-3-4. tematika esetében: 2018. szeptember 30. (vasárnap éjfél). 
A pályázat eredményhirdetésére 2018. október 31-én (szerda) kerül sor.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »