Közélet, hírek

Megnyílt a shenzheni kulturális és sport komplexum a Zoboki-Demeter Építésziroda tervezésében

2014.09.30. 14:56

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Zoboki Gábor, Demeter Nóra

Földrajzi hely:
Sencsen / Shenzhen, Kína

Vélemények:
2

Kína egyik legnagyobb új kulturális létesítménye magyar mérnökök munkája. Mostantól nem csak olyan nagy nemzetközi irodák, mint Zaha Hadid, Herzog de Meuron, Fuksas és Steven Holl, hanem magyar építészek és mérnökök is ott vannak a még mindig meglehetősen dinamikusan növekvő kínai építészeti piacon - méghozzá nagy sikerrel.

A Hongkonggal határos új város, Shenzhen új kulturális és sport fórumot hozott létre. A 2014. szeptember 28-án átadott kulturális és sport komplexum Nanshan kerület új főtere körül helyezkedik el: a már meglévő könyvtárépülethez csatlakozik egy kortárs művészeti múzeum, egy szabadtéri színház, egy nagy sport komplexum, mely sport- és úszó események helyszínéül szolgál, illetve egy kulturális központ, két új színházteremmel.

A cca. 40 ezer négyzetméteres projekt teljes mértékben városi fejlesztés, és összességében cca. 164 millió dollárjába került a kerületnek. A megnynitó ünnepségen a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra játszott klasszikusokat a nagy színházteremben. Az őszi évad különleges programja lesz a marseille-i balett Orfeusz és Euridiké előadása október 10-én, az orosz balett Diótörője december 30-án, illetve a bécsi Strauss zenakar újévi koncertje január 4-én.Shenzhen Budapest testvérvárosa, így Nanshan kerület - aminek önmagában is több millió lakosa van - küldöttsége európai tanulmányútja során Budapestre is ellátogatott. A MÜPA építészeti és technológiai színvonala meggyőzte őket, hogy a már korábban elkezdett projektet magyar szakemberek bevonásával folytassák.

Magyar építésziroda tervei alapján még soha nem épült külföldön méretében és jelentőségében ekkora épület. Hudec László sanghaji munkássága óta talán ez az első olyan épített létesítmény Ázsiában, melynek terveit magyar mérnökcsapat fogta össze – Zoboki Gábor DLA habil. és Demeter Nóra DLA építészek voltak a projekt vezető tervezői.

A kínai MÜPA születése

Kína egyik legdinamikusabban fejlődő déli területén, a Gyöngy-folyó torkolatában, Hongkong és Guangzhou 30 milliós agglomerációjának tagjaként terül el Shenzhen városa. A 70-es évektől kiemelt gazdasági övezetként működő, húszezres halászfalu alig 40 év alatt vált 16 milliós metropolisszá. Kína New York-ja – szokták mondani – ahol mindenki idegen. A könnyűipar és a kereskedelem legfontosabb központja, a népi Kína déli arca a nyugati világ felé. Itt épült fel a kínai tőzsde, melynek épületét Herzog de Meuron jegyzi, a repteret Fuksas építi, Steven Holl egyik legszebb munkája pedig a város tengerpartján áll.

Nanshan városrész főterét kulturális és sportlétesítmények ölelik körbe. A Hősök-tere léptékű városi tér - szabadtéri színházzal, szökőkutakkal - a gyorsan fejlődő városrész új kulturális és szabadidő központja. Az épületegyüttes homlokzatain megjelenő fémburkolat egyedi tervezésű alumínium elemekből épül fel, ami hártyaként lebeg az élénk színűre festett (éjszaka kivilágított) homlokzat előtt.

