építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Madárbarát kertben áll az építész háza

Két építész, egy öreg ház és a kert, ahol a felnőtt fák között énekesmadarak élnek. Taskovics Andrea és Tóth Róbert Ádám építészek saját otthont teremtettek a nagyszerű adottságú telken, amely minden évszakban élettel veszi körül az új szárnnyal bővített emberléptékű épületet.

Az építész, amikor saját házát tervezi érdekes módon nem alakul át megrendelővé. Építész marad. Ketten vagyunk építészek, a kis családunknak kerestünk házat Vácon. Először megtaláltuk A várost. Vácot nagyon szerettük, és szeretjük ma is, hogy itt lakhatunk. Később kerestünk házakat. Majd rájöttünk, hogy mi nem házat keresünk, hanem hangulatot, ami a házat körbeveszi.

Tervek

A magnóliafa első virága - fotó: Tóth Róbert Ádám

Sok idő után találtunk egy nagyon rossz házat, egy nagyon szép, eldzsungelesedő, növényekkel-madarakkal teli kertben. A kert tele volt fákkal, ami nagyon jó, mert ha mi ültettük volna őket, akkor soha nem láthatnánk olyannak, amilyenek ezek itt, már most. Fenyő, dió, cseresznye, meggy, szilva, birsalma, füge. Legtöbbjük túl is élte az építkezést. A mikroklíma megmaradt, a madarak visszatértek.

Madárbarát kertben az építész háza - fotó: Tóth Róbert Ádám

Koncepció

A ház az 1930-as években épült nagyméretű téglából, s mint kiderült az összes téglája címeres. A régi kis házhoz sokszor hozzátoldottak, ezeket mi visszabontottuk az eredeti állapotig, és ehhez építettünk hozzá. A magastetős T-alaprajzhoz egy alacsony hajlásszögű pavilonos épületrész csatlakozik, mely a nappali terét foglalja magában. A nappali része a kert: egy nagyméretű üvegfal által folyamatos szemlélői lehetünk kertünk eseményeinek. Nem gondoltuk volna, hogy a cinkék, rigók, gerlék, rozsdafarkúak, zöldikék ilyen életet hoznak a kertbe, s ezzel a házba is.

Tavasz - fotó: Tóth Róbert Ádám

Az építkezés

Az építkezést egy maroknyi kis összeszokott csapat végezte, folyamatos tervezői/tulajdonosi aktív részvétellel. Amit lehetett felhasználtunk, a lehető legtöbb anyag (a föld, a tégla, a fa, a fémek) a telken maradt, újrahasznosításra került. A ház, mint ahogyan az a képeken is látható folyamatosan fejlődik, nincs kész.

Madárbarát kertben az építész háza - fotó: Tóth Róbert Ádám

A tetőfedő anyagról

Az alacsony hajlásszögű tető burkolását nagy dilemma volt megoldani. Végül is a Prefa Prefalz, állókorcos fémlemez fedését választottuk, mely nem volt olcsó, de a tető geometriája miatt profi anyagra és profi kivitelező csapatra volt szükségünk ahhoz, hogy a tető megfelelő minőségben készüljön el. Jó választás volt. Az antracit színű lemez remekül illeszkedik a téglához, fához, vakolathoz, nem kirívó, mégis elegáns megjelenést kölcsönöz ennek a vidéki kis háznak.

Tóth Róbert Ádám, Taskovics Andrea

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »