építészet : környezet : innováció

Lélegző terek - Skanska HQ Budapest

Puritanizmus, variabilitás, emberközpontúság, neutrális színvilág, látszó gépészet, mindez feloldva a természet ölelésében. A skandináv gyökerű Skanska új magyarországi irodája Erdélyi Linda, Dobos András, Gáspár Virág Anna és Korényi Balázs (LAB5 Architects) tervei alapján valósult meg. 

A Skanska egy nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat, mely több mint 30 éve vesz részt 'A'-kategóriás budapesti irodaépületek fejlesztésében – szám szerint hét befejezett projekt köthető a céghez, míg a nyolcadikat várhatóan idén tavasszal adják át. A listán többek között olyan nagyszabású épületek szerepelnek, mint a Pro Architektúra és Építészet Nívó díjas Science Park Irodaház Lágymányoson, a West End Business Center, a Light Corner vagy Magyarország első minősített zöld irodaépülete, a 2012-ben átadott Green House Irodaház a Kassák Lajos utcában. Tavaly azonban saját magyarországi székházuk megtervezése került sorra, melyhez a LAB5 Architects közreműködését kérték.

A Skanska számára kiemelkedő fontossággal bír a magas minőségű munkakörnyezet kialakítása, továbbá a környezetvédelem és fenntarthatóság felé mutató megoldások alkalmazása. Itteni központi irodájukat a 2016-ban átadott, szintén saját fejlesztésű és újabb LEED minősítésű Nordic Light irodaházban alakították ki.

 

Skanska HQ Budapest - építész: Erdélyi Linda, Dobos András, Gáspár Virág Anna, Korényi Balázs (LAB5 Architects) - fotó: Batár Zsolt

Skanska HQ Budapest - építész: Erdélyi Linda, Dobos András, Gáspár Virág Anna, Korényi Balázs (LAB5 Architects) - fotó: Batár Zsolt

 

A LAB5 tervezői csapata ezért olyan térszervezésben gondolkodott, amely lehetővé teszi, hogy a Skanska dolgozóinak munkaállomásai közös térbe kerüljenek, azonban ez ne zavarja az önálló munkavégzést kívánó feladatok megoldását sem. A bejárat felől két üvegfallal körülvett zárt tárgyalóegység található, középen pedig egy nyitott, rugalmasan használható közösségi egység, amely valójában nem is annyira önálló térrész, mint inkább változatosan használható bútorelem. E három elkülönülő állomás Y-alakot metsz ki az iroda tágas teréből, meghatározva a közlekedés irányát, illetve tovább tagolva a teret különböző munkaállomások csomópontjainak.

Az előbb már említett üvegfalakon kívül csak az iroda végében kialakított konyhát és kiszolgáló helyiségeket választják el falak a dolgozói tértől: további tagolásra gazdag növényzet - mondhatni kisebb beltéri parkok - szolgálnak.


Skanska HQ Budapest - építész: Erdélyi Linda, Dobos András, Gáspár Virág Anna, Korényi Balázs (LAB5 Architects) - fotó: Batár Zsolt

Skanska HQ Budapest - építész: Erdélyi Linda, Dobos András, Gáspár Virág Anna, Korényi Balázs (LAB5 Architects) - fotó: Batár Zsolt

 

Az energetizáló hatású, vibráló zöld színnek kedvező alapot biztosít a neutrális árnyalatok uralta tér. A pasztell színek használata egyébként nemigen jellemző a Skanska által fejlesztett irodákra, azonban az új központ esetében az otthonos összhatás igényén túl, a színválasztás a vállalat által hangsúlyozni kívánt skandináv gyökerekkel is összhangban áll. Mindezek mellett pedig finoman ellenpontozza a központnak otthont adó Nordic Light irodaház egészén végigvonuló látszóbeton szerkezet, illetve a mennyezeten látható kábelek és gépezetek önmagában kissé indusztriális benyomását is. Ezeket a szerkezeti elemeket a LAB5 csapata szándékosan nem fedte el, tisztelegve a Skanska korábbi fejlesztésének eredménye előtt: ezáltal a már meglévő adottságok és az új elemek előnyös vegyítésével alakulhatott ki az iroda végső képe.

A környezettudatos megfontolásokra visszatérve, a növények mellett további pozitív megoldást jelent a LED-es világítás-technika, melyet a vállalat összehajtható asztali lámpáiban használ, míg a nyitott terek és az asztalok között alacsony paravánok segítik elő a természetes fény zavartalan áramlását. A fenntarthatóság azonban nem merülhet ki mindössze egészség- és ökotudatosságban: a vállalat számára a variábilis használat és általában a rugalmasság legalább ilyen fontos. Előadótermüket például hivatalos és informális összejövetelekre is használják, így négyzetméter-veszteség nélkül, gazdaságosan tudják igénybe venni a rendelkezésre álló területet. A vezetőség az előbbieken felül a dolgozók flexibilis munkavégzését is támogatja: az irodában olyan asztalokat használnak, melyek álló és ülő testhelyzethez egyaránt alakíthatók.


Skanska HQ Budapest - építész: Erdélyi Linda, Dobos András, Gáspár Virág Anna, Korényi Balázs (LAB5 Architects) - fotó: Batár Zsolt

Skanska HQ Budapest - építész: Erdélyi Linda, Dobos András, Gáspár Virág Anna, Korényi Balázs (LAB5 Architects) - fotó: Batár Zsolt

 

A Skanska új magyarországi központja, amely az Év Irodája 2017 Design kategóriájának döntősei közé is bekerült, a vállalattól már megszokott ökologikus és humánus elveket tükrözi, mégpedig hosszútávú megoldás igényével. A LAB5 tervezőinek közreműködésével a vállalat irodája továbbra is alkalmas – és nem mellesleg kényelmes – teret biztosít a kooperatív munkához és a jövőbeli tervek megvalósításához.

Kőrösi Boglárka

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »