építészet : környezet : innováció

Komplex értékmegőrzés Kaposváron

A közel 65 ezer fős Kaposvár vasútállomásának felvételi épülete a vágányok mentén mintegy 120 méter hosszban elnyúló, a vágányokra merőleges tengelyre szimmetrikusan megkomponált, több tömbből álló téglaarchitektúrás épület. A kaposvári MÁV felvételi épület tervezett felújítási munkálatainak megtervezéséért, Markó András és Németh Tamás, építészek a Creaton 2014. évi Építész pályázata terv kategória különdíját nyerte el.

Az épület tetőfedése kritikus állapotú műpalafedés és fémlemezfedés vegyesen, de a gondos kutatómunka ellenére az építészek nehezen találtak az eredeti héjalásra bizonyítékokat, azaz, hogy az épület pala, vagy cserépfedéssel készülhetett-e. A palafedés mellett szólt, hogy az eredeti tervek szerint a tető gerincein és élein profilozott élbádogozást alkalmaztak, ami többnyire a palafedésekre jellemző, és a hasonló korú, méretű MÁV felvételi épületeknél is gyakori megoldás volt. Szintén árulkodó jel, hogy a 80-as évekbeli felújítás során az akkori cserépfedést a jelenleg is a tetőn látható műpalára cserélték. Az 1906-os archív felvételen egyértelműen látszik a sajátos tetőél bádogképzés, ami karakteresen hálózta be a tagolt tetőzetet. Ugyanakkor a tetőhéjalás anyagát a képről már nem lehetett ilyen egyértelműen felismerni. A dilemmát végül az országos műemléki tervzsűri oldotta fel: „A történeti fényképek tanúsága szerint az épület eredetileg cserépfedésű volt, így ez állítandó vissza.” „Szerettük volna elérni, hogy a felújítás során a cserépfedésű tetők gerincei és tetőélei titáncink kiszellőző elemekkel legyenek kialakítva, az eredeti megjelenést követve. A szürke (semleges) színű megjelenést fontosnak éreztük. Részben a palafedés- cserépfedés dilemmánk miatt, másrészben a fém „abroncsszerű” bádogos tetőél képzés miatt, ami hagyományos színű cseréppel furcsa kontrasztot eredményezett volna, harmadrészben tekintettel voltunk a homlokzat rendkívül színes és változatos tégla architektúrájára.

Komplex értékmegőrzés Kaposváron

Érzésünk szerint a homlokzat élénk színeit az engóbozott szürke cserépfedés sokkal jobban kiemeli, nem konkurál azzal és így az épület egésze sokkal elegánsabbá válik.” - indokolta választásukat az építész-páros.

„Ennél az ekletikus épület felújításánál nem volt arra szükség, hogy az építészek a saját névjegyüket tegyék az épületre. Sőt! Éppen ellenkezőleg. Remek megközelítés volt, hogy ennek a nagyon komplex épületegyüttesnek a rendszerébe úgy tudták belehelyezni az épület és a tetőszerkezet felújítását, hogy az nagyon természetesen, a századfordulós állapotnak megfelelően jelenjen meg. Nagyszerű értékmegőrzés!” – ezekkel a szavakkal méltatta a különdíjat érdemelt tervet Földes László, a zsűri tagja az Építész pályázat eredményhirdetésén.

Komplex értékmegőrzés Kaposváron

A felvételi épület felújításának tervezése 2013 áprilisában kezdődött. A komplex felújítás tervezése során a tetőszerkezet újjáépítéséről is döntöttek, amelynek fedőanyagaként a szakemberek a fenti elvek mentén a Creaton Ambiente hódfarkú, NUANCE fekete matt engóbozott - úgynevezett: „Bécsi táska” - kerámia tetőcserepét határozták meg.

Építész:

  • Markó András és Németh Tamás

Együttműködők:

  • Kéry Balázs, belsőépítészet
  • Főző Krisztián, tartószerkezet
  • Gergely László, épületgépészet
  • Turi Ádám, épületvillamosság
  • Reisch Richárd, épületszerkezetek