építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Mikos-Kastély rekonstrukció — 60 szobás wellness szálló terve

építész: Földes László
Építészeti koncepció
A 19. század második felében épült romantikus stílusú kastély állapota az elmúlt évtizedekben erősen leromlott. Az új tulajdonos célja hatvan szobás kastély-szálló kialakítása, wellness funkcióval, konferencia teremmel, és kápolnával kiegészítve. Mivel a kastély hasznos alapterülete körülbelül 2.700 m2 és a program mintegy 6.200 m2, ezért a az épület bővítése vált szükségessé.

A tervezés során a következő szempontokat tartottuk szem előtt:
  1. A kastély minél jobban őrizze meg eredeti küllemét.
  2. A kastélyban elhelyezett funkciók a lehető legpontosabban kövessék az eredeti funkciókat.
  3. A programban előírt funkciók minél nagyobb arányú elhelyezése a régi épületben, hogy az új épületszárnyak ne legyenek túl nagyok.
  4. Az új épületszárnyak legyenek minél neutrálisabbak, visszahúzódók és ne legyenek közvetlenül a kastély tömegéhez illesztve.
  5. Az új épületegyüttes feleljen meg egy négy csillagos kastély-szállónál elvárható korszerű követelményeknek használati komfort,  épületgépészeti és akadálymentesítési szempontból.

Madártávlati kép
A régi és új szárny madártávlatból
Sóhajok hídja
 

 

Hogyan valósul meg a tervben mindez:

  1. A kastély eredeti megjelenését teljes mértékben reprodukáljuk. Az épület tömegét, tetőidomát, nyílászáróit változatlan formában rekonstruáljuk. Visszaépítjük a lépcsőtorony megsemmisült sisakját, valamint az elbontott üvegházat, modern formában. Az eddigi kutatások alapján a kastély homlokzatának színe eredetileg halvány szürke volt, ennek a visszaállítását is jó gondolatnak tartjuk hagyományos vakolattal, (tehát nem mai zsákos műanyag tömegtermékkel).
  2. A bejárat helye és formája nem változik. A földszinti reprezentatív közösségi terek az átépítés után is hasonló funkciót töltenek be. A lakószobák továbbra is lakószobák lesznek, igaz minden egységhez hozzárendelünk egy vizes helyiséget. Az üvegtetejű pálmaházba étkezési funkció, lépcső, bár és nagyvonalú növényzet egyaránt kialakításra kerül.
  3. Az eredetileg szobalányi és személyzeti, valamint más gazdasági helyiségekben is szállodai szoba egységeket alakítunk ki, ezzel is tehermentesítve az új épületszárnyakat. A tetőtérben penthouse jellegű szállodai szobák lesznek, hasonló céllal.
  4. A wellness szárnyat a terepszint alá rejtettük, zöldtető kialakításával. A kastély pincéjéhez egy épített alagúton kapcsolódik az új szárny. Ezzel újraértelmeztük a pincéből a kertbe kivezető meglévő kis alagutat, továbbá geometriai okokból a pincében egy –2. szintet alakítunk ki.
    Az új hotelszárnyat mintegy a kastély mögött meglévő támfalrendszerre építjük rá, azt teljesen újjáépítve és alkalmazkodva a terepadottságokhoz. A támfal jellegű földszintre mint podesztre ül fel a felső két szint épülettömege. Az új épület szárny könnyű acél-üveg híddal kapcsolódik a kastélyhoz. A híd alatt lehet megközelíteni a kastély volt gazdasági udvarát.
    Ezzel a megoldással elértük azt, hogy a kastélyhoz megérkező vendégek a felvezető kerti úton haladva csak a felújított kastély tömegét látják, a két új épületszárny felfedezése csak később történik meg.
  5. Valamennyi szállodai szoba illetve illetve lakosztály önálló vizesblokkal rendelkezik. Az épületek helyiségeit légkondicionáljuk. A vertikális közlekedést a lépcsők mellett liftek biztosítják valamennyi épületszárnynál. Liftek szolgálják továbbá az ételek és a hulladék mozgatását a pinceszintekre.
 
 
Belső udvar
Főépület és wellness szárny
Wellness szárny úszó tóval
 

 

Gazdasági funkciók
A kastély-szálló gazdasági feltöltése el van választva a vendégforgalomtól. Az eredeti kialakítás értelmében két kerti út tárta fel a kastélyt. A terveink szerint balra ívelő út biztosítja a reprezentatív funkciót, azaz a vendégek érkezését, a jobbra ívelő út pedig a gazdasági feltöltést. Azért hogy az ételszállító és egyéb teherautók ne menjenek el a szállodaszobák előtt, az új szállodai szárny mögött a földszintet az angolakna kiszélesítésével egy kültéri gazdasági útvonalat hoztunk létre. Az itt beérkező áruk gazdasági folyosókon illetve lifteken keresztül jutnak el a raktárakba és a konyhába. Ugyanezen kerti gazdasági úton érkeznek be a wellness technológia teherautói is valamint a hulladék szállítók, ugyancsak elválasztva a vendégforgalomtól.

Az új wellness szárny föld alá rejtett tömege felül zöldtetővel burkolt, a lejtős terepadottságból adódóan azonban van két homlokzata. Ezek egyszerű, kővel burkolt, letisztult kompozíciók, viszonylag nagy üvegfelületekkel. Az üvegfelület kapcsolja össze a wellness belső terét a kültéri faburkolatú napozó terasszal, és az ahhoz csatlakozó úszótóval. A benti medencék és kültéri úszótó közötti kapcsot képez a termál medence, amelynek fele beltéri, fele kültéri, és így a ki-be úszkálásra nyújt lehetőséget.

 

Wellness szárny napozóterasz
Tetőterasz étterem
éttermi terasz a belsőudvarban

 

Homlokzat formálás, anyaghasználat
A szállodai szárny egyszerű letisztult tömegét a wellnesshez hasonlóan kőburkolattal láttuk el. A földszinti rész kőburkolata rusztikusabb markánsabb, az emeletek kőburkolata finomabban illesztett, szofisztikáltabb. A markáns kőburkolat ellenpontja a könnyed acél-üveg híd és a konzolosan kialakított acélszerkezetű erkélyek, a keret nélküli edzett üveg mellvédekkel. Az új szállodai szárny tető héjalása állókorcos fémlemez fedés, pl. vörösréz lemez. A kert, a mesterséges tavak teljes felújítására és az azt körülölelő értékes erdő revitalizációjára külön környezetterv készült.


A Mikos-Kastély rekonstrukciója, 60 szobás wellness szálló terve
az építési tevékenység helye: Mikosszéplak, Mikosdpuszta
építtető: MIKOS-KASTÉLY Ingatlanberuházó és Ingatlanfejlesztő Kft.   
   
generál tervező: FÖLDES és Társai Építésziroda Kft.
felelős építész tervező: Földes László 
építész tervezők: Balogh Csaba, Gönczi Orsolya
építész munkatársak: Deigner Ágnes, Losonczi Anna, Sirokai Levente, Sónicz Péter
belsőépítész tervező: Frank György - ARMA Stúdió Bt.
tájépítész tervező: Karádi Gábor - Land-A Kft.
tartószerkezet tervezők: V. Nagy Zoltán - J.Reilly Mérnöki Bt.; Nagy András - Bend-Stat Kft
épületgépészeti tervező: Lencsés János - LE'VEL Kft.
villamos tervező: Balázs Judit - ArtVill Mérnöki Iroda Kft.
faanyag védelem: Holyop Zsuzsanna

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »