Közélet, hírek

Megválasztották a 2012. évi Príma-díjasokat

2012.06.14. 07:29

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Alapító mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület együttes ülésén megválasztotta a Prima Primissima Díj 2012. évi Prima díjazottakat, egyben Primissima jelöltjeit. Az idei Prima díjasok között köszönthetjük Balogh Balázs építészmérnök, egyetemi tanárt, Lázár Antal építészmérnököt és Török Péter tájépítészt.

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Alapító mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület együttes ülésén megválasztotta a Prima Primissima Díj 2012. évi Prima díjazottakat, egyben Primissima jelöltjeit. A díjak ünnepélyes átadására 2012. december 7-én (pénteken), a Magyar Vállalkozók Napja rendezvénysorozata keretein belül, immáron tizedszer kerül sor, ez alkalommal is a Művészetek Palotájában. A Gálaestet a Magyar Televízió I. csatornája ebben az esztendőben is csúsztatott élő adásban közvetíti. A szervezők a 10. Jubileum alkalmával különleges Gálaműsort szerveznek, korábbi évek Junior Prima díjasai lépnek fel Primissima és Prima díjas művészekkel. A 2007. évi Gálához hasonlóan az idei Gálán is átadásra kerül 5 db Jubileumi Primissima díj, mely díjazottakat az Alapító jelöl ki a Gála napján, a korábbi évek Prima díjasai közül. A Jubileumi Primissima díjas is megkapja az eosin Kincsem szobrot, valamint további 40 ezer eurót – a korábban Prima díjasként már átvett 10 ezer euró mellé.

Demján Sándor üzletember 2003-ban döntött úgy, hogy 10 év alatt 3 milliárd forintot adományoz magánvagyonából a díjra, ezáltal is kifejezve tiszteletét a magyar tudomány, kultúra és sport nagyjai előtt. A Prima Primissima az elmúlt 10 év alatt rangos rendezvénysorozattá és ismert „márkává" nőtte ki magát, melynek része a Junior Príma Díjak és a Megyei Prima Díjak átadása is. Demján Sándor 10 éves vállalása az év végén lejár, 2013-tól kezdve Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább a Prima Primissima Díjat. A 2013. évtől kezdve Demján Sándor magánvagyonából a Közönségdíj anyagi támogatását vállalja át - melyet 2003-2012. között Csányi Sándor a biztosított.

A Prima Primissima Díjra az Alapító Okiratban meghatározott természetes és jogi személyek jelölhetnek. Jelölési joggal rendelkeznek: az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, a korábbi évek Primissima díjasai valamint a Társalapítók és a támogatók. A jelölésre jogosultak írásbeli felkérést kaptak a jelöltállításra, jelöléseik ez év május elejéig érkeztek be az Alapítványhoz. A beküldött jelölésekből a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium tagjai, együttes ülés keretében a jelöltek közül kategóriánként három-három Prima díjast választott titkos szavazással. Idén ismét rekord mennyiségű jelölés érkezett az Alapítványhoz, 550 db, a legtöbb Magyar színház és filmművészet kategóriában, 88 db. A VOSZ kibővített Elnöksége és a Kuratórium által a Magyar Vállalkozók Napja eseménysorozata keretében tartandó a Gálaest napján, 2012.  december 7.-én (pénteken) a 30 díjazott közül tíz kategóriában egy-egy Primissima kerül majd megválasztásra. Demján Sándor vagyonából a Prima díjasok 10 ezer euró, míg a Primissima díjasok 50 ezer euró díjazásban részesülnek és megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra csodálatos eosin „Kincsem-szobrát" is, melyet Schrammel Imre, Primissima és Kossuth-díjas keramikusművész tervezett. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a maga eszközeivel, a Kincsem szobor megalkotásával járul hozzá a jeles esemény sikeréhez. A Primissimák részére átadott, egyedi technológiával készülő, Zsolnay eosin mázas szobor igazi különlegesség, méltó elismerése a hazai tudomány, művészet és kultúra kiemelkedő képviselőinek. A Zsolnay büszkén vállalta el a 10 évvel ezelőtti felkérést az együttműködésre, hiszen a díj célkitűzése összhangban van a manufaktúra 159 éves tradíciójával, korszakalkotó, innovatív, művészi igényű fejlesztéseivel.

A jelöltek bemutatását és munkásságuk megismerését szolgáló csaknem negyed esztendős időszakban lehetőség lesz szavazásra, mert idén is átadásra kerül a Közönség díj, melyet a 30 díjazott közül nyeri el a közönség kedvence. Idén július közepétől lehet szavazni az interneten a honlapon, szeptembertől telefonon és SMS-ben is. További információ a facebook-on is elérhető lesz. A legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül a Közönség díjban, illetőleg az azzal járó 50 ezer euró összegű pénzdíjazásban, melyet Csányi Sándor, a Kuratórium elnöke ez évben is a magánvagyonából ajánlott fel. A Közönség díjas továbbá megkapja az Ajka Kristály Üvegipari Kft. által készített ólomkristály Kincsem lovat.

A Mercedes-Benz Hungária Kft., a Mercedes-Benz márka hivatalos importőre, és a Pappas Auto Magyarország Kft., a legnagyobb márkakereskedés Magyarországon, közösen támogatja a Prima Primissima rendezvényt. A szavazók közül egy szerencsés nyertes egy új Mercedes-Benz A-osztály személygépkocsival térhet haza, amely idén decemberben kerül kisorsolásra. „A Prima Primissima egy olyan esemény, mely nagyban hozzájárul a magyar kulturális élet fejlődéséhez, ezért szívesen támogatjuk" - nyilatkozta Nagy István, a Pappas Auto ügyvezető igazgatója. Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: "A Mercedes nagyon büszke arra, hogy ezt a nemes kezdeményezést immár 7 éve támogathatja. Felemelő és inspiráló számunkra, hogy részesei lehetünk a Prima Primissimának." „Külön elismerés és köszönet illeti a Mercedes-Benz Hungária Kft.-t és a Pappas Auto Magyarország Kft.-t, amely cégek immár hetedik alkalommal biztosítják személygépkocsi felajánlásával a közönségszavazás népszerűségét" –mondta Takács Ildikó, a Prima Primissima Kuratórium tagja.

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai:

 • Csányi Sándor, elnök
 • Dávid Ferenc, alelnök
 • Lovassy Tamás, főtitkár
 • Csomor Gábor
 • Czeglédi László
 • Hanák András
 • Perlusz László
 • Szőnye József
 • Takács Ildikó
 • Zwack Péter

Társadalmi Tanácsadó Testületi tagok a 2012. évben:

 • Bánki András újságíró, 2007. évi Jubileumi Primissima díjas
 • Fekete György belsőépítész, 2011. évi Prima díjas, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
 • Gazsó Ferenc  egyetemi tanár
 • Granasztói György történész
 • Jókai Anna író, 2004. évi Primissima Közönség díjas
 • Kádár Béla akadémikus, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli és volt elnöke
 • Kocsis Zoltán zongoraművész, 2007. évi Jubileumi Primissima díjas
 • Kozma Imre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, 2005. évi Primissima díjas
 • Lukács Sándor színművész, 2007. évi Primissima díjas
 • Mészáros Tamás egyetemi tanár
 • Novák Ferenc néptánc koreográfus, 2007. évi Jubileumi Primissima díjas
 • Novák István építész, 2008. évi Primissima díjas
 • Sváby Lajos festőművész, 2005. évi Primissima díjas
 • Szabó István filmrendező, 2007. évi Jubileumi Primissima díjas
 • Szinetár Miklós rendező, egyetemi tanár
 • Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA volt elnöke, 2003. évi Primissima díjas

 

 

 

Magyar építészet és építőművészet kategóriában az idei Prima díjasok Balogh Balázs építészmérnök, egyetemi tanár, Lázár Antal építészmérnök és Török Péter tájépítész.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk