építészet : környezet : innováció

Mecanoo: A Delfti Műszaki Egyetem Könyvtára, 1998A Delfti Műszaki Egyetem kampuszát három évtizeden keresztül az 1960-as években emelt Broek & Bakema-féle robosztus beton-auditórium határozta meg. Az egyetem a kilencvenes években elérkezettnek látta az időt, hogy ne csak új épületet biztosítson a világ egyik legnagyobb műszaki könyvtárának, hanem egyúttal informális kampusz-hangulatot teremtsen és tompítsa az űrhajószerű betonkolosszus kisugárzását.

A Mecanoo felcsippentette az auditóriummal szemben a gyep szélét, és kicsit megemelve a könyvtár tetejévé változtatta. A dombot karcsú acéloszlopok tartják, amelyek üvegezett felületeket fognak közre, így kívülről is követhető a benti csendes tevékenység. A dombba egy hatalmas kúp fúródik, ami négy emeletnyi hagyományos tanulótérnek ad otthont. A negyven méter magasan a domb fölé emelkedő kúp csúcsa nappal természetes fényt biztosít a belső olvasótereknek, éjszakánként pedig látványosan kivilágítják. A könyvtár bejáratához széles lépcsősor vezet, onnan lehet az előtérbe, majd a tágas olvasótérbe jutni.

Az új könyvtár két szempontból mindenképpen újítást hozott: egyrészt visszahozta a régi könyvtárban raktárakba stószolt könyveket a közös olvasótérbe, így most mintegy 80000 közelmúltbeli kiadvány közvetlenül hozzáférhető a négyemeletes, acélvázas polcokon (a többi könyvet a földalatti temperált raktárakban tárolják).

A másik újítás az épület környezettudatos kialakításával kapcsolatos: a füvesített tető tömege kellő mértékben sűrű ahhoz, hogy az épületet szigetelje, és a könyvtár kevésbé legyen kitéve a hőmérséklet ingadozásának. Ugyanakkor a dombtető tökéletesen hangszigetel is, és a növényzet által megtartott esővíz nyaranta természetes hűsítést biztosít. A homlokzatok is fontos szerepet játszanak az épület környezeti stratégiájában: kívül duplán üvegezett felületekből állnak, melyek síkjait 14 mm széles, árnyékolóval ellátott szellőztető üreg választja el egymástól; belül tolóablak csatlakozik hozzájuk.

Az épületben körülbelül ezer tanulóhely van, 300-hoz tartozik számítógép. A kúpban található tereken kívül a földszinten és az első emeleten is vannak kutatóhelyek; az irodák az épület üvegfalaihoz csatlakoznak.

Terület: 15000 m2
Tervezés: 1993-1995
Építés: 1996-1998

 
 

som
Fotó: me>mo, Somlyódy Nóra

A havi téma megjelenések támogatója a

Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége

vélemény írásához jelentkezzen be »