építészet : környezet : innováció

Lakóegység 28 nm-en - közösen építve

2016 február végén alig több, mint egy hét alatt valósult meg a Rintala&Eggertsson legfrissebb projektje. A menekültválságra reagáló mindössze 28 négyzetméteres lakóegységet a müncheni 68. Internationale Handwerksmesse keretein belül hallgatók építették meg. Mizsei Anett írása. 

'Das Kubenhaus' – Cube house

Az 'EXEMPLA 2016 - Kleine Bauten' (Microarchitecture) tematikán belül több országból érkező hallgatók és a helyi asztalosiskola, a Bauinnung München tanulói közösen építették meg a 28 m2-es házat.

Az eredeti koncepció szerint a ház az Európába érkező menekültek számára kínálhatna a sátornál biztonságosabb, élhetőbb, ugyanakkor könnyen, gyorsan és viszonylag olcsón építhető alternatívát. A kísérleti ház modelljeként fa panelekből megépített objektum két szintes, egy központi élettér köré szerveződő konyhával és fürdővel a földszinten, illetve három hálóhelyiséggel az emeleten. A szobák beosztása igény szerint változtatható, illetve az építmény három szintessé is válhat. A rugalmas alakíthatóság mellett többféleképp sorolható, a különböző elrendezésekkel új és új térrendszereket kialakítva. A sorolás révén könnyen elláthatók infrastruktúrával, például egy vonal mentén kiépített közműhálózat mentén. Megfelelő szigeteléssel, tetőhajlásszöggel és tájolással pedig könnyen adaptálható akár különböző éghajlati viszonyok esetén is.


das Kubenhaus - fotó: Mizsei Anett


Egy épített hajlék biztonságot nyújt fizikai és lelki értelemben: az ember élettere az identitása részévé válik. Az otthonukat hátrahagyók esetében ez a kötődés megszakad. Ez olyan sérülést jelent, amelynek helyreállításában e lakóegység is segítségükre lehet. Méreténél és kialakításánál fogva emberléptékű, egyszerű eszközökkel akár a lakója is személyre szabhatja saját igényeinek, szokásainak megfelelően. Ilyen módon a ház különböző kultúrák találkozópontjává válhat, pozitívan befolyásolva az életminőséget és a társas kapcsolatokat.

A kisléptékű és emberközpontú építészet a projektvezető Sami Rintala jóformán valamennyi munkájában alapvető. A kisebb épület kevesebb anyagot igényel, csökken a szállítás költsége és környezetre rótt terhelése, kevesebb munkával és könnyebben kivitelezhető és fenntartásához, működtetéséhez is kevesebb energia szükséges. Végeredményben tehát belátható a méret és az ökológia összefüggése. A finn tervező azonban nem csak emiatt áll ki a kisléptékű építészet mellett. A kicsi méretek más atmoszférát, más minőségeket teremtenek a térben, az ember alapvető, valódi igényeire fókuszálva, ahelyett, hogy a fogyasztói társadalom által kreált igényeket elégítené ki.


das Kubenhaus - fotó: Mizsei Anett


Tárgyak birtoklása helyett a ház a külső és belső kapcsolatrendszerek építésére motivál. Méreténél és térrendszerénél fogva találkozásokat és interakciókat tesz lehetővé úgy az enteriőrben, mint a beltér és kültér közt. Ugyanez több ház összerendezése esetén szomszédsági szinten is működik. A konzolosan túlnyúló emeleti kubusok kerítések nélkül is kijelölik a földszinthez tartozó átmeneti zónákat, megteremtve bizonyos intimitást a ház körül. Ugyanekkor az emeleti szobák kilátószerű elhelyezése és ablakai nagyobb távlatok felé nyitnak. A változatos belső és külső téri helyzetek végső soron azok tudatosabb megéléséhez vezetnek, egy új életmódon és -életminőségen keresztül.

A kísérleti projekt fontos eleme volt a közös építkezés, a létrejöttének folyamata, amely önmagában is a design célkitűzéseit kommunikálja. Több ország iskoláiból érkező hallgatók, tanulók álltak össze a megvalósítás érdekében, és dolgoztak a kiállítás ideje alatt, leküzdve a nyelvi nehézségeket, beengedve, sőt, esetenként akár be is vonva a látogatókat. A vásár zárása után elemeire bontották, s egy templom rehabilitációs munkái idejére Romániába szállították, ahol átmeneti diákszállásként üzemel.


das Kubenhaus - fotó: Mizsei Anett


A projektet a Bayerische Staatspreis aranyérmével tüntették ki.

Mizsei Anett

vélemény írásához jelentkezzen be »