építészet : környezet : innováció

Lakóépület nyílt tervpályázata - Budapest, V., Nyáry Pál utca 12.30. pályamű, szerzői: Mészáros Erzsébet építész, Magyar Ádám felelős építész. Megvétel.Megvételben (500.000,- Ft) részesült a 30. sorszámú pályamű, szerzői:
vezető tervező: Mészáros Erzsébet építész, Magyar Ádám felelős építész
látványtervező: Onodi András
statika: Kenese István
gépészet: Goda Róbert
elektromos: Handó József
Részletes bírálat:

A terv a telek levegős beépítését javasolja. Két lakást helyez el az utcai, egyet a délre néző udvari szárnyban. Az egyszerű közlekedési sávot a nyugati tűzfal mellé helyezi.

A terv előnye a terek, a felületek végtelenül egyszerű, nagyvonalú kezelése. Az utcai homlokzat egyszerre statikus és dinamikus, mely korszerű és elegáns megoldás. Az udvari oldalon körülfutó körfolyosó (melynek egy része a lakásokhoz tartozó erkély), az udvarban homogén világot eredményezett. Mindegyik lakás teljes üvegfallal kapcsolódik a külvilághoz. A lakások tiszta alaprajzúak, helyenként ugyan hibákat tartalmaznak (WC a tér közepén), de jól kiolvasható az egyterűségre való törekvés.

A földszint jó elrendezésű, jórészt az egyszerű és jól telepített közlekedési rendszernek köszönhetően. Garázsrendszere működőképes, a lehajtó jó helyre került. Az anyaghasználat példamutatóan korszerű.

vélemény írásához jelentkezzen be »