építészet : környezet : innováció

Média Építészeti Díja 2012: telt ház, meglepetés és építészeti stand-up a megújult Katonában

Megtelt a közel négyszáz fős, megújult budapesti Katona József Színház a nyolcadik alkalommal megrendezett Média Építészeti Díj – nyilvános zsűrizés és díjátadó – rendezvényére 2012. október 25-én. A 9 fős zsűri terv kategóriában Marosi Miklós, Göcsei Sándor és Rabie Anisz XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környékére készített tervét értékelte a legmagasabbra. Épület kategóriában a Média Építészeti Díját a Zsolnay Kulturális Negyed nyerte. A Zsolnay tervezését 2006-ban országos tervpályázaton nyerték el az MCXVI Építészműterem tervezői, Baranyi Csaba Kata, Herczeg László, Pintér Tamás János.

Megtelt a közel négyszáz fős, megújult budapesti Katona József Színház a nyolcadik alkalommal megrendezett Média Építészeti Díj – nyilvános zsűrizés és díjátadó – rendezvényére 2012. október 25-én. Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus sajtójának ismert szerkesztőiből, újságíróiból álló 9 fős zsűri terv kategóriában Marosi Miklós, Göcsei Sándor és Rabie Anisz XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környékére készített tervét értékelte a legmagasabbra. Épület kategóriában a Média Építészeti Díját a Zsolnay Kulturális Negyed nyerte. A Zsolnay tervezését 2006-ban országos tervpályázaton nyerték el az MCXVI Építészműterem tervezői, Baranyi Csaba Kata, Herczeg László, Pintér Tamás János, akik a projekt megvalósítására több építészirodát is meghívtak, így ezzel a díjjal számos építész tervező sikeres együttműködésének eredményét értékelte kimagaslónak a zsűri.

 

A győztesek - A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Fazakas Bálint, Árendás Gergely - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Fegyverneky Sándor, Bachmann Bálint - fotó: Kerekes Zoltán
 

 

A Média Építészeti Díja Közönségdíját az index.hu-n lezajlott internetes szavazás eredményeképpen épület kategóriában a Göbölyös Kristóf, Farkas Zoltán, Szász Mária, Palai Patrik, Tallián Csizmadia Anikó építészek munkája, egy erdőszéli, budai családi ház nyerte. A Közönségdíjat terv kategóriában az epiteszforum.hu oldalán lezajlott szavazáson Báry Anikó és Varga Csaba FSH V.I.P pavilonra kiírt hallgatói ötletpályázatának döntős terve nyerte.

 

A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
 

 

Árendás Gergely elnök idén másodszor adta át az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület által az év legjobb fejlesztését jutalmazó IFK Különdíját, amit idén a Mikó László, Fazakas Bálint és Kürtösi Péter által tervezett Kecskeméti Uszoda nyerte el.

Most először az eseményhez kapcsolódóan a Holcim aFenntartható Építészetért címmel különdíjat adományozott, melyet Fegyverneky Sándortól, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány kuratóriumának elnökétől vehetett át a tervező csapatok nevében Bachmann Bálint (Bachman & Bachmann Építésziroda) és Dr. Stocker György (Stockplan Bt.) a pécsi Szentágothai Kutatóközpont (Science Buliding) tervezéséért. „Azt gondolom, ez a díj kiváló alkalmat biztosít arra, hogy rangos elismeréssel honoráljuk azon építészeket, akik olyat alkotnak, mely nem csak szép és időtálló, de fenntartható is, s ezáltal hozzájárul, hogy a jövő generációi is élhető környezetet kapjanak örökül. A Bachman & Bachmann Építésziroda Kft. egy olyan pályázatot nyújtott be, melynek megvalósítása során rendhagyó módon érvényesültek az ökoépítészet és a fenntarthatóság elemei. A Szentágothai Kutatóközpont három épülettömbjét különböző hőenergia-rendszerrel tervezték. Az egyik épületet megújuló energiából termelt távhővel, a másikat talajszondás földhővel fűtik. A harmadik épülettömb két rétegű homlokzata a napenergiát hasznosítja. Az innovatív épületegyüttes intelligens módon (állapotjelzés, mérés, szabályozás, távműködtetés, adattárolás számítástechnika segítségével) működik. A különböző fűtési rendszerek hosszú távú tanulmányozását, összehasonlítását a Pécsi Egyetem építész és épületgépész hallgatói végzik” – indokolta a döntést Fegyverneky Sándor építészmérnök, a "Fenntartható Építészetért" különdíjat odaítélő zsűri elnöke.