A Zoboki-Demeter Építésziroda lehetőséget kapott arra, hogy az épületegyüttes teljes építészeti és műszaki tervezését, a design development folyamatig magyar és külföldi mérnökök együttesével, generáltervezőként összefogja. Az engedélyezési folyamat és a kiviteli tervek elkészítése során három kínai irodával működtek együtt: eltérően a nemzetközi sztárépítészek gyakorlatától, időszakonként heteket ott töltve részletről részletre egyeztetve készültek el a tervek. A részletes angol-kínai dokumentációk kiviteli terveit ellenőrizve, az építkezés folyamatát a legmeghatározóbb részletekig leegyeztetve, a kínai kollégák odaadó helyszíni munkájának köszönhetően az épületegyüttes kiváló minőségben készült el.

A Kulturális Központ multifunkcionális nagyterme a drámai produkcióktól kezdve a zenés színház minden műfaján keresztül koncertekig, gálákig képes a változó igényeket kiszolgálni. A terem flexibilis használatát a változtatható színpadméret és akusztikai környezet biztosítja. A beépített színpadi alsó és felső gépezet az összes rendezői igényt képes kiszolgálni. A változtatható akusztikai környezet érdekében a nézőtér feletti teljes mennyezet szakaszosan, sávokban mozgatható (süllyeszthető, emelhető), így biztosítva a különböző akusztikai igényű zenés produkciók kiszolgálását.

A dinamikusan hullámzó karzatok rendszere, valamint ezek tömörfából készített burkolata kiváló akusztikai környezetet teremt. A gyerekelőadások számára épített kisebb, szintén többfunkciós színházterem a barokk színházi tradíciók kortárs adaptációja. 

Az épület összes szintjét átfogó, nagy belmagasságú előcsarnok hatalmas üveghomlokzattal nyílik meg a külső tér felé. Látványos építészeti elemekkel történő kialakítása révén, a két színházterem saját előtereit összekötő előcsarnok egyedülálló térélményt nyújt. A kínai opera maszkjait jelképező hatalmas vörös és kék, döntött íves falfelületek kijelölik a termek helyét. A maszkokat körbefonó fehér közlekedő szalagok - a lépcsők - lendületesen fogják össze a teret. Ezek a szalagok a két terem közötti térben találkozva alakítják ki az előcsarnok fő közlekedési rendszerét, a díszlépcsőt és a panorámaliftet.

A kulturális és sportlétesítmények tervezése során hamar kialakult egy közös nyelv, míg a múzeum tervezése során a szakmai egyeztetések - kis túlzással - szinte az utolsó pillanatig tartottak. A Zoboki-Demeter és Társaik Építészirodának lehetőséget kellett teremteniük a „Blockbuster" kiállításoktól kezdve a hagyományos kínai népi művészetig mindenféle kiállítási formához. Mindezek mellett alkalmazkodniuk kellett a helyi múzeumi - intézményi elvekhez, a házban helyet kapó művészek igényeihez, és természetesen a nemzetközi múzeumi trendekhez. A különböző igényű kiállítások befogadásához eltérő karakterű kiállítótereket hoztak létre, melyeket egy látványos és eseménytérként is használható előcsarnoki zóna köt össze. A múzeum szokásos kiszolgáló és műszaki terei mellett a helyi művészek befogadására alkotó műhelyeket is terveztek.

A Zoboki-Demeter Építésziroda 2014. szeptember 26-án este a Design Terminálon mutatta be a közönségnek először több éves munkájuk eredményét, a shenzheni kulturális és sport központ épületegyüttesét. A projekt történetéről az epiteszforum.hu-n hamarosan megjelenő, velük készült interjúban részletesen is beszámolunk.

forrás: ZDA sajtóanyag, Shenzhen Government)

 

Vélemények (2)
Kruppa Gábor
2014.10.07.
08:51

Ha megnyitották, miért nincs róla igazi kép. Itt csak látványtervek vannak, tán egy kivétellel.

Pákozdi Imre
2014.09.30.
19:53

A MÜPA gyakori vendégeként elfogultan, gratulálok a világra szóló kultúrpiaci sikerhez. 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk