építészet : környezet : innováció

Mértéktartó tradíció

A Bartók Béla úton sétálva, az Orlay utcába betekintve nem is sejtjük, mi tárul fel a visszafogott megjelenésű bejárat mögött. A KEG Sörművház nemcsak kézműves söröző, nemcsak étterem, de a Bartók Béla Boulevard koncepcióhoz illeszkedve kulturális, közösségi és kiállítótér is, ahol minden korosztály felszabadultan tölthet időt egy korsó sör mellett.

A helyszíni kötöttségek nagyban befolyásolták a belsőépítészeti kialakítást. A környék hangulata és a belső tér adottságai hatottak a koncepcióra: a szín- és anyagválasztásra, amelyet a múlt század fordulójának világa ihletett. A vendéglátóhely hangulata összhatásában a klasszikus irányt képviseli. Az alapvetően hangsúlyos nyerstégla felületek mellett a térben megjelenik a zöld, szürke, fekete és fehér – különböző minőségekben. Ez alól kivételt képez a sörcsapok mögötti aranymozaikkal burkolt felület, amelynek hangsúlyozása – a sör aranyló színére utalva – szimbolikus jelentéstartalommal is bír.

 

KEG Sörház - tervezők: Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András - fotó: Juhász Norbert



A koncepció fő eleme a megérkezés pillanatától kezdve magával ragadó, az egész térben végigfutó, különböző elemekből összeálló jelképszerű vonal (ami utal a sörgyártás lineáris jellegére is) rögtön, az előtérben – fogódzó formájában – kézen fogja és levezeti a látogatókat a pincehelyiségbe. A lépcsőn leérkezve a fogódzóról a tekintet a tér fő elemeként megjelenő pult vízszintes zöld felületére siklik, ahonnan a beépített, zöld kárpittal burkolt padok, majd a két hosszanti teret összekötő pult viszi tovább a betérő szemét.

 

KEG Sörház - tervezők: Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András - fotó: Juhász Norbert

 

Ez a linearitás a mennyezeten is megismétlődik a világítás vonalvezetésében, illetve a térbe csipetnyi ipari hangulatot csempésző látszó gépészetben. A pult tagadhatatlanul a teret uraló fő elem, amit mind a világítás, mind a burkolatok tovább erősítenek, míg a többi téri elem homogénebb, visszafogottabb.
A tervezés során a flexibilitás kulcsszerepet kapott, azaz a bútorok alkalmasak egyszerű átrendezéssel kisebb-nagyobb létszámú csoportok leültetésére, de lehetőség van színpad kialakítására is. A tér dinamikája így a vendégek igényeihez szabottan percről-percre változtatható, amire igan nagy szükség is van, hiszen az emberek szeretnek társaságban lenni, beszélgetni, finomat inni, finomat enni, boldognak és elégedettnek lenni.


KEG Sörház - tervezők: Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András - fotó: Juhász Norbert

vélemény írásához jelentkezzen be »