MÉSZ közlemény a Malom Center ügye kapcsán

2005.06.22. 08:09

Valljuk, hogy a több etika több esztétikai és építészeti értéket és humánusabb emberi környezetet teremt! A Magyar Építőművészek Szövetségének sajtóközleménye

A Kecskemét központjában felépült új bevásárló centrummal kapcsolatban több szakmai és civil szervezet éles kritikát fogalmazott meg a beruházás engedélyeztetése és a város jellegzetes struktúrájától idegen agresszív beépítés miatt. A többszöri lakossági tiltakozás semmibevétele után a helyi civil szervezetek az állampolgári jogok országos biztosához fordultak segítségért.

Lenkovics Barnabás ombudsman részletes jelentésében a kecskeméti Malom Center ürügyén fejtette ki álláspontját az ilyen jellegű beruházások jogi körülményeiről, az építészet és az állampolgári jogok szoros kapcsolatáról. A Magyar Építőművészek Szövetségének elnöksége üdvözli és támogatja az állampolgári jogok országos biztosának e tárgyban írt jelentését. A szövetség tagjai kiemelten érdekeltek abban, hogy a kecskeméti beruházáshoz hasonló építkezéseknél is, tisztázott jogi körülmények között, az érintett állampolgárok teljes körű tájékoztatása mellett végezhessék alkotó munkájukat.
Az elkészült ombudsmani jelentés alapján a Magyar Építőművészek Szövetsége szeptemberben konzultációt kezdeményez építészetünk társadalmi hatásáról, elfogadtatásának lehetséges módjairól.

Budapest 2005. június 22.

Dr. Reischl Gábor DLA
a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke

Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.