építészet : környezet : innováció

Lövészárok a Vérmezőn

Megérteni? Soha nem fogjuk. Nincs az a fénykép, az a film, amely képes hűen tükrözni a csontokig maró hideget, bűzt és fájdalmat, amelyet katonáink átéltek a fronton. A Ritter Dániel tervezte emlékhely célja nem utópisztikus, csupán balzsamot, vigaszt nyújt a fájó sebekre. A koncepcióért kiemelt megvételben részesült az első világháborús emlékmű ötletpályázaton.

Koncepció - érzelmi szempontok

A koncepció alapja a lövészárok, mint a világháború szimbóluma. A lövészárok, ahol harcoltak, küzdöttek és persze éltek a katonák, a mai ember számára ez a háború legkézzelfoghatóbb emléke. A lövészárok, amelynél több borzalmat semmi nem látott a háborúban. A lövészárok mely egyszerre tragikus és mégis gyönyörű. Gyönyörű, hiszen a háború talán legemberibb és szerethetőbb pillanata volt, amikor a lövészárkokban egymással farkasszemet néző katonák karácsony este letették a fegyvert és együtt töltötték a szentestét. Nem volt ott helye ellentétnek, csak szeretetnek. Úgy vélem méltó emlék és helyszín egy absztrahált lövészárok, amely hosszával és méreteivel fejhajtásra és csendes sétára késztet. A lövészárok, amely anno családokat választott szét, most nemzetet kovácsol össze.


I. világháborús emlékmű - építész: Ritter Dániel


Részlet a zárójelentésből

javasolt helyszín: Vérmező

A Vérmezőre javasolt pályázatok közül a legjobb, és a lövészárokra javaslatot tevő pályaművek közül is a legjobban kitalált kompozíció. Jelentős hosszúsági mérete ellenére nem rontja el a park zöldfelületét. A parktól elválasztó két oldali vízfelület nagyvonalú megoldása az elkülönülésnek és az együttélésnek. Az Attila úttal párhuzamos kialakítás jó megközelítést tesz lehetővé. Az emlékhely a park zöldfelületeit érintetlenül megőrzi és hosszan elnyúló vízfelülettel kellemes pihenő - találkozó - oktató - /iskola háttérben/ térré válhat a parkon észak-déli irányban átvezető sétaút. Megjegyezve: az emlékhely térbeli kijelzése indokolt lenne.


I. világháborús emlékmű, metszet - építész: Ritter Dániel


A környezetével a legkiemelkedőbben harmonizáló, egyszerű, hatékonyan és gazdaságosan megvalósítható, mégis nagyvonalú és egyszerűségében is monumentális elképzelés, a vízmedence azonban üzemeltetési kihívásokat jelent.

Jó helyen van, jó ötletet valósít meg, az emlékműjelleg talán még erősíthető lenne.

A pályaművet Bíráló Bizottság kiemelten értékeli, ezért rangsorolás nélkül kiemelt megvételben részesíti.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »