építészet : környezet : innováció

LAB5: Prolan Irodaház, Budakalász

Meghívásos pályázat során nyerte el a megbízást Dobos András és Korényi Balázs irodaházak tervezésére a Prolan informatikával foglalkozó magyar vállalat számára. Budakalászon, az egykori Lenfonópark nagy kiterjedésű zöldterületén a telepítést a környezet és a program határozta meg. Az irodaházak a meglévő folytatásaként ütemezve építhetők, míg a rekreációs épület önálló formával rendelkezik, íves homlokzatai keresik a növényzet között beépíthető helyet.

A Prolan informatikával foglalkozó magyar vállalat, melynek telephelye Budakalászon, az egykori Lenfonópark területén található. Mivel a vállalatcsoport dinamikusan fejlődik, kinőtte meglévő épületeit. Új irodaházainak megépítése előtt meghívásos pályázatot írt ki, melyet a mi LABoratóriumunk nyert meg.

 

A Prolan területe Budakalász centrumában
Model a tervezett beépítésről - Dobos András
Model a tervezett beépítésről - Dobos András
Az épület makettje - Dobos András
 

 

Telepítés
A telepítést a környezet és a program határozta meg. A telket keletről az egykori gyárnegyed határolja bontásra váró épületeivel, ahova a hosszú távú tervek szerint parkot, irodaházakat és szállodát fog egy beruházó építeni. A terület nyugati oldala pedig a HÉV töltésére néz. A terület sajátos hangulatát az adja, hogy bár Budakalász központjában van, a gyárnegyed e részén nagyon sok zöld található.

Úgy alakítottuk ki a beépítést, hogy az ütemesen felépíthető irodaházak a meglévő irodaépület folytatásai legyenek – mind tömegükben, mind funkciójukban. A kiszolgáló úthálózat a töltés oldalára került, az új irodaházak mögé, hogy a telek belső oldala minél inkább zöld maradhasson. Az egyes épületeket összekötő földszintes részeket zöld rámpával fedtük le, mely eltakarja az alacsony tömegeket, és kiterjeszti a belső fás-virágos területet, megelőlegezve a HÉV töltését is. Így a kiszolgáló út végülis egy kanyonba került.

 

Az épület déli homlokzata - LAB5 Kft.
A homlokzati árnyékolók erős napsütésben bezárulnak - LAB5 Kft.
Esti homlokzati megjelenés - LAB5 Kft.
 

 

A pályázati kiírás programja a K+F irodai helyiségeken túl tartalmazott rekreációs funkciókat is: oktatótermek, kiemelt tárgyalók, sport termek, étterem stb. Ezeket egy külön csokorba szedtük, és egy független épületbe helyeztük a telek súlypontjához közel. Így ezek az irodaépületektől független ütemben valósíthatóak meg. Míg az irodaházak háromemeletesek és alápincézettek, addig a rekreációs épület csak földszintből és emeletből áll.

A rekreációs épület
A többi épülettől eltérő, sajátos telepítés miatt az épület önálló formával rendelkezik, íves homlokzatai keresik a zöld között beépíthető helyet. A homlokzatot faárnyékolók alkotják, így csak egyfajta membrán az, ami a külsőt és belsőt elválasztja. Az árnyékolók a nap járása és a belső hőigények alapján mozgathatóak, így a nagy üvegezett felület előnyeit energiapazarlás nélkül használhatjuk ki.

A belső terek helyiségei variábilisak. Az emeleten a VIP tárgyalóterem két részre osztható, a sportterem egybenyitható. A földszinten az oktatótér egybenyitható a büfé- és étteremterülettel, így az a vállalati gyűlések és ünnepek helyszíne lehet.

 

Látványterv a bejárattal - LAB5 Kft.
A földszinti tér egybenyitható - LAB5 Kft.
Az emeleten található a sportterem - LAB5 Kft.
 

 

Jelen
A beépítést elvi engedélyezési tervben tisztáztuk. Az első irodaépületre és a rekreációs épületre építési engedélyezési tervet készítettünk, az építési engedély jogerőre emelkedett. Reméljük, hogy nemsokára megkezdődhet az építkezés.

Nagyon hálásak lehetünk az építtetőnek és a lebonyolítónak, hogy a beépítési százalékok maximalizálása helyett kiálltak a zöldfelületek védelme mellett, és hogy az épületek tervezésénél maximálisan szem előtt tartották az energiatudatos építészet szempontjait. Egyben köszönjük a főépítészi hivatalnak és az építési osztálynak a segítő szavakat a magas építészeti színvonal kidolgozásához.


Prolan Budakalász K+F irodapark fejlesztés

Korényi Balázs
Dobos András
vezető tervezők: Dobos András, Korényi Balázs
építészek: Erdélyi Linda, Gáspár Virág Anna, Korényi András, Lukács Eszter, Rónaszéki Gábor
építész munkatársak: Balogh Vera, Józsa Gábor
szakági tervezők:
statika: Puskás Balázs
gépészet: Temesvári László
elektromos tervezés: Máramarosi András
tájépítészet: Bogner Zsuzsanna
épületszerkezetek: Barta Ferenc
közmű: Simon Bálint
tűzvédelem: Székács András
generáltervező: LAB5 Kft.

tervezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 600 m2
megbízó: Prolan Irányítástechnika Zrt.

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »