építészet : környezet : innováció

Mind magasabbra! - Tetőfedő szakmák a Construmán

Dr. Kakasy Lászlóval, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) az elnökével, valamint Szalai Leventével, a Construma Otthonteremtési kiállítási csokor igazgatójával az ÉMSZ által összefogott szakmák általános helyzetéről beszélgettünk, kiemelve az utánpótlás kérdését, de szó esett a szakma nívódíjáról és a társadalmi felelősségvállalás kérdéséről is.

Rubóczki Erzsébet: Hogyan készült az ÉMSZ az idei Construma kiállításra?

Dr. Kakasy László: Az ÉMSZ a Construma legtöbb nemzetközi brandet felvonultató Dach-Tech és Inter-Isola kiemelt témáknak a fővédnöke már egy évtizede. Ezen termékcsoportok koncepciójának kidolgozásában és önálló kommunikációjában a kollégáink a kezdetektől fogva együtt gondolkodtak Szalai úrral és a csapatával. Idén bekapcsoltuk a „turbináinkat”, és már hónapok óta gőzerővel azon dolgozunk, hogy az ÉMSZ az ágazat még erősebb és megkerülhetetlen szereplője legyen. Úgy gondoljuk, hogy a Construma nyilvánossága a legjobb lehetőség arra, hogy eljuttassuk az impulzust az építőipar szereplői felé; hogy a szövetségünk az a szakmai szervezet, amely nagy múltjára és az általa képviselt széles körű összefogásra támaszkodva a legtöbbet tudja tenni a tetőfedő, ács, bádogos és épületszigetelő mesterségekért.

Rubóczki Erzsébet: A Construma kiállítás és az ÉMSZ hosszú évekre visszatekintő együttműködésének melyek a sarokpontjai?

Szalai Levente: AZ ÉMSZ-szel folytatott szakmai együttműködés és közös gondolkodás több évtizedes múltra tekint vissza. Én még a dr. Molnár Attila elnökölte ÉMSZ-szel kezdtem el együtt dolgozni. Attila azokban az években a veszprémi szakképző iskolát irányította, és sok fiatalt indított el a pályán. Akkoriban mintha könnyebb lett volna az ÉMSZ helyzete, legalábbis ami a szakmai utánpótlást illeti, hiszen 2003-ban és 2007-ben is sikerült megrendeznie a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát, az IFD-t. Azóta megváltozott a helyzet, jelentősen csökkent az ezen szakmákat választó diákok száma hazánkban, de egyébként más országokban is. Éppen ezért az idei együttműködésünkben az utánpótlás megszólítása került a fókuszpontba. A Construma nagy erőket mozgatott meg, hogy a 2017. évi kiállításán az építőipari szakmák „csábítóan” mutatkozzanak be, és a fiatal pályakezdőket megszólító interaktív bemutatókkal, workshopokkal jelenjenek meg. Fontosnak gondoljuk az építőipari és az otthonteremtéshez kapcsolódó szakmák felkarolását és széles körű népszerűsítését, s erre remek lehetőség a Construma a maga 60 ezer fős látogatottságával. Az idei koncepciónk lényege a szakmák testközeli „presztízsbemutatása”, figyelemfelkeltő és elegáns gyakorlati bemutatókkal, amelyeket szakmai partnereinkkel közösen valósítunk meg.


forrás: ÉMSZ


Rubóczki Erzsébet: Milyen programokra és bemutatókra gondoljunk?

Szalai Levente: Ilyen bemutatónak ígérkezik többek között a Tetők lovagjai, az ács-, a bádogos- és az épületszigetelő bemutató a passzázsban; a Woodlike projekt, amely a világ- és Európa-bajnok fiatal asztalosok látványos bemutatója lesz egy kisebb workshoppal társítva; a „Robbantsd fel magad!” kalandpark a víz-, a gáz- és a fűtésszerelők attrakciójaként; az Épületgépész Forma–1, melyen 11 épületgépészeti szakképző iskola diákjai által készített, három- és négykerekű járgányok mérik össze a tudásukat. De mellettük a kőfaragók és a díszkertészek is izgalmas szakmai bemutatókkal készülnek. A Randstad standján pedig mások mellett azt is megtanulhatják a pályakezdők, hogy miképpen kell jó önéletrajzot írni.

Rubóczki Erzsébet: Mi a helyzet az ÉMSZ által összefogott szakmákkal? Hogyan nevelik az utánpótlást?

Dr. Kakasy László: Mi is komoly szakmunkáshiánnyal küzdünk, mint mindegyik építőipari szakma. Ezért is lenne fontos itthon tartani vagy visszacsalogatni a nagy tudású mestereket, és egyben megszólítani a fiatalokat. Ez utóbbi egyik fontos helyszíne a Construma, amelynek passzázsában bemutatkozik az általunk összefogott négy szakma, sőt a tetőfedő- és a bádogostanulók bemutatót is tartanak: felépítenek egy tetőszerkezetet, feltárva a „tetős” szakma fogásait és sokoldalúságát. Az ÉMSZ egyébként több mint egy évtizede tart gyakorlati bemutatókat a Construma kiállításon.

Rubóczki Erzsébet: Az ÉMSZ mindezeken túl évről évre a kiállítás idejére és helyszínére szervezi a szakma alighanem legjelentősebb díjának átadását is, „Az Év Tetője” nívódíjpályázat eredményhirdetésére gondolok. Mit lehet tudni erről a pályázatról?

Dr. Kakasy László: Hosszú múltra tekint vissza a pályázatunk: gyakorlatilag egyidős a szövetséggel, amely 1988-ban alakult, és az első „Az Év Tetője” nívódíjpályázatot az 1989. év munkáiból 1990-ben hirdette meg. 2016-ban a 28. pályázatot írtuk ki az év legjobb tetőire – egészen pontosan magastető, lapostető, fémlemez fedések, energiatudatos épületburok és ácsszerkezetek témákban –, ennek az eredményhirdetése lesz az idei Construmán. A pályázat küldetése a kiemelkedő szaktudás elismerése és megbecsülése. Be kívánjuk mutatni a legjobb szakmai gyakorlatot, egyértelműen demonstrálva többek között, hogy idehaza is vannak nemzetközi színvonalon dolgozó szakemberek.


forrás: ÉMSZ


Rubóczki Erzsébet: Hogyan történik a pályázás, kik jelentkezhetnek?

Dr. Kakasy László: A pályaműveket elismert szaktekintélyekből álló, szakmailag független, az ÉMSZ, valamint német és svájci partnerszövetségei részvételével felállított nemzetközi zsűri bírálja el. Többek között Artur Wierschem tetőfedőmester, a Német Tetőfedő Szövetség elnöke, a mayeni Tetőfedő Iskola vezetője, aki több, mint 20 éve vesz részt önkéntesen „Az Év Tetője” nívódíjpályázat zsűrizésében. A díj komoly szakmai presztízse alighanem nagyban köszönhető a zsűri rendkívül alapos értékelő munkájának és megalapozott bírálatainak is. Egyébként a pályázatok száma évek óta 80 körüli. A pályázók egy része gyakran a 4 nagy tetőcserépgyártó biztatására indul, miután a cégek saját házi versenyén sikerrel szerepeltek.

Rubóczki Erzsébet: Hogyan dolgozik a zsűri? Fotók, dokumentációk alapján döntenek, vagy élőben is megtekintik a pályaműveket?

Dr. Kakasy László: Az első körben a hazai zsűritagok, a tetős szakmák kiváló szakemberei élőben, a helyszínen tekintik meg a pályaműveket, ami azt jelenti, hogy bejárják az országot, közel 10 ezer kilométert autózva minden évben, minden tetőre felmennek, és közelről megvizsgálják a munka szakszerűségét. Így választják ki a második körre, a nemzetközi zsűri elé kerülő munkákat. A végső eredményt a hazai és a nemzetközi zsűri együttesen hozza meg.

Rubóczki Erzsébet: A nagy múltú pályázat mellett néhány évvel ezelőtt egyéb díjakat is alapítottak, szintén a szakma megbecsülésének a jegyében. Gondolok az „Aranykalapács”, az „Aranykefe”, az „Aranykályha”, az „Aranyszekerce” néven elindított vándordíjakra.

Dr. Kakasy László: Az Aranykalapács vándordíjat a tetőfedők, az Aranykályhát a bádogosok, az Aranykefét a szigetelők legkiválóbbika birtokolhatja egy éven át. Az Aranyszekerce vándordíjat az ácsok, az Aranyceruzát a tervezők legjobbika nyerheti el, de ez utóbbi csak akkor kerül kiosztásra, ha a tetővel a kivitelező legalább elismerő oklevelet nyer. A vándordíjakra minden új nyertes nevét felírjuk, így nyomon követhető rajtuk, kik büszkélkedtek korábban az elismeréssel.

Rubóczki Erzsébet: A közeljövőben – a szakmunkáshiány kezelése mellett – milyen tervek és feladatok várnak az ÉMSZ-re?

Dr. Kakasy László: Az ÉMSZ középtávú tervei között szerepel, hogy a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát 2003 és 2007 után, hosszú szünetet követően, ismét hazánkban rendezze meg; erre 2020-ban nyílhat legközelebb alkalom. Az IFD versenyen a 26 év alatti korosztály vehet részt. 2016-ban Lengyelországban rendezték meg a megmérettetést. Magastető kategóriában Sándor István és Sándor Benjámin, míg lapostető kategóriában Czuprik Ákos és Gutai Gergely képviselte hazánkat. Itt jegyzem meg, hogy a Construma minden évben támogatja versenyzőink felkészítését, amit e helyütt is szeretnék megköszönni. A szakképzésen kívül fontosak a szakkönyveink, az irányelveink, melyeket a szakma jól ismer és használ. 4 irányelvet és 5 szakmai szabálygyűjteményt adtunk ki eddig, valamint újabb és újabb szakkérdésekről jelentetjük meg könyveinket. Jelenleg a tetőbiztonsági irányelveken dolgozunk a Nemzetközi Tetőfedő Szövetséggel (IFD) karöltve, de más elképzeléseink is vannak, amelyekről talán korai volna még részleteket elárulni.


forrás: ÉMSZ


Rubóczki Erzsébet: A szakmai kérdéseken és feladatokon túlmutat az ÉMSZ tevékenysége, komoly kapcsolatot ápolnak a Down Egyesülettel.

Dr. Kakasy László: Fontos számunkra a társadalmi szerepvállalásunk erősítése is, ezért egy ideje valóban együttműködünk a Down Egyesülettel. Az egyesület nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrumának felújítása után most a budapesti fejlesztő központ és játszóház felújításában vállaltunk szerepet. Az épület a korai fejlesztésre szoruló, többek között a Down-szindrómás gyermekek és szüleik számára nyújt megfelelő pedagógiai hátteret. A velük való együttműködésünk érzékelhető lesz az idei Construmán is: az ÉMSZ-standon a kiállítás mind az 5 napja alatt vendégünk lesz a Down Egyesület; szeretnénk segíteni őket abban, hogy nagyobb nyilvánossághoz jussanak. Reméljük, hogy a látogatók és a kiállítók is megértik az üzenetünket, és támogatják az egyesületet, amelynek minden segítségre szüksége van ahhoz, hogy szeptemberben elindulhasson a képzés az intézményében.

További információ: www.emsz.hu

Helyszín: A pavilon, 113F

 

vélemény írásához jelentkezzen be »