Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Megnyerni a lakosság szívét - a pozsonyi Stanica Nivy

1/13

Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas

?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
?>
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
1/13

Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas

Megnyerni a lakosság szívét - a pozsonyi Stanica Nivy
Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Megnyerni a lakosság szívét - a pozsonyi Stanica Nivy

2017.06.15. 10:30

Projektinfó

Szerzők:
Fürdős Zsanett

Földrajzi hely:
Pozsony

Cég, szervezet:
HB Reavis

Építészek, alkotók:
Benoy, Siebert + Talaš

Stanica Nivy

Tervezés éve:
2017

Stáblista

építész tervező: Benoy, Siebert + Talaš építészstúdió

Több szempontból is egyedülálló projekt épül Pozsonyban, amely őszinteségével, az ember és a minőség iránti elkötelezettségével illetve újszerűségével - vagy a 125 méteres irodaépületével - hívja fel magára a figyelmet. Jan Baška a HB Reavis Csoport Product Managere mesélt nekünk a Benoy és a Siebert + Talaš építészstúdió közös munkájából született Stanica Nivy beruházásról

A Nivy Tower a Stanica Nivy projekt első ütemében valósul meg. Ez a modern, világszínvonalú üzleti és közlekedési központ Pozsony új, keleti kapuja lehet majd. A fejlesztés keretében 70 000 m2 kiskereskedelmi célú terület, több mint 31 000 m2 bérbeadható irodaterület, egy 3000 m2-es, friss árut kínáló piac és egy 30 000 m2-es buszpályaudvar jön létre. Az ütemezés szerint a Nivy Tower 2020 elejére készül el, és Szlovákiában ez az első olyan projekt, amely esetében a WELL Building Core and Shell (szerkezetkész) minősítés Gold szintjét szeretnék megszerezni.

A Nivy Tower tervei a brit Benoy és a szlovák Siebert + Talaš építészstúdió közös munkájából születtek. Ez a két iroda készítette a nagyléptékű Stanica Nivy projekt koncepciótervét is. Az ötszintes bevásárlóközpont egyik kiemelkedő eleme az a 3000 m2-es piac lesz, amely minőségi, friss szezonális és helyi élelmiszereket kínál majd. Az éttermek, gyorséttermek, kávézók és minőségi élelmiszereket kínáló üzletek nagy választéka révén a Stanica Nivy az ínyencek első számú pozsonyi célpontjává válhat.


Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
5/13
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas


A beruházó kérése a rendkívül telített pozsonyi kiskereskedelmi piacra egy teljesen újszerű vásárlási élmény létrehozása volt. Ennek érdekében a végső terméknek minden szempontból jobbnak kell lennie, mint a versenytársaknak, így a tervezők fő szempontja a minőség volt. "Arra törekszünk, hogy a lehető legjobb kiskereskedelmi környezetet, választékot, látogatói élményt, útbaigazítást, egyedi, egyúttal vonzó kialakítást nyújtsunk. Ezáltal hozzáadott értéket teremtünk a vásárlók, ingázók és a helyi közösség számára is."

ÉF: Milyen építészeti koncepcióban nyilvánul meg ez az újszerű vásárlási élmény? 

Jan Baška: Az elmúlt években számos fórumon megjelent a "retailteinment" fogalma, vagyis a vásárlás és a szórakozás egyesítése, mint a jövő sikeres kiskereskedelmi koncepciója. A projekt az elejétől fogva teljes mértékben követi ezt az új trendet. Ráadásul még gazdagítottuk is a koncepciót a tömegközlekedési központ bevonásával (más városokban ez főleg reptér vagy vasúti pályaudvar, Szlovákiában ez távolsági buszpályaudvar). El lehet képzelni, hogy a három elem, a vásárlás, a szórakozás és a napi utazás összehangolása milyen nagy kihívást jelentett a projekt arányainak eltalálása szempontjából. Alapos megfontolás után, ebből az egyedi felállásból adódó szinergia biztosítása érdekében, úgy döntöttünk, hogy a három elemet egymás fölé rétegezzük. A buszpályaudvar kerül a legalsó szintre, felette két emeletnyi kereskedelmi egység, míg a harmadik emeleten a szórakoztató és gasztronómiai élmények kapnak helyet. Mindezt egy csodálatos park koronázza meg a tetőn. Az elismert szakértők által tervezett hibátlan belső navigációs rendszer segítségével megvalósítjuk a projekt mottóját: minőség minden téren.


Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
4/13
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas



ÉF: Milyen különleges anyagok használatára esett a választás? 

JB: Nem a különleges anyagok használatára építettük fel a koncepciót, sokkal inkább a megfelelő anyagok gondos összeválogatására, amelyek együttesen még jobban kihangsúlyozzák a projekt egyediségét. Emellett komoly figyelmet kap a fenntarthatóság, és az a cél, hogy a túlságosan is városias környezetbe több zöldet csempésszünk. A földön sűrű növényzettel, a lombkoronaszint felé haladva egyre könnyedebb, lágyabb térkialakítással teremtünk kellemes érzést a látogatók számára.

ÉF: A tervezési folyamatban mi jelentette számotokra a legnagyobb kihívást? 

JB: Tulajdonképpen az, ami minden nagyobb regenerációs projektnél: megnyerni a lakosság szívét. Mindenki tudja, hogy a városnak ez a része a jelenlegi megoldásnál jobbat érdemel, de sajnos az emberek jelenleg nem szimpatizálnak a kivitelezőkkel. A projekt vitathatatlan értékeinek köszönhetően, szerencsére - noha lassan - sikerül meggyőznünk a szélesebb közönséget szándékunk tisztaságáról és őszinteségéről, s hogy a projekttel kiemelkedő vásárlási élményt szeretnénk nyújtani nekik.


Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas
13/13
Stanica NIVY - tervező: Benoy Stúdió, Siebert+Talas




ÉF: Mi, mivel és hogyan inspirálta az építészeket a tervezésben? 

JB: Ez a projekt több szempontból is egyedülálló, például a méretei, a helyszíne, illetve a megcélzott piaca miatt is, így a kiskereskedelmi közeg legjobbjaival vettük fel a kapcsolatot. A brit Benoy építésziroda rendelkezik világszerte a legjobb portfólióval a változatos kiskereskedelmi projektek terén, a londoni Westfieldtől a szingapúri Orchardig. Tapasztalatuk és ügyfélorientált megközelítésük a mi helyi piacismeretünkkel kiegészülve valódi értékkel ruházta fel a projektet.

Tudjuk, hogy Pozsonynak szüksége van egy megfelelő távolsági buszpályaudvarra, mint ahogy termelői piacra és közparkra is. Így mondhatjuk, az inspirációnk az volt, hogy felélesszük, és állandó fejlődést biztosítsunk a Nivy városrésznek. Régen ez egy áradásoktól sújtott terület volt, amelyet a Duna miatt nem hasznosítottak igazán (az iparosodásig), mégis képes megújulni és olyan módon örömöt szerezni az embereknek, hogy hozzánk besétálva szinte beleütköznek a természetbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy a sivár és rosszul funkcionáló buszpályaudvar vonzó úti céllá válhat a pozsonyi és a távolabb élő emberek számára is.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk