Épülettervek/Hallgatói terv

Metaprovincia

2004.03.23. 23:00

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Jenei László

Sopron, Alkalmazott Művészeti Intézet V. év első féléves tervezési feladat. Témavezetők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt

Sopron, Alkalmazott Mûvészeti Intézet V. év elsõ féléves tervezési feladat
Témavezetõk: Csillag Katalin, Gunther Zsolt (3h építésziroda, Gyõr)

A Bécstől délre lévő kicsiny falvak a huszadik században elvesztették helyi központjaikat, ezek a határ innensõ oldalán maradtak. Így aztán Burgenland, a legfiatalabb osztrák tartomány sokáig küzdött természetellenes, periférikus helyzetével, ám ugyanez jellemezte a nyugat-dunántúli, határsávba került vidéket is. Sokan írták már le, hogy ez a térség a határok megnyitásának egyik nagy nyertese lehet, hiszen az itt található nagyvárosok újra visszakapják természetes vonzáskörzetüket. Az EU-bővités tehát újra összekapcsolja azt, ami mindig is összetartozott, de a hagyományos aprófalvas szerkezet, az egykori paraszti kultúra eltűnése a határ mindkét oldalán ugyanazokat a kérdéseket veti fel.

Ez volt az a kiinduló helyzet, amibe ötödéves egyetemi hallgatóként „belecsöppentünk". Meg kellett próbálnunk a fenti szituáció kapcsán felmerülő problémákra az építészet eszközeivel válaszokat keresni. Ehhez újra meg kellett ismerkednünk azzal a környékkel, amelyet az itt töltött évek során mindannyian megismertünk már valamennyire.

Féléves feladatunk három részbõl állt:
1. Burgenland és Győr-Moson-Sopron megye általános összehasonlítása.
- Fiatalok - idõsek (pdf - 1MB)
- Lakáshelyzet (pdf - 1MB)
- Munka - jövedelem (pdf - 600kB)
- Összehasonlítás (pdf - 650kB)
- Topográfia (pdf - 1,2MB)

2. Általános adatgyûjtés Fertõrákos községrõl.
- Beépítés analízis (pdf - 550kB)
- Fejlõdéstörténet 1. (pdf - 1MB)
- Fejlõdéstörténet 2. (pdf - 1MB)
- Riport (pdf - 1MB)
- Faktúra (pdf - 3,5MB)
- Telekstruktúrák (pdf - 1MB)

3. Pontszerű építészeti beavatkozás.
- Buszforduló (pdf - 4MB)
- ÉNY-i kapu (pdf - 1,3MB)
- Husszútelek beépítése (pdf - 900kB)
- Teleház (pdf - 11MB)
- Vizuális szemét (pdf 1,9MB)
- Új beépítés (pdf 500kB)

Az első szakaszban összehasonlítottuk a tartomány, illetve a megye néhány földrajzi, gazdasági, szociális és infrastrukturális jellemzőjét. A második szakasz folyamán a régió egyik községét, Fertõrákost vizsgáltuk, településszerkezet, kialakulás és egyedi sajátosságok szempontjából. Ezen analitikus lépések után, a félév lezárásaként kerülhetett sor a tervezésre. Ekkor a vizsgálatok során feltárt problémás helyzetek közül egyet-egyet kiválasztva, igyekeztünk egy általunk jónak tartott megoldást felvázolni.

Csoportunk létszáma sajnos nem tette lehetővé, hogy a kezdeti széles merítést végig tartva, esetleg egy burgenlandi települést is megvizsgáljunk a feladat második, illetve harmadik szakaszában, de a félév mindenképpen sok tanulsággal szolgált. Egyrészt végig regionális léptékben kellett elemeznünk és gondolkodnunk, kerülve a feladat szempontjából nem fontos részleteket, másrészt a tematikus vizsgálat során lehetõségünk volt kicsit alaposabban körülnézni „a szomszédban". A félév folyamán többször is találkoztunk az ArchitekturRaum Burgenland tagjaival. Jelenlétük a régióban, előadásaik és megvalósult épületeik megtekintése tovább hangsúlyozta félévünk kiinduló problémájának időszerûségét.

Csak remélni lehet, hogy mindazok a vizsgálatokat, amelyekre csoportunknak kis létszáma és kevés ideje miatt nem kerülhetett sor, a következő évfolyamok végzik majd el. Egy nagyjából a mienkéhez hasonló tematikájú, több féléven átívelő vizsgálat-sorozat figyelemre méltó következtetésekkel járhat, amely bizonyára iskolánk régiós szerepét is erősítené.

Jenei László

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk