építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

SKANSKA Green House projekt

A SKANSKA új irodaépülete a XIII. kerület központi részén helyezkedik el, a Lehel tér és a Dózs György út között. A Pintér Tamás és munkatársai által tervezett Green House építészeti-műszaki megközelítései és megoldásai az ingatlanfejlesztési piacon jelentős innovációt jelentenek, megcélozva a jövő humánus, energiahatékony és felelősségteljes irodaépítészetét.  

Az épület a forgalmas Váci út és Lehel út közötti városrész központi “zöld szigetén“ helyezkedik el. A városközpontba tartó fő kerékpárútvonal a főbejárat előtt halad el. Az épület U alakú elrendezésben követi a környező utcák vonalát, védett belső kertje délkeleti irányban a szomszédos óvoda kertje felé nyitott. A belső kert kiakaítása túllépve a díszkert jellegen intenzív használatra bátorítja az épületben dolgozókat. A főbejárat a Kassák Lajos utcáról nyílik, amelyhez a földszintet átszelő előcsarnok kapcsolódik, belső utcaként kapcsolva össze a Tüzér utcai bejárattal. Az üvegezett tér a belső kerthez nagy felületű üvegezéssel kapcsolódik. A földszint és az első emelet teljesen üvegezett felületű, reflektív és dinamikus alapot nyújtva a tömörebb felületképzésű felmenő szinteknek, amelyek nagytáblás kerámia lapokkal burkoltak. Mivel az épületgépészeti berendezések döntően a pinceszinteken kerültek elhelyezésre, a tetőszinten lehetővé vált egy körpanorámás penthouse irodaszint kialakítása. Minden látható tetőfelület zöldtetővel fedett, a földszinten intenzív, a tetőszinteken extenzív kialakítással.

Green House, fotó: Zsitva Tibor

Green House, fotó: Zsitva Tibor

Green House, fotó: Zsitva Tibor

Az irodaterületek bőséges, automatikusan vezérelt külső árnyékolókkal kontrollált természetes megvilágítást kapnak, az ülő munkahelyek esetében is kellemes kilátást biztosítanak a környező épületekre és zöldfelületekre. Az előregyártott építési rendszer által lehetővé tett 13,5 m-es fő fesztáv rendkívül flexibilis alaprajzi kialakítást tesz lehetővé.

Green House, fotó: Zsitva Tibor

Az épület tartószerkezete a felmenő szinteken előregyártott vasbeton elemekből épült fel, amely a nagy fesztávok mellett lehetővé tette a gyors, a környezetet minimálisan terhelő és egyúttal balesetmentes munkát, amely a SKANSKA számára elsőrendű jelentőséggel bír. Az épület homlokzata szintmagas előregyártott elemekből épült fel, alumínium profilrendszer alkalmazásával, igénybe véve a korai fázisban elhelyezett homlokzati tisztító rendszert - elkerülve az épület felállványozását.

Green House, fotó: Zsitva Tibor

Green House, fotó: Zsitva Tibor

Green House, fotó: Zsitva Tibor

Az épületgépészeti rendszerek nagy hatékonysággal, maximális energia-visszanyeréssel üzemelnek, a beruházó által célként kitűzött minimális energia felhasználás és a LEED Platinum minősítés elérése érdekében. A beépített hűtővezeték-hálózattal aktivált résfalak segítik az épület energetikai rendszereit a talajhő hasznosításával. Kísérletképpen egy pinceszinti cölöpcsoport is aktiválásra került, lehetővé téve a folyamatos megfigyeléseket a technológia későbbi széles körű alkalmazása érdekében. Teljes körű épületfelügyeleti és monitoring rendszer készült az épületben, lehetővé téve a hatékony működést és a beépített rendszerek teljes élettartam alatti megfigyelését és optimalizálását.

Green House, fotó: Zsitva Tibor

Green House, fotó: Zsitva Tibor

A Green House projekt építészeti-műszaki megközelítései és megoldásai az ingatlanfejlesztési piacon jelentős innovációt jelentenek, megcélozva a jövő humánus, energiahatékony és felelősségteljes irodaépítészetét.

Pintér Tamás
építész

vélemény írásához jelentkezzen be »