 

A Média Építészeti Díja 2012, Lehoczky Zsolt - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Gyürki Kiss Pál, Dévényi Márton - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
 

 

Rádóczi (f) László építész az est során bemutatott és értékelt 11 projekt közül háromban is alkotóként szerepelt, a díjnyertes Zsolnay Negyed tervezésében is részt vett. Az epiteszforum.hu a Média Építészeti Díjának nyilvános zsűrizésével és a díjak átadásával ünnepelte 12. születésnapját. A tervek és a házak bemutatása előtt Marosi Miklós építész, Pásztor Erika Katalina, Bardóczi Sándor és a zsűri elnöke, Devich Márton köszöntötte az est díszvendégét, az idén 81 éves Borvendég Béla építészt egy róla készült portréfilmmel. Meglepetésképpen a laudáló Marosi Miklóst is köszöntöttük 70. születésnapja alkalmából. Az építészeti prezentációk után fellépett Tóth Szabolcs (Szomszédnéni Produkciós Iroda) humorista, aki ezen az estén Erdélyben végzett építészként is szórakoztatta a közönséget a Katona színpadán.

A médiazsűri most is két kategóriábantervek és megépült házakpontozhatott az építészeti bemutatók után. A hangsúlyozottan laikus zsűri véleményét három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Kovács Dániel a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid az urbanista.blog.hu szerzője egészítette ki. 

 

A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Szelecsényi Balázs, Auth Adrián - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Devich Márton - fotó: Kerekes Zoltán
 

 

A Katonában bemutatott épületeket és terveket 124 projektből egy nemzetközi szakmai előzsűri válogatta ki. Götz Eszter, a Régi-Új Magyar Építőművészet szerkesztője és Maruša Zorec, többszörös Piranesi és Plečnik-díjas szlovén építész mellett Kazimierz Kwasek lengyel építész, a w-a.pl alapító-főszerkesztője, Jan Kratochvil cseh építész, az archiweb.cz alapító-főszerkesztője, illetve Arpad Zachi, a romániai Arhitext magazin alapító-főszerkesztője közös döntése alapján idén sem volt könnyű dolga a médiazsűrinek, hiszen kiváló alkotásokból kellett kiválasztania a neki leginkább tetsző épületet és tervet. 

A zsűri tagjai:

Heti Válasz  Sümegi Noémi

Hír24 – Kövesdi Péter

M1 (Aranymetszés) – Mohácsi Szilvia

index.hu Földes András

Magyar HírlapZsiray-Rummer Zoltán

MTI – Devich Márton

muemlekem.hu – Kovács Olivér

Népszabadság – Szalai Anna

Portfólió.huCsűrös Csanád

Szakmai bírálók:
Kovács
Dániel, főszerkesztő, hg.hu
Zubreczki
Dávid, urbanista.blog.hu szerzője
Wesselényi-Garay
Andor, főiskolai docens, Nyugat-magyarországi Egyetem

 

A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Rabie Anisz és Marosi Miklós, Devich Márton - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Fegyverneky Sándor - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Tóth Szabolcs (Szomszédnéni produkció) - fotó: Kerekes Zoltán
 

 

Az est házigazdái Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője és Bardóczi Sándor tájépítész, az epiteszforum.hu rovatvezető szerkesztője voltak.

A rendezvényt az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület, Fiandre, Austrotherm, Holcim, Mapei, Nemzeti Kulturális Alap, OCÉ Hungária Kft., Autodesk, Lisys Fényrendszer Zrt., Leier, Hansgrohe támogatta.

 

A Média Építészeti Díja 2012, Mikó László, Fazakas Bálint, Kürtösi Péter - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Báry Anikó, Varga Csaba, Lányi András - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012 - fotó: Kerekes Zoltán
A Média Építészeti Díja 2012, Marosi Miklós, Pásztor Erika Katalin, Illyés Krisztina - fotó: Kerekes Zoltán
 

 

Médiapartnerek: Atrium, Heti Válasz, hg.hu, index.hu, portfólió.hu, MTI, Metszet, Tervlap, Octogon Architecture&Design, Octogon Online, HVG online, Magyar Hírlap, M1, Népszabadság, ingatlanhírek.hu, műemlékem.hu, urbanista.blog.hu, trendguide, hír24

Egyetemi partnerek: Építész Klub BME, Pollack HÖK, SZE Random Klub
6 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »