építészet : környezet : innováció

Lillafüredi pisztrángtelep és pihenőpark

Hitró Ágnes már előző diplomatervében is Lillafüreddel foglalkozott, és miskolciként fontos feladatnak tartja ennek az egyedülálló földrajzi adottságú térségnek a fejlesztését, még vonzóbbá tételét, ezért esett a választása a festői helyszínen lévő Lillafüredi pisztrángtelepre.

ELŐZMÉNY

A pisztrángtelepről röviden

A lillafüredi pisztrángtelepet, a Magyar Királyi Erdőigazgatóság építette 1932-ben, a Bükk-hegység szívében a Hámori-tótól 4 kilométerre. Jelenleg a Bükki Nemzeti Park területén található gazdaság, a Garadna-völgy merész hegyfalai közt kanyargó patakra és a Margitforrás vizére települt. A gazdaság 1,0 hektáron 3700 m2 vízfelülettel, 18 medencével üzemel.

A tiszta vizű tavakban sebes pisztrángot (Salmo trutta m. fario Linné,1758.), szivárványos pisztrángot (Onchorhynchus mykiss Walbaum, 1792.), és pataki szajblingot (Salvelinus fontinalis Mitchill 1815.) szaporítanak, évente fél millió ikrát keltetve.

Az őshonos sebes pisztrángot már csak itt tenyésztik nagyobb tételben Magyarországon, és tartanak fenn génbank i jelleggel egy törzsállományt. A szivárványos pisztráng három törzse található itt, az eredeti vagy acélos fejű (Onchorhynchus mykiss gairdnerii), a Kamloops (Onchorhynchus mykiss kamloops), és az országban egyedül itt fordul elő egy kisebb törzse az arany pisztrángnak (Onchorhynchus mykiss aguabonita). Évente tíz-ötvenezer darab pataki szajblingot is szaporítanak, és annak sebes pisztránggal alkotott hibridjét, a tigris pisztrángot.

alsó medencék a szolgálati lakással és az erdei halsütödével, fotó: Hitró Ágnes

A telep teljes vertikummal működik, a szaporítástól az áruhal kibocsátásig, és értékesít ikrát, zsenge, előnevelt, és egynyaras ivadékot. A fő profil azonban az étkezési pisztráng előállítása. A gazdaság kis tételben, kiváló minőségben termeli ezt az igen ízletes halkülönlegességet. A nagyszerű íz, és a kiváló húsminőség titka az, hogy a tavakat kristálytiszta forrásvíz táplálja, a hagyományos tenyésztési technológia, a természetes takarmányozás és az, hogy a vevő itt mindig frissen fogott halat kap. (forrás: www.pisztrangtelep.hu)

ÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ

Lillafüred turisztikai vonzerejének emelése folyamatosan foglalkoztatja a városépítő, -fejlesztő szakembereket. A tervezett projektek közül egy, a függőkert rekonstrukciója már megvalósult. További fejlesztések kezdődnek, mint pl. a volt Zalka Máté laktanya „Lillafüredi DVTK Szabadidőparkká” alakítása.

Már előző diplomatervemben is Lillafüreddel foglalkoztam, és miskolciként fontos feladatnak tartom ennek az egyedülálló földrajzi adottságú térségnek fejlesztését, még vonzóbbá tételét, ezért esett a választásom a festői helyszínen lévő Lillafüredi pisztrángtelepre.

a takarmány raktár, a Garadna patak medre és a „sziget”, fotó: Hitró Ágnes

Lillafüred számos attrakciót tartogat az ideérkező vendégek, kirándulók számára. Ilyen helyszín többek között a pisztrángtelep is, ami több ezer vendéget fogad évente. Azonban a telep jelenlegi állapota nem elég rendezett a vendégek fogadására. Ezért úgy gondoltam, hogy diplomatervemben a lillafüredi pisztrángtelep arculatának megújítása, a gazdasághoz tartozó funkciók bővítése, ill. turisztikai vonzerejének növelése lesz a cél.
A telepet a Vásárhelyi István sétányról lehet megközelíteni egy meredek lehajtón át. Az ideérkező vendégeket a bejárat mellett az 1938-ban épült Vásárhelyi István háza fogadja. További két épület 1942-ben épült hasonló fa és kő textúrával, az egyik jelenleg takarmány raktárnak, a másik földszinten keltetőnek, az emeleti rész szolgálati lakásnak ad helyet. Mivel a telep jelenlegi arculatát ez a három épület határozza meg, ezért ezek kisebb belsőépítészeti átalakítással, funkciójuk megváltoztatásával a tervezési feladat részét képezik, de tartószerkezeti átalakítás nem történik.
A halsütödéhez tartozó szezonális épületek (konyha, fedett közösségi terasz, ételkiadó, halfeldolgozó bódé, ill. két nyitott gépkocsi tároló) lebontásra kerülnek.

Célom, hogy a lillafüredi pisztrángtelep jelenlegi funkcióit bővítsem, korszerűsítsem, attraktív jellegét felerősítsem. Egy egységes építészeti arculat kialakítása, a kibővült program kínálat - Lillafüredi Állami Erdei Vasút megálló kialakítása, egész évben működő étterem- jelentősen megnövelhetné a telepre látogatók számát.

Vásárhelyi István háza jelenleg személyzeti öltöző, raktár. Az épületet egy kisebb múzeummá alakítom át, amiben helyet kap, Vásárhelyi István emlékszobája, és egy kiállító helyiség. A terasz beépítésre kerül így kialakítva előteret, szélfogót. Vásárhelyi István 1933-tól haláláig (1968) dolgozott telepen.
A meglévő takarmány raktár funkciója nem változik. Keleti homlokzatához egy új gazdasági épületrész kerül, amiben helyet kap keltető, kutatólabor, iroda és egy feldolgozó, -csomagoló helyiség, ami az emeleti szinten lévő haleladás,- szállítás helyiséggel áll kapcsolatban.

Vásárhelyi István Háza, fotó: Hitró Ágnes

A szolgálati lakás földszintjén és az épület előtt most keltető működik, és itt kerül eladásra a konyhakész pisztráng.
Ezek a funkciók a tervezett gazdasági épületbe költöznének, így ez az épület teljes egészében a telepet üzemeltető családnak adna otthont.

A telep a szolgáltatásai:
- áruhal kibocsátás, - ikra, előnevelt, egynyaras ivadék értékesítése, - fő profil, az étkezési pisztráng előállítása, - „erdei halsütöde” (szezonális),
- horgászási lehetőség, - takarmányozási, keresztezési kutatások, - megye vizeinek halfaunisztikai, ökológiai felmérése, szaktanácsadása.

TERVEZETT ÉPÜLETEK BEMUTATÁSA

A telephelyen kialakításra kerülő épületrészek egy hosszan elnyúló, keskeny vendéglátó egység, ami 3 traktusból áll, aminek nyugati végéhez egy zárt bejárati folyosó csatlakozik, ez teremt kapcsolatot a telephely bejáratával, ill. biztosítja a Garadna patakon és a halas csatornán való átkelést is. Ennek az épülettömegnek a kialakítása korlátozott volt, hiszen a kisvasút és a halas csatorna közötti terület került beépítésre.

Az első traktusban helyet kap étterem, konyha, fekete-fehér mosogatóval, zöldség és húsfeldolgozó helyiséggel. Kialakításra kerül a konyhai dolgozók számára egy öltöző, zuhanyzó helyiség. Egy műszakban dolgozók száma 6 fő. Továbbá az étteremben fogyasztó vendégek számára is kialakításra kerül mellékhelyiség.

Látványterv

Az étterem 44 fő vendég fogadása alkalmas, ami szükség esetén maximum 50 főre bővíthető. A középső traktusban souvenir bolt, jegypénztár, raktár és a hulladéktároló kap helyet.

A harmadik egységben kialakításra kerül a telephelyre látogató, kiránduló vendégek számára női, és férfimosdó- wc ill. egy mozgáskorlátozott wc. A telephely üzemeltetését végző személyzet számára öltöző zuhanyzó, továbbá egy gépészeti helyiség, ahová a vízhőszivattyúhoz szükséges berendezéseket telepítik.

Az éttermi egység szerkezete faváz, ami egy megemelt „pódiumon” áll, célja, hogy a kisvasút padló szintje a pódium felső síkjával egy szintben legyen, megkönnyítve a fel-leszállást a gyermekek és idősebbek részére. Anyaghasználatára a fa textúra jellemző, a kisvasút felöli déli homlokzaton látszó beton felület jelenik meg, ami a vasúti peron hangulatát idézi. Az élénk narancssárga panel pedig a jegypénztárt hangsúlyozza.

Ehhez a tömeghez csatlakozik a fedett nyitott terasz, ami az étteremmel, ill. jó idő esetén a kinti grillezővel áll kapcsolatban. Tömegkialakítása az étterem egység szabályos linearitására utal vissza, a halas csatorna két partjára feszítve a két épületet. Így nem csak, védelmi funkciót tölt be, hanem az egyébként is kevés alapterülettel bíró „szigetből”, pihenő parkból kapunk nagyobb egységes hasznos területet. Ennek a fedett terasznak keleti végében egy kilátó kerül kialakításra, ahonnan az alsó tavak medencéit lehet belátni. Mivel az alsó tavak medencéi a látogatóktól elzárt terület, így a tógazdaság működésének bemutatása, ill. látvány etetés megtekintése ebből a kilátóból történne.
A terasz egyedi gyártású acélváz szerkezet, ami faburkolatot kap a padozatán, ill. a födémen. Az oldalfalakat ipari rostaszövet borítja, ennek transzparenssége közelebb hozza a természetet, ugyanakkor határozott térelhatárolást jelent, mint anyagában, mint megjelenésében.

Látványterv

A takarmány raktár keleti homlokzatához, egy új gazdasági épület kapcsolódik.
Szerkezetét tekintve monolit vasbeton, külső burkolata fa. Az épület tömege, a Vásárhelyi István sétány finoman megtörő nyomvonalát követi, emeleti szinten 2 kubust kialakítva. Ezek a kubusok az autóval érkezők számára fontos, jelzésértékű pontok. A keleti oldalon lévő dobozban egy akvárium, ill. gépészeti berendezés kap helyet. Az akvárium egy olyan attrakció, ami erősen jellemzi a telep arculatát, a sétány egyben turista útvonal is, így „kényszer pihenőt” is biztosít. A második kubusban a haleladás - szállítás történik. A haleladás azok számára, akik csak halat szeretnének vásárolni, továbbá a csomagolt, füstölt előhűtött pisztráng szállítása a környező éttermekbe, boltokba, így a szállítás - fuvarozás nem zavarja a pihenőparkban tartózkodó vendégeket.

Látványterv

Fontos volt még parkolók létrehozása, így a gazdasági épület zárófödéme, egyben 6 férőhelyes gépjármú parkolót biztosít. Erről a szintről lépcsőn közelíthető meg a park, ezt a lejárati lépcsőt egy kapuzat jelöli.
Remélem diplomatervemmel felkeltettem az érdeklődést a festői környezetű Lillafüredre és természetesen a pisztrángtelep meglátogatására.

Hitró Ágnes

 

 

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »