építészet : környezet : innováció

Megbújó minimalizmus Budaligeten

A Nanavízió nevű fiatal építészeti formáció, azaz Pajer Nóra és Soltész Noémi nemrég egy finom formavilágú, visszafogott, a kert ősfái között jól megbúvó családi házzal debütált. Bán Dávid írása.

Legalább két szerencsés találkozás előzte meg a budaligeti domboldalban húzódó, visszafogott, minimalista családi ház megszületését. Az Soltész Noémi építész és a megrendelő barátsága még a gimnáziumi időkre nyúlik vissza, az építészpáros pedig egy dániai Erasmus ösztöndíjnak köszönheti a találkozást, közös gondolkodásuk onnan datálható. A korábban különböző helyen dolgozó két építész, Pajer Nóra és Soltész Noémi esténként próbálgatták saját kreatív ötleteiket pályázatokba beleilleszteni, majd megalapították a Nanavízió stúdiót.

2010-ben érkezett a megrendelés, amely jó debütálási lehetőséget jelentett a Nanavíziónak. A gimnáziumi barátnő kereste meg az építészárost azzal, hogy Budaligeten vásárolt telkükre szeretnének szolid méretű, nem hivalkodó családi házat építeni, amire anyagi korlátaik miatt befutott irodát nem tudnak felkérni. Teljes szabadságot adva bízták meg a Nanavíziót, aminek ez ideális alkalom volt a bemutatkozásra, így az építészpáros a megrendelői egyetértésben készíthette el első saját házát, ezzel mindkét oldalról egy „win-win” szituáció rajzolódott ki. A megrendelő család komoly hangsúlyt fektetett a minőségi kivitelezésre, ehhez Korompay Attilát bízták meg a kiviteli és belsőépítészeti tervek elkészítésével.


metszet - budaligeti családi ház - tervező: Pajer Nóra, Soltész Noémi


A közösen formálódó, 140 négyzetméteres nettó beépítettségű ház végül négy év alatt valósult meg. Az első komoly kötöttség maga a meredek lejtésű telek, illetve az azon álló 40 nm-es kocka alakú nyaraló volt, ami az elképzelések szerint, valamilyen formában mindenképpen beépül a születendő családi házba. Az ősfás környezetben álló telek a nehéz terepviszonyai mellett ugyanannyira ihletet is adott az építészeknek, hiszen egyértelmű volt, hogy a fákat bele kell komponálni az épületbe. A lejtés adta jelentős szintkülönbség miatt a telek alján álló fák lombkoronái szinte beköszönnek a ház ablakán, egyben kellemes, zöld rejteket is biztosítva az épületnek. Az ötletelés során még az is felmerült, hogy az épület foglaljon magába egy fát, ezt azonban a várható kivitelezési nehézségek miatt elvetették. A fák azonban továbbra is kiemelt szerepet játszottak a tervben és a megvalósításban egyaránt.


budaligeti családi ház - tervező: Pajer Nóra, Soltész Noémi - fotó: Bujnovszky Tamás


A háromszintes, lényegében két különálló elemből összeálló ház strukturálisan megtartotta, magába fogadta a régi épületet, a két rész között azonban anyaghasználatban egy határozott, az egységet mégis szépen megtartó cezúra jött létre. A meglévő, szabályos kubust formáló ház fekete vakolatot, míg az ehhez kapcsolódó új, „kutyaól” alakú szárnya ezüs színű fémburkolatot kapott. A ház szerkezetének a több verzió közül végül a belső terekben domináló látszóbeton megoldást választották, így lett a költséghatékonyságból építészeti koncepció. A földszinten kialakított nappali, nyitott konyha mellett található a szülői hálószoba a vizes helyiségekkel, felette hasonló elrendezésben a gyerekeknek szánt nappaliból nyílik az egyelőre egyterűnek meghagyott, de később akár három részre is osztható gyerekszoba. A jelenleg egy kisgyerekkel beköltöző család számára a ház szerkezete kellő rugalmasságot hagyott, további gyermekek születésével az emeleti helyiségek praktikusan újraoszthatóak.


budaligeti családi ház - tervező: Pajer Nóra, Soltész Noémi - fotó: Bujnovszky Tamás


A belsőépítészeti kialakításokban kreatívan segítő kiviteli tervek készítője ötletesen építette be a teret, a ridegnek számító látszóbetont megfelelő módon oldotta világos rételegelt lemez burkolattal, a konyhába letett hazai cementlap mintája derűs „retró” hatást tükröz, a térelválasztóként pedig a magyar kertek ezreit határoló, hagyományos kerítésrácsot vitte be. A minden irányban más arcot mutató ház természetes megvilágítása is jól megoldott, a nappali-dolgozó rész galériával elválasztott belső tere a mindkét oldalon teljes homlokzatot kitöltő üvegfallal nyílik az ősfás kertbe. A ház kellőképpen nyitott – érezhető a skandináv világból hozott ihlet – ugyanakkor szerencsésen kihasználva a telek tulajdonságait, a fás környezetet és a jelentős szintkülönbséget, jól el tud bújni a szomszédok és a kíváncsi szemek elől.

A fiatal tervezőpárosnak kitűnő tanulási lehetőséget biztosított a családi ház teljes tervezése és kivitelezése, a fiatalos, minden elemében szépen kitalált, letisztult végeredmény pedig miden fél számára örömet, kellemes megelégedést hozott.


budaligeti családi ház - tervező: Pajer Nóra, Soltész Noémi - fotó: Bujnovszky Tamás



Bán Dávid

 

vélemény írásához jelentkezzen be »