Helyek/Településarculat

Mikor lesz a Corvin Áruház újra a régi?

1/7

A Corvin Áruház régen (Fortepan, Budapest Főváros Levéltára)

A Corvin Áruház régen (Fortepan, Budapest Főváros Levéltára)
Corvin Áruház - forrás: Fortepan, Szepesfalvy Gábor
A Corvin Áruház még a fémburkolattal
A régi Corvin Áruház képeslapon
Látványterv  (Forrás: UP2VR)
Látványterv (Forrás:  UP2VR)
A burkolat bontása (Forrás: jozsefvaros.hu)
A Corvin Áruház régen (Fortepan, Budapest Főváros Levéltára)
Corvin Áruház - forrás: Fortepan, Szepesfalvy Gábor
A Corvin Áruház még a fémburkolattal
A régi Corvin Áruház képeslapon
Látványterv  (Forrás: UP2VR)
Látványterv (Forrás:  UP2VR)
A burkolat bontása (Forrás: jozsefvaros.hu)
1/7

A Corvin Áruház régen (Fortepan, Budapest Főváros Levéltára)

Mikor lesz a Corvin Áruház újra a régi?
Helyek/Településarculat

Mikor lesz a Corvin Áruház újra a régi?

2019.12.13. 18:23

Cikkinfó

Szerzők:
Tálos Lőrinc

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Reiss Zoltán

Vélemények:
1

50 évig takarta el az a pléhburkolat a Corvin Áruház neoklasszicista homlokzatát, amelyet nemrégiben elbontottak, az eredeti állapot helyreállítására azonban, úgy látszik: várni kell még.  

Népszínház utca 1-2. Valamikor ez volt a címe a Corvin Áruháznak, amely ma a Blaha Lujza tér 1-2. alatt található. A Rákóczi út - József körút - Népszínház utca által határolt háromszögnek az egykori Népszínház majd Nemzeti Színház előttti részét 1920 – a névadó 70. születésnapja – óta hívják Blaha Lujza térnek, amely csak a színházépület 1965-ös lebontása óta éri el a nagykörutat. A „Blaha" tehát pont akkor lett valóban tér, amikor kezdetét vették azok a folyamatok – a metróépítés nem csak az Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervei alapján 1875-ben épült színháznak pecsételte meg a sorsát, hanem a Rákóczi úti villamosnak is – amelyek pár évtized alatt a Rákóczi útnak és környékének hanyatlásához, belvárosi autópályává zülléséhez vezettek. Az 1956-ban súlyosan megsérült Corvin Áruház 1967- ben – szűk két évvel a Nemzeti Színház lebontása után – kapta meg a romos homlokzatot elrejtő modern alumíniumburkolatot, amely évtizedekig meghatározta az épület és a tér látványát. A burkolat ugyan nem közvetlenül a falakra került, a homlokzati díszeket nem verték le, annak rögzítése azonban több rombolással járt, mint világháború és a forradalom tűzharcai együttvéve.

Corvin Áruház - forrás: Fortepan, Szepesfalvy Gábor
2/7
Corvin Áruház - forrás: Fortepan, Szepesfalvy Gábor

Hiába volt az 1926-ban megnyitott Corvin még egy fél évszázadig Budapest legmodernebb áruháza – sőt kirakataival és Budapest első mozgólépcsőjével egyik látványossága, a vidéki Magyarország egyik fővárosi turistacélpontja – a modern külsőt kapott épületnek már csak egy jó évtizede maradt a hanyatlásig. 1972. szilveszterén utoljára robogott el villamos Rákóczi úton, 1976-ban és 1984-ben újabb, modernebb áruházak nyíltak a 4/6-os villamos vonalán (a Skála Budapest és a Skála Metró). Az áruház elavulttá vált, a főváros központjai máshová helyeződtek át. A fogyasztási szokások átalakulása és a plázák megjelenése végképp leértékelte a Corvin kereskedelmeben betöltött szerepét, amelynek a rendszerváltás után több tulajdonosa is volt. 

Jelenleg a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft. a tulajdonos, az épületben még működik – néhány kisebb bolt mellett – egy nemzetközi szupermarketlánc, de alighanem már többen ismerik a felsőbb szinteken működő szórakozóhelyről, vagy a 2017-ben bezárt Művelődési Szint – MÜSZI nevű közösségi térről, mint a divatos ruházati cikkek legfőbb beszerzési helyeként. A Blaha Lujza tér aktuális felújításához kapcsolódóan azonban megváltozott valami. Ugyan az épület maga – az elmúlt évtizedekhez hasonlóan – most sem képes kitermelni a méltó felújítás költségeit, az önkormányzat 2014-ben kötelezte a tulajdonost az alumíniumborítás eltávolítására és az eredeti homlokzat felújítására amelyre a kormány 300 millió forint másra nem fordítható támogatást ítélt meg, amely viszont még nem kezdődött el. A 2018. februrájában elfogadott előterjesztés úgy fogalmaz: „A terveztetés és a kivitelezés az ingatlan tulajdonosával közös beruházásban, részletes együttműködési megállapodás alapján valósulna meg, amely során az Önkormányzat - kizárólag a műemlékileg védett homlokzat restaurálásával összefüggésben - közbeszerzési eljárások lefolytatását követően viselné az alumínium burkolat bontásának és az eredeti homlokzat helyreállításának kivitelezési költségeit, az erre vonatkozó számlák az Önkormányzat nevére kerülnének kiállításra, a többi költség a tulajdonost terhelné. Az Önkormányzat idegen tulajdonon végezne beruházást, az állami támogatás, azaz bruttó 300.000.000 Forint erejéig. Amennyiben a támogatás összegét a tényleges kivitelezési költség meghaladná, a különbözetet az ingatlan tulajdonosa köteles vállalni. Az ingatlan tulajdonosával kötendő együttműködési megállapodás alapján a lebontásra kerülő alumínium burkolat értékesítéséből származó bevételt is a műemlékileg védett homlokzat helyreállítására kellene fordítani."

A burkolat bontása (Forrás: jozsefvaros.hu)
7/7
A burkolat bontása (Forrás: jozsefvaros.hu)

Milyen volt és milyen lesz a helyreállított Corvin-áruház? Vizy Márton a Blaha Lujza térről szóló írásában a Corvin Áruház Reiss Zoltán által tervezett épületéről így írt korábban az Építészfórumon: „A főhomlokzatot díszítő, négy emelet magasságban összefüggő ablakai miatt egyemeletesnek ható épület legközelebbi rokona a Kossuth Lajos 13-15. szám alatt található, Málnai Béla jegyezte MÁK Bérház. A két épület tökéletesen mintázza az 1920-as évek második felének korszellemét: a »dekadens« szecesszió már kiment a divatból, a bauhaus és az art deco még nem értek be, a konzervatív ízléshez pedig a neostílusok álltak a legközelebb. Így hát a korábban rendkívül korszerű épületeket (magyarkanizsai városháza, vagy a Szedő-ház néven ismert Hajós utca 32.) megálmodó tervezők is, mint Reiss vagy Málnai, jobbnak látták, ha inspirációért pár évtizeddel korábbra nyúlnak vissza. Ez nem bizonyult rossz döntésnek: a még teljes pompájában álló Nemzeti Színházzal felesleges lett volna versenyre kelni, a szomszédos Rókus kórház monoton egyszerűségével szemben azonban mégis jelentős esztétikai többletre sikerült szert tennie az épületnek (hála Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid szobrainak és domborműveinek)." 

A régi Corvin Áruház képeslapon
4/7
A régi Corvin Áruház képeslapon

És, hogy mikor ragyoghat újra régi pompájában a Corvin? A 300 milliós kormányzati támogatás már a rendelkezésére áll a VIII. kerületi önkormányzatnak, az Építészfórum értesülései szerint szerint a tulajdonossal még nem kötötték meg szerződést a felújításról és a folyósítás módjáról. A tulajdonostól azt az információt kaptuk, hogy csak később tudnak konkrétumokkal szolgálni, mivel jelenleg is folynak a tervezési és előkészítési munkák. Egry Attila, a kerület korábbi alpolgármestere 2019. tavaszán, egy lakossági fórumon úgy fogalmazott, hogy „az épület egy teljeskörű átalakulás előtt áll, jelenleg a belső funkciók megtervezése van folyamatban. A tulajdonos a munkálatok utolsó ütemeként, a Blaha Lujza tér felújításával egyidejűleg tervezi a homlokzat helyreállítását." Rádai Dániel, a VIII. kerületi várostervezésért felelős alpolgármestere hasonlóképpen informált bennünket a tér küszöbön álló felújításáról. Megkeresésünkre adott válasza szerint jelenleg is azon dolgoznak, hogy ne kelljen teljesen újra tervezni a Blaha Lujza tér felújítását, néhány – a buszsáv elhelyezésére, a zöldfelületek növelésére és közvécék létesítésére szorítkozó -módosítás után a lehető leghamarább elindulhasson a Blaha Lujza tér – és vele a Corvin Áruház – felújítása.

Tálos Lőrinc

Vélemények (1)
Urmanczy
2019.12.26.
14:32

Közvécéket az aluljáróban, a térre pedig a Tinódi Lantos Sebestyén szobrát látnánk szívesen, ami ideiglenesen innen a Népligetbe került. A Rákóczi út szűkítése felesleges, maximum csak a régi Erzsébet híd és a volt Nemzeti színház visszaépítése indokolhatja. A tér kaphatna egy Blaha Lujza szobrot is.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk