építészet : környezet : innováció

Lengyelország nyerte az Arany Oroszlánt a Velencei Építészeti Biennálén

Kiosztották a Velencei Biennálé 11. Nemzetközi Építészeti Kiállításának díjait.
A legjobb résztvevő nemzetként Lengyelország Hotel Polonia: Az épületek utóélete című kiállítása nyerte az Arany Oroszlán-díjat

A Velencei Biennálé nemzetközi zsűrije szeptember 13-án délután a velencei Teatro Piccolóban kiosztotta a 11. Nemzetközi Építészeti Kiállítás díjait.

A díjazottak:

Arany Oroszlán-díj a legjobb résztvevő nemzetnek:

Lengyelország, Hotel Polonia: Az épületek utóélete – Giardini
(Nicolas Grospierre, Kobas Laksa; nemzeti biztos: Agnieszka  Morawińska; kurátorok: Grzegorz Piątek, Jarosław Trybuś)

 

Hotel Polonia: Az épületek utóélete
Hotel Polonia: Az épületek utóélete
Hotel Polonia: Az épületek utóélete
 

 

A zsűri a lengyel pavilont az épületek élettartamával kapcsolatos téma kibontásának szellemességéért, technológiai megoldásaiért és intelligens felvetéseiért értékelte. A művészeti és építészeti kiáltvány határán mozgó pavilon az egyes zsűritagok képzeletét és interpretációit a legkülönbözőbb irányokba vitte el. Ezzel az idei biennálé témájára és szellemiségére ez a pavilon adta a legjobb választ, miközben a képviselt nemzet iránti intim lojalitást is kifejezte.

Arany Oroszlán-díj a nemzetközi kiállítás legjobb installációjáért:
Greg Lynn Form (USA): Bútorok újrahasznosított játékokból – installációs kiállítás, Corderie dell’Arsenale

 

Greg Lynn Form: Bútorok újrahasznosított játékokból
Greg Lynn Form: Bútorok újrahasznosított játékokból
Greg Lynn Form: Bútorok újrahasznosított játékokból
 

 

Greg Lynn újrahasznosított játékokból készített experimentális bútorai fejezték ki leginkább a biennálé címében foglaltakat (Ott, kint: Építészet az építésen túl). A kísérletezés Greg Lynn esetében a kutatást testesíti meg, és műve egyetlen bátor gesztussal nyújt olyan új megoldást, amelynek segítségével tudásban és technológiában is lehetőség nyílik a téma továbbfejlesztésére. Bár installációja provokatív, újrahasznosított játékokból készített bútoraival egy teljesen új szemléleten keresztül kapcsolja össze az újrahasznosítást a hagyományos építészeti problémákkal (jelentés, esztétika és a gyártási technológiák továbbfejlesztése).

Ezüst Oroszlán-díj a nemzetközi kiállítás legígéretesebb fiatal építészének:
Elemental csoport (Chile) – experimentális építészeti kiállítás, Padiglione Italia, Giardini

 

Elemental csoport, Chile
Elemental csoport, Chile
Elemental csoport, Chile

 

A zsűri figyelmét a kiállításon felkeltette az a tény, hogy az építészek különböző generációi egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a világ jelenlegi problémái, például a környezetszennyezés, a szegénység növekedése, és a politikai feszültségek problémái felé projektjeikben. Ennek elismeréseként a zsűri az Ezüst Oroszlán-díjat a chilei Elemental csoportnak ítélte oda. A kiállított projekt olyan magas szintű építészeti tudást mutat a gazdaság, az építés és a design terén, amellyel a csoport a helyi kontextus érzékeny figyelembe vételével egyszerre hoz létre kisköltségű lakásokat, és indukál gazdasági fejlődést a helyi közösségek számára.

Arany Oroszlán életműdíj:
Frank O. Gehry

Arany Oroszlán építészettörténeti életműdíj:
James S. Ackerman (Andrea Palladio születésének 500. évfordulója alkalmából)

Frank O. Gehry
James S. Ackerman

 

A 11. Nemzetközi Építészeti Kiállítás nemzetközi zsűrije:
A zsűri elnöke: Jeffrey Kipnis (USA), kritikus, az ohio-i egyetem tanára;
A zsűritagok: Paola Antonelli (Olaszország), a New York-i MoMA építészeti és design részlegének kurátora; Max Hollein (Ausztria), a frankfurti Städelsches Kunstinstitut és a Schirn Kunsthalle igazgatója; Farshid Moussavi (Irán), a londoni Foreign Office Architecture alapítója és a Harvard Egyetem tanára; Luigi Prestinenza Puglisi (Olaszország), kritikus, történész és a római  La Sapienza egyetem kortárs építészettörténeti tanára.

További információ: www.labiennale.org

vélemény írásához jelentkezzen be »