építészet : környezet : innováció

Lakás szlovák módra – Centroom, Piestany

Korábban már bemutattuk a Jančina Architekti építésziroda egyik bevásárlóközpontját (Aupark Košice), most a Centroom Piestany multifunkcionális épület kerül sorra. Az alsó két szinten iroda- és kereskedelmi egységek, míg felül lakások kaptak helyet – s a képeket elnézve megállapítható, hogy a szomszéd rétje se mindig zöldebb.

A városi szövetbe illeszkedést, építészeti kialakítást és térképzést tekintve a Centroom multifunkcionális épülete az Aupark Piestany komplexum tágabb környezetéhez kíván igazodni. Ennek jegyében egészíti ki azt az épületet az adott területen – a belváros “előszobájának” számító zónán – belül, a sétálóutca közvetlen közelében, nem messze a lakónegyedtől és spa-szigettől.

 

Centroom látványterv - Jančina Architekti
Centroom látványterv - Jančina Architekti
Centroom látványterv - Jančina Architekti
 

 

Az alsó két adminisztratív-kereskedelmi szint alkotja a magas létesítmény alapzatát, ezek tetején helyezkedik el a lakóegység. A kiemelt lábazati szint szabálytalan trapézformát vesz fel, így képes a helyszínből és a térszíni adottságokból kihozni a maximumot. Az épület hétszintes, a legfelső emelet a délnyugati oldalon látványosan visszalép.

 

Centroom - Jančina Architekti, fotó: prof. Ľubo Stacho

Centroom - Jančina Architekti, fotó: prof. Ľubo Stacho
Centroom - Jančina Architekti, fotó: prof. Ľubo Stacho

 

A felsőbb emeleteken franciaablakok és üvegezett tolóajtók biztosítják a benapozást. A transzparens üvegfelületek harmonikus egységet alkotnak a vízszintes, kiegészítő parapetelemekkel. A 3-7. szinteken eltérő méretű és alaprajzi kiosztású lakások kaptak helyet – a piaci igényeknek megfelelően. Minden lakóegység rendelkezik terasszal vagy loggiával, és közvetlenül a liftes lépcsőházhoz vezető folyosóról közelíthető meg.

A tervezőiroda által rendelkezésre bocsátott anyagot fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra


Multi-functional Building Centroom

vezető tervezők: Juraj Jančina, Igor Mazúch - Jančina Architekti

tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2010
bruttó szintterület: 3363 m2
beruházási költség: 3 millió €

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »