Technológia

Mind magasabbra! - Tetőfedő szakmák a Construmán

1/7

Dr. Kakasy László

?>
Dr. Kakasy László
?>
forrás: ÉMSZ
?>
Szalai Levente
?>
forrás: ÉMSZ
?>
forrás: ÉMSZ
?>
forrás: ÉMSZ
?>
forrás: ÉMSZ
1/7

Dr. Kakasy László

Mind magasabbra! - Tetőfedő szakmák a Construmán
Technológia

Mind magasabbra! - Tetőfedő szakmák a Construmán

2017.04.07. 12:46

Cikkinfó

Szerzők:
Rubóczki Erzsébet

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Szalai Levente, Dr. Kakasy László

Dosszié:

Dr. Kakasy Lászlóval, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) az elnökével, valamint Szalai Leventével, a Construma Otthonteremtési kiállítási csokor igazgatójával az ÉMSZ által összefogott szakmák általános helyzetéről beszélgettünk, kiemelve az utánpótlás kérdését, de szó esett a szakma nívódíjáról és a társadalmi felelősségvállalás kérdéséről is.

Rubóczki Erzsébet: Hogyan készült az ÉMSZ az idei Construma kiállításra?

Dr. Kakasy László: Az ÉMSZ a Construma legtöbb nemzetközi brandet felvonultató Dach-Tech és Inter-Isola kiemelt témáknak a fővédnöke már egy évtizede. Ezen termékcsoportok koncepciójának kidolgozásában és önálló kommunikációjában a kollégáink a kezdetektől fogva együtt gondolkodtak Szalai úrral és a csapatával. Idén bekapcsoltuk a „turbináinkat", és már hónapok óta gőzerővel azon dolgozunk, hogy az ÉMSZ az ágazat még erősebb és megkerülhetetlen szereplője legyen. Úgy gondoljuk, hogy a Construma nyilvánossága a legjobb lehetőség arra, hogy eljuttassuk az impulzust az építőipar szereplői felé; hogy a szövetségünk az a szakmai szervezet, amely nagy múltjára és az általa képviselt széles körű összefogásra támaszkodva a legtöbbet tudja tenni a tetőfedő, ács, bádogos és épületszigetelő mesterségekért.

Rubóczki Erzsébet: A Construma kiállítás és az ÉMSZ hosszú évekre visszatekintő együttműködésének melyek a sarokpontjai?

Szalai Levente: AZ ÉMSZ-szel folytatott szakmai együttműködés és közös gondolkodás több évtizedes múltra tekint vissza. Én még a dr. Molnár Attila elnökölte ÉMSZ-szel kezdtem el együtt dolgozni. Attila azokban az években a veszprémi szakképző iskolát irányította, és sok fiatalt indított el a pályán. Akkoriban mintha könnyebb lett volna az ÉMSZ helyzete, legalábbis ami a szakmai utánpótlást illeti, hiszen 2003-ban és 2007-ben is sikerült megrendeznie a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát, az IFD-t. Azóta megváltozott a helyzet, jelentősen csökkent az ezen szakmákat választó diákok száma hazánkban, de egyébként más országokban is. Éppen ezért az idei együttműködésünkben az utánpótlás megszólítása került a fókuszpontba. A Construma nagy erőket mozgatott meg, hogy a 2017. évi kiállításán az építőipari szakmák „csábítóan" mutatkozzanak be, és a fiatal pályakezdőket megszólító interaktív bemutatókkal, workshopokkal jelenjenek meg. Fontosnak gondoljuk az építőipari és az otthonteremtéshez kapcsolódó szakmák felkarolását és széles körű népszerűsítését, s erre remek lehetőség a Construma a maga 60 ezer fős látogatottságával. Az idei koncepciónk lényege a szakmák testközeli „presztízsbemutatása", figyelemfelkeltő és elegáns gyakorlati bemutatókkal, amelyeket szakmai partnereinkkel közösen valósítunk meg.


forrás: ÉMSZ
2/7
forrás: ÉMSZRubóczki Erzsébet: Milyen programokra és bemutatókra gondoljunk?

Szalai Levente: Ilyen bemutatónak ígérkezik többek között a Tetők lovagjai, az ács-, a bádogos- és az épületszigetelő bemutató a passzázsban; a Woodlike projekt, amely a világ- és Európa-bajnok fiatal asztalosok látványos bemutatója lesz egy kisebb workshoppal társítva; a „Robbantsd fel magad!" kalandpark a víz-, a gáz- és a fűtésszerelők attrakciójaként; az Épületgépész Forma–1, melyen 11 épületgépészeti szakképző iskola diákjai által készített, három- és négykerekű járgányok mérik össze a tudásukat. De mellettük a kőfaragók és a díszkertészek is izgalmas szakmai bemutatókkal készülnek. A Randstad standján pedig mások mellett azt is megtanulhatják a pályakezdők, hogy miképpen kell jó önéletrajzot írni.

Rubóczki Erzsébet: Mi a helyzet az ÉMSZ által összefogott szakmákkal? Hogyan nevelik az utánpótlást?

Dr. Kakasy László: Mi is komoly szakmunkáshiánnyal küzdünk, mint mindegyik építőipari szakma. Ezért is lenne fontos itthon tartani vagy visszacsalogatni a nagy tudású mestereket, és egyben megszólítani a fiatalokat. Ez utóbbi egyik fontos helyszíne a Construma, amelynek passzázsában bemutatkozik az általunk összefogott négy szakma, sőt a tetőfedő- és a bádogostanulók bemutatót is tartanak: felépítenek egy tetőszerkezetet, feltárva a „tetős" szakma fogásait és sokoldalúságát. Az ÉMSZ egyébként több mint egy évtizede tart gyakorlati bemutatókat a Construma kiállításon.

Rubóczki Erzsébet: Az ÉMSZ mindezeken túl évről évre a kiállítás idejére és helyszínére szervezi a szakma alighanem legjelentősebb díjának átadását is, „Az Év Tetője" nívódíjpályázat eredményhirdetésére gondolok. Mit lehet tudni erről a pályázatról?

Dr. Kakasy László: Hosszú múltra tekint vissza a pályázatunk: gyakorlatilag egyidős a szövetséggel, amely 1988-ban alakult, és az első „Az Év Tetője" nívódíjpályázatot az 1989. év munkáiból 1990-ben hirdette meg. 2016-ban a 28. pályázatot írtuk ki az év legjobb tetőire – egészen pontosan magastető, lapostető, fémlemez fedések, energiatudatos épületburok és ácsszerkezetek témákban –, ennek az eredményhirdetése lesz az idei Construmán. A pályázat küldetése a kiemelkedő szaktudás elismerése és megbecsülése. Be kívánjuk mutatni a legjobb szakmai gyakorlatot, egyértelműen demonstrálva többek között, hogy idehaza is vannak nemzetközi színvonalon dolgozó szakemberek.


forrás: ÉMSZ
5/7
forrás: ÉMSZRubóczki Erzsébet: Hogyan történik a pályázás, kik jelentkezhetnek?

Dr. Kakasy László: A pályaműveket elismert szaktekintélyekből álló, szakmailag független, az ÉMSZ, valamint német és svájci partnerszövetségei részvételével felállított nemzetközi zsűri bírálja el. Többek között Artur Wierschem tetőfedőmester, a Német Tetőfedő Szövetség elnöke, a mayeni Tetőfedő Iskola vezetője, aki több, mint 20 éve vesz részt önkéntesen „Az Év Tetője" nívódíjpályázat zsűrizésében. A díj komoly szakmai presztízse alighanem nagyban köszönhető a zsűri rendkívül alapos értékelő munkájának és megalapozott bírálatainak is. Egyébként a pályázatok száma évek óta 80 körüli. A pályázók egy része gyakran a 4 nagy tetőcserépgyártó biztatására indul, miután a cégek saját házi versenyén sikerrel szerepeltek.

Rubóczki Erzsébet: Hogyan dolgozik a zsűri? Fotók, dokumentációk alapján döntenek, vagy élőben is megtekintik a pályaműveket?

Dr. Kakasy László: Az első körben a hazai zsűritagok, a tetős szakmák kiváló szakemberei élőben, a helyszínen tekintik meg a pályaműveket, ami azt jelenti, hogy bejárják az országot, közel 10 ezer kilométert autózva minden évben, minden tetőre felmennek, és közelről megvizsgálják a munka szakszerűségét. Így választják ki a második körre, a nemzetközi zsűri elé kerülő munkákat. A végső eredményt a hazai és a nemzetközi zsűri együttesen hozza meg.

Rubóczki Erzsébet: A nagy múltú pályázat mellett néhány évvel ezelőtt egyéb díjakat is alapítottak, szintén a szakma megbecsülésének a jegyében. Gondolok az „Aranykalapács", az „Aranykefe", az „Aranykályha", az „Aranyszekerce" néven elindított vándordíjakra.

Dr. Kakasy László: Az Aranykalapács vándordíjat a tetőfedők, az Aranykályhát a bádogosok, az Aranykefét a szigetelők legkiválóbbika birtokolhatja egy éven át. Az Aranyszekerce vándordíjat az ácsok, az Aranyceruzát a tervezők legjobbika nyerheti el, de ez utóbbi csak akkor kerül kiosztásra, ha a tetővel a kivitelező legalább elismerő oklevelet nyer. A vándordíjakra minden új nyertes nevét felírjuk, így nyomon követhető rajtuk, kik büszkélkedtek korábban az elismeréssel.

Rubóczki Erzsébet: A közeljövőben – a szakmunkáshiány kezelése mellett – milyen tervek és feladatok várnak az ÉMSZ-re?

Dr. Kakasy László: Az ÉMSZ középtávú tervei között szerepel, hogy a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát 2003 és 2007 után, hosszú szünetet követően, ismét hazánkban rendezze meg; erre 2020-ban nyílhat legközelebb alkalom. Az IFD versenyen a 26 év alatti korosztály vehet részt. 2016-ban Lengyelországban rendezték meg a megmérettetést. Magastető kategóriában Sándor István és Sándor Benjámin, míg lapostető kategóriában Czuprik Ákos és Gutai Gergely képviselte hazánkat. Itt jegyzem meg, hogy a Construma minden évben támogatja versenyzőink felkészítését, amit e helyütt is szeretnék megköszönni. A szakképzésen kívül fontosak a szakkönyveink, az irányelveink, melyeket a szakma jól ismer és használ. 4 irányelvet és 5 szakmai szabálygyűjteményt adtunk ki eddig, valamint újabb és újabb szakkérdésekről jelentetjük meg könyveinket. Jelenleg a tetőbiztonsági irányelveken dolgozunk a Nemzetközi Tetőfedő Szövetséggel (IFD) karöltve, de más elképzeléseink is vannak, amelyekről talán korai volna még részleteket elárulni.


forrás: ÉMSZ
6/7
forrás: ÉMSZRubóczki Erzsébet: A szakmai kérdéseken és feladatokon túlmutat az ÉMSZ tevékenysége, komoly kapcsolatot ápolnak a Down Egyesülettel.

Dr. Kakasy László: Fontos számunkra a társadalmi szerepvállalásunk erősítése is, ezért egy ideje valóban együttműködünk a Down Egyesülettel. Az egyesület nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrumának felújítása után most a budapesti fejlesztő központ és játszóház felújításában vállaltunk szerepet. Az épület a korai fejlesztésre szoruló, többek között a Down-szindrómás gyermekek és szüleik számára nyújt megfelelő pedagógiai hátteret. A velük való együttműködésünk érzékelhető lesz az idei Construmán is: az ÉMSZ-standon a kiállítás mind az 5 napja alatt vendégünk lesz a Down Egyesület; szeretnénk segíteni őket abban, hogy nagyobb nyilvánossághoz jussanak. Reméljük, hogy a látogatók és a kiállítók is megértik az üzenetünket, és támogatják az egyesületet, amelynek minden segítségre szüksége van ahhoz, hogy szeptemberben elindulhasson a képzés az intézményében.

További információ: www.emsz.hu

Helyszín: A pavilon, 113F

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk