Nézőpontok/Kritika

Kós Károly Műhelye - Anthony Gall könyve

1/6

?>
?>
Anthony Gall, a könyv szerzője
?>
Balról: Sylvester Ádám és Eltér István
?>
Balról: Ritoók Pál és Persányi Miklós
?>
Madárház a budapesti állatkertben, 1909 -  alaprajz és távlati kép
?>
1/6

Kós Károly Műhelye - Anthony Gall könyve
Nézőpontok/Kritika

Kós Károly Műhelye - Anthony Gall könyve

2002.07.08. 12:58

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Anthony Gall

A kétnyelvű (magyar-angol) kötet Anthony Gall ausztrál születésű építész tízéves munkájának eredményeképpen az eddigi legrészletesebb publikáció Kós Károly, a kivételes tehetségű polihisztor építészi munkásságáról.

 

Hiánypótló, nemzetközi mércével tekintve is rendkívül igényes, komoly könyvet mutathatott be az Építészek Házában a nagyszámú érdeklődőnek Eltér István, a MÉK és Sylvester Ádám, a BÉK elnöke. A kétnyelvű (magyar-angol) kötet Anthony Gall ausztrál születésű építész tízéves munkájának eredményeképpen az eddigi legrészletesebb publikáció Kós Károly, a kivételes tehetségű polihisztor építészi munkásságáról.

 

 

 

Magyar Építőművészet címmel kezdett könyvsorozatot évekkel ezelőtt a Mundus Magyar Egyetemi Kiadó. Az első lendülettel két kortárs építész életműkötetét adta ki, s a piac igazolta a kiadó indítását. Kifogyott, ma már nem kapható sem a Makovecz Imre Műhelye, sem a Finta József Műhelye című kötet - mely formájában, megközelítésmódjában kitűzte a vállalkozás alapvonásait. Nagyalakú, keménytáblás, sok színes képpel illusztrált vastag könyvek voltak ezek, és ennek megfelelően áruk is magasabb volt. Lehet, hogy épp az indító kötetek által megcélzott magas színvonal okozott némi megtorpanást a Mundusnak, s ezért kellett a beharangozottnál kicsit többet várni a sorozat folytatására, de az máris megállapítható, hogy megérte, sőt az is leszögezhető, hogy az új kiadvánnyal a Mundus még magasabbra helyezte a mércét.

A kiadó további tervei között kortárs építészettel foglalkozó könyvek szerepeltek, és egy olyan hiánypótló kötet a 20. század egyik jelentős alkotójáról, mely a sorozat címének rangját, presztizsét komolyan emelni képes. Ez utóbbihoz sikerült most megteremteni az anyagi feltételeket, és így a szakmai közönség immáron hozzáférhet, részleteiben tanulmányozhatja Kós Károly munkásságát. Öröm volt látni, hogy a nyári uborkaszezon kellős közepén milyen sokan eljöttek a bemutatóra. Annak ellenére zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők az Építészek Háza elnöki gyűléstermét, hogy aznap az Erzsébet-híd délelőtti politikai blokádja - felelőtlen emberek törvénytelen akciója - miatt majdnem zűrzavar lett úrrá a városon.

 

 

A kötet születéséről Biernaczky Szilárd, a Mundus Magyar Egyetemi Kiadó igazgatója számolt be, majd kerekasztal beszélgetés következett Kós Károly építészeti munkásságáról az új monográfia tükrében. Résztvevői: Anthony Gall, a szerző, valamint Eltér István, Ferkai András, Persányi Miklós, Ritoók Pál, Sylvester Ádám. A magyar építészet e szívet melengető ünnepén jelen volt a szakma néhány további jelentős képviselője, Böhönyey János, Borvendég Béla, Csete György, Patonai Dénes, Pintér Tamás és mások. Az illusztris társaságból hiányzott viszont a két korábbi kötet címadója és főszereplője, Finta József és Makovecz Imre.

A kötet nyolcvan oldalas tanulmánnyal indul Kós Károly építészetéről, amely beszédes című fejezetekből épül fel:

  • Kiindulópont
  • Elindulás
  • Utópisztikus falu
  • Vidéki fészek
  • Középkori és modern város
  • "Erdélyi stílus"
  • Megváltozott körülmények
  • Mezőgazdasági építészet
  • Azonosságtudat

Az utolsó fejezet - Azonosságtudat - önmagában is megálló írásmű, és így természetes módon a tanulmány csúcspontja. Egy szokatlan történet remek leírása: miképp épült meg az 1990-es években a református templom Siklódon. Kós Károly 1883-tól 1977-ig élt, tehát posztumusz műről van szó, a mester 1948-ban született tervének megvalósításáról. A romániai forradalom után kivételes módon lehetőség nyílt erre, s remélhetőleg a könyv segít abban, hogy - konkrétumra való utalás nélkül írom ezt - a továbbiakban is bármikor történhessen hasonló régiónkban. E régióról - szűkebb és tágabb értelemben egyaránt - a könyvből vett idézettel szeretnék megemlékezni. A Vidéki fészek fejezet indítása:

"És én csak állok a hegy peremén, és tudom, érzem minden porcikámmal most, hogy kellős közepén állok itt annak a Kalotaszegnek, mely ingyen-ajándékul adta nekem az ő csudálatos szépségének minden gazdagságát, amit lelke kincsesházában ezer esztendő munkájával gyűjtött és megőrzött.
...Csúnya hálátlanság volna megfelejtkezni az ajándékozóról..."

(Idézet Kós Károly Életrajz-ából, 1991, közzéteszi és utószó Benkő Samu, Bukarest - Budapest, Kriterion - Szépirodalmi Kiadó. pp. 252. oldal)

A könyv a további több mint 400 oldalon Kós Károly építészeti munkásságának adattárát tartalmazza, valamint igen részletes és alapos bibliográfiát - ez kiválóan látható a fenti idézet adataiból is. Az adattárat számos rajz és fénykép illusztrálja, és muszáj megemlíteni, hogy nem szorítkozik csupán az építészeti alkotásokra, de részletesen foglalkozik a témába vágó könyvekkel és egyéb rajzos, írásos dokumentumokkal is.

 

 

A szerző avagy az "ajándékozó", Anthony Gall rendkívül értékes munkát végzett, ami most jelentős fázisához érkezett, de ezzel minden bizonnyal nincs vége. A könyv így is remekül használható, teljes egész, ám ha újabb adatok merülnek föl, hiányokra, hibákra derül fény, és addigra persze kifogy az első kiadás, akkor lehetőség lesz az újrakiadásra, esetleg az elektronikus megjelentetésre is. Kós Károly kivételes zsenije mindenképpen kívánja ezt a gondoskodást, köszönet érte a szerzőnek és a kiadónak, hogy ezt ennyire érzékletes formában elénk tárta.

vm

528 oldalon, kb. 900 színes és fekete-fehér képpel, mérete: 325x240mm, ára: 15.680,- Ft

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk