Épületek/Lakóépület

Közösségi is meg passzív is: építészek által fejlesztett társasház Berlinben

1/9

Sunny Site Weissensee projekt

?>
Sunny Site Weissensee projekt
?>
Sunny Site Weissensee projekt
?>
Sunny Site Weissensee projekt
?>
Sunny Site Weissensee projekt
?>
Sunny Site Weissensee projekt
?>
Sunny Site Weissensee projekt
?>
Földszinti alaprajz
?>
Első emeleti alaprajz
?>
2. emeleti alaprajz
1/9

Sunny Site Weissensee projekt

Közösségi is meg passzív is: építészek által fejlesztett társasház Berlinben
Épületek/Lakóépület

Közösségi is meg passzív is: építészek által fejlesztett társasház Berlinben

2014.04.14. 14:15

Projektinfó

Földrajzi hely:
Berlin, Németország

Építészek, alkotók:
Markus Pfeifer

Sunny Site Weissensee

URL:
pfeifer deegen architekten

Tervezés éve:
2010

Építés éve:
2012

Bruttó szintterület:
1925 m2

Stáblista

vezető tervező: Markus Pfeiferprojektfejlesztés: pfeifer deegen architekten
projektmenedzsment: Winfried Härtel Büro für Projektentwicklung
építés felügyelet: Konstrukkt GmbH és bürostumpf architekten (Sylvia Brandt)
szerkezeti kialakítás: Niehues Winkler Büro für Tragwerksplanung
energia design / passzívház tervezés: Planungsbüro Roth, Marc Paulsen 
épületgépészet: Planungsbüro Roth
építési és beltéri akusztikai: Büro Moll
tűzvédelem: Rössel Brandschutz
tájépítész: pfeifer deegen architekten
építési felügyelet: Neitzke

Letölthető dokumentumok:

2010-ben Berlinben sem dúskált megbízásban a pfeifer deegen architekten, amikor kitaláltak maguknak egyet. Kerestek megfelelő helyszínt és építő közösséget alapítottak, hogy megépíthessék a jövő társasházát: flexibilis alaprajzokkal, minőségi, de nem drága anyagokkal, 100 százalékban megújuló energiával, minimális fenntartási költséggel tizenegy kisgyermekes családnak (35 embernek) ideális lakhatást biztosítva.

A "Hatékony Ház Napok" Eu-s projekt keretében részt vettem egy egy napos berlini tanulmányúton, ahol magyar szakemberek kis csoportjával különféle passzívházakat látogathattunk meg. Az egyik épület ez a társasház volt, amelyen Marcus Pfeifer építész vezetett körbe minket. A projekt különlegessége, hogy a berlini pfeifer deegen architekten építésziroda találta ki és fejlesztette, Marcus Pfeifer irányításával.

Olyan építőközösséget akartak létrehozni, amely fiatal, kisgyermekes családok számára teremt megfelelő lakhatást flexilibilisen alakítható lakásméretekkel, olcsó fenntartási kölségekkel, biztonságos belső kerttel és udvarral, ahol a gyerekek játszani tudnak. A Baugemeinschaft - 'Bizetstraße 65 GbR' közös lakásépítési vállalkozás - építőközösség - 11 egységből áll, amelyen 35 lakó osztozik. A projekt keretében egy öt emeletes városi lakóépület, valamint az építési telek végében egy két emeletes kis lakóház épült meg. 

A két épület többféle szempontból is a fenntarthatóság jegyében épült, és egyszerre bír ökológiai, szociális és gazdasági értékkel. Ehhez járul hozzá az értéknövelő, tudatos építőanyag- és energiafelhasználás, amelyet a tervezők az építkezési folyamat során mindvégig figyelembe vettek.

Sunny Site Weissensee projekt
2/9
Sunny Site Weissensee projekt

A két passzívház fűtési igényei rendkívül alacsonyak, mindkét épület hatékony légkezelő és hővisszanyerő rendszerrekkel működik. A geotermikus energia itt a fűtési igények 100%-át képes kielégíteni (15 kWh/m2a). Továbbá a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően a ház(ak) fenntartása zéró széndioxid kibocsátással jár (az előzetes energia követelmények: 107kWh/m2a).

A Sunny Site Weissensee projekt a ma elérhető legnagyobb hatékonysági fok elérését tűzte célul, mind a lakhatás, mind az építészeti minőség, mind pedig a minimumra csökkentett energiafelhasználás tekintetében.

Testreszabott lakások

A lakások mindegyike egyedi elrendezésű és testreszabott. Mindegyik lakás más és más méretű, kb. 50 m²-től 160 m²-ig terjedő méretűek. Belmagasságuk is változó, 2,7 m és 3,4 m között mozog. Amennyire ez technikailag lehetséges volt, workshopok és folyamatos konzultációk során az alaprajzokat, valamint a különféle felületeket és burkolatokat is együtt találták ki a leendő lakók és az építészek.

A telek és a környezet

A Bizetstraße egy csendes lakóövezetben, a Zeneszerzők negyedében van. Az utcafronti rész dél-délkeleti tájolású. Az utca túloldalán egy magániskola (Kreativschule Berlin) és egy hozzá tartozó játszótér van. A negyedet – melyet főként wilhelmiánus korabeli épületek határoznak meg – az 1990-es években hivatalosan is városrehabilitácós és védendő övezetnek minősítették. Azóta a legtöbb épületet felújították, részben az állami finanszírozásnak köszönhetően. A negyed utcái, iskolái, kertjei és parkjai is teljesen újjászülettek, Berlinre jellemzően kellemes, élénk és élhető környezet teremtve.

Sunny Site Weissensee projekt
5/9
Sunny Site Weissensee projekt

A fűtési rendszer

A két épület fűtése egy függőleges geotermikus gyűjtő mezővel rendelkező hőszivattyús rendszerrel történik. A 100 méter mélyre fúrt geotermikus szondákat (5 darab) a kertben helyezték el. A hőszivattyú a lakóépületek fűtési- és melegvíz igényének 100 %-át kielégíti. A belső terekben a megfelelő hőmérsékletet padlófűtésessel érik el. Ahhoz, hogy garantálják a hőszivattyús rendszer magas szintű hatékonyságát, a kezdeti áramlási hőmérsékletet 35°C-ra állították be.

Sunny Site Weissensee projekt
3/9
Sunny Site Weissensee projekt

A szellőző rendszer

Mindkét épületben hővisszanyerős szellőztető rendszer működik, amely a friss levegőt átszűri és felfűti, mielőtt beengedi a belső terekbe. A tetőtérben elhelyezett központi szellőztető egység hővisszanyerő hatásfoka eléri a 84%-ot. A szellőztető csöveket a beton födémbe helyezték, míg a légkivezető nyílásokat az ablakokhoz közel, a mennyezetbe építették.

Sunny Site Weissensee projekt
6/9
Sunny Site Weissensee projekt

Fenntartható építés

Az épület tervezésének a fő szempontja az volt, hogy optimalizálják az épületek különböző tulajdonságait, figyelembe véve a különféle design diszciplínák közötti szinergikus kölcsönhatást. Előnyben részesítették azokat az építőanyagokat, melyek alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak káros anyagokat. Illetve ha ezek használata mégis elkerülhetetlenné vált, igyekeztek azt a minimumra csökkenteni (például alumíniumot, szintetikus szigetelő anyagokat, festékeket és lakkokat).

Az alkotók célja az volt, hogy egészségügyi, kényelemi és esztétikai szempontból is magas színvonalon alkossanak felhasználóbarát házat. Így az alábbi tényezőkre kitüntetett figyelmet fordítottak:

  • a természetes fény és a hőszigetelés optimalizációja, a lakók számára a vizuális komfort biztosítása
  • magas szintű hangszigetelés, figyelembe véve a lakóövezet sajátosságait
  • kényelmes termikus környezet megteremtése mind a nyáron, mind télen
  • egészséges beltéri levegő biztosítása
  • akadálymentes hozzáférhetőség minden lakáshoz

Passzívház értékek PHPP számítás szerint

Éves fűtési követelmények: 15 kWh / (m²a)
Légzárás: n50 0,26 1 / h
Elsődleges energiaszükséglet: 107 kWh / (m² a)

 

Markus Pfeifer (pfeifer deegen architekten) leírása alapján
Pásztor Erika Katalina

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